SÖK PÅ SIDAN

Kontakta fagersta kommun

Postadress:

Fagersta kommun
737 80 Fagersta

Telefon:

0223-440 00

Fax:

0223-171 01

Öppettider:

08.00-12.00 och 13.00-16.30

Besök oss:

Norbergsvägen 19 
737 80 ­Fagersta

Visste du att...

"Visste du att...". Ett roligt och intressant sätt för er att få ta del av fakta om Fagersta kommun. Varje måndag framöver kommer vi publicera några rader om något som rör kommunen och dess verksamhet med frågan "Visste du att". Vi tar också gärna emot förslag om det är något särskilt ni skulle vilja att vi skrev om.

Visste du att...
...de senast siffrorna från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att 47% av invånarna i Fagersta kommun bor i småhus, 19% i hyresrätt och 28% i bostadsrätt.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Visste du att...
...det finns en evenemangskalender på fagersta.se där du hittar en mängd olika evenemang som händer i Fagersta. Är du arrangör och vill att ditt evenemang ska finnas med här maila till: turism@fagersta.se
Du hittar evenemangskalendern här: http://fagersta.se/turism/evenemangskalender.4.77ce246e14d7ac0b88249262.html

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Visste du att...
...du som vårdar eller stödjer en närstående har rätt till stöd av Fagersta kommun. Den närstående kan till exempel vara långvarigt sjuk, äldre, lida av psykisk ohälsa, missbruk eller ha ett funktionshinder.
Vi kan berätta om det stöd och hjälp som finns, vi lyssnar och kan ge råd utifrån din situation samt att vi kan vägleda till olika kontakter.
Klicka på länken för mer information: http://fagersta.se/omsorgstod/familjbarnochungdom/anhorigstodfamilj.4.1896d70515133cd81ab427af.html

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Visste du att..
...i dag måndag den 6 mars klockan 15.00 testas signalen Viktigt meddelande till allmänheten (VMA). Signalen ljuder under två minuter med intervallerna sju sekunder ljudstötar och 14 sekunders tystnad. Samtidigt informerar också Sveriges radio om testet.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Visste du att...
...det finns dragna längdskidspår på följande platser i kommunen:
Eskiln, Fageråsen, Golfbanan och i anslutning till Gamla Norbergsvägen ("London").

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Visste du att...
...Ungdomscenters fritidsgård finns beläget på Risbroområdet i det rosa huset, andra våningen. Det är öppet för ungdomar från årskurs 7 och upp till gymnasiet under kvällstid måndag till lördag.
På ungdomscenter kan du träffa dina kompisar, fika och delta i olika aktiviteter.
Besök gärna Ungdomscenters Facebook och Instagram där du kan se bilder och ta del av kommande aktiviteter och program för till exempel sportlovet.
Varmt välkomna önskar Ungdomscenters personal Satu, Marie, Fredrik, Victor och Peter!
Läs mer: http://fagersta.se/kulturfritid/fagerstaungdomscenterfritidsgard.4.77ce246e14d7ac0b88236a95.html

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Visste du att...
...på Energimyndighetens hemsida kan du få tips och råd om vad du kan behöva tänka på för att klara ett längre el- eller värmeavbrott i ditt hem. Allra känsligast är vi på vintern när det är både kallt och mörkt.
Tänk på att det är nätbolagen man kontaktar vid strömavbrott och inte kommunen eller Norra Västmanlands Kommunalteknikförbunds felanmälan. De kan tyvärr inte hjälpa dig eftersom kommunen inte levererar ström.
För mer information besök: http://www.fagersta.se/kommunpolitik/trygghetsakerhetochkris/sakerhetidinvardag/stromavbrott.4.3398018714e49e102d1185bb.html

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Visste du att...
...Engelbrektsloppet i Norberg är det största långloppet i Sverige efter Vasaloppet.
Loppet ingår i En Svensk Klassiker och är även seedningsgrundande till Vasaloppet, vilket innebär att du kan förbättra din startposition beroende på resultatet i Engelbrektsloppet.
Du har fortfarande chans att efteranmäla dig till söndagens lopp. För anmälan och mer information besök: http://www.engelbrektsloppet.com/

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Visste du att...
...ICE är en förkortning av engelskans "In Case of Emergency" och betyder ”vid en nödsituation”. Genom att ha en så kallad ICE-kontakt i sin telefon kan en anhörig snabbt kontaktas om du skulle hittas akut skadad eller sjuk. Skriv först in ICE och sedan namnet på en kontaktperson i mobiltelefonens telefonbok. För att numret även ska fungera utomlands kan du skriva in plustecken och sedan det svenska utlandsprefixet 46. Det går att lägga in fler kontaktpersoner under ICE1, ICE2 och så vidare.
Läs mer på: http://fagersta.se/…/iceincaseofemergency.4.250618a714f07e0…

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Visste du att...
...du kan sortera och återvinna dina avfall på Fagerstas återvinningsstation Sänkmossen under följande dagar och tider:
Måndag, onsdag 07.00-19.00
Tisdag, torsdag, fredag: 07.00-16.00
Lördag: 08.00-13.00

Stängt: Helgdagar och helgaftnar

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Visste du att...
...du kan hämta gratis sand för halkbekämpning utanför bland annat ICA Supermarket vid Järntorget, Coop Extra och Hembygdsgården. Ett tips är att hämta sand när det inte är allt för kallt ute och förvara inomhus. Även om det är salt blandat i sanden så fryser det när det blir tillräckligt kallt ute. Sanda din uppfart och entré och minska risken för halka. För ytterligare information om platser där du kan få tag på sand kontakta NVK.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Visste du att...
...reflexer inte håller hur länge som helst. Normal livslängd är cirka tre år. Så här kan du kontrollera om en reflex fortfarande fungerar:

1. Häng upp en gammal och en ny reflex i ögonhöjd i ett mörkt rum.
2. Lys på reflexerna med en ficklampa på minst fyra meters avstånd.
3. Släng den gamla reflexen om den syns märkbart sämre än den nya.

Källa: trafikverket.se

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Visste du att...
...det finns lokala ordningsföreskrifter för pyroteknik. Utan tillstånd från polis får man INTE använda raketer och smällare ute i samhället dagarna kring nyår. Undantaget är själva nyårsafton. Från klockan 15.00 på eftermiddagen till 03.00 på natten, alltså under 12 timmar i följd.

MEN: även om det är tillåtet med smällare mellan klockan tre på eftermiddagen till tre på natten på nyårsafton, är det aldrig förbjudet att tänka lite extra på medmänniskor och fyrfota djur i närheten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Visste du att…
…Sveriges Radios trafikredaktion P4 ger dig senaste informationen om olyckor, besvärligt väglag, försenad och inställd kollektivtrafik och andra störningar i trafiken och i samhället.
Du får också vardaglig serviceinformation om elavbrott, telefonproblem och andra störningar i infrastrukturen som påverkar ditt liv.
Trafikredaktionen är alltid bemannad och sänder dygnet runt året om.
Aktivera TA (Traffic announcement) funktionen på din bilradio så får du alltid trafikinformationen oavsett om du lyssnar på musik eller på någon annan kanal än P4 i bilen.
Om du ser något som stör trafiken kan du hjälpa till och göra rapporteringen ännu bättre genom att ringa in ditt tips till trafikredaktionen: 020-999 444.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Visste du att...
...Landstinget Västmanland byter namn till Region Västmanland i samband med att landstinget blir region och får ett breddat uppdrag från och med 1 januari 2017.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Visste du att...
...det finns lediga tomter till salu i kommunen.
Här kan du hitta aktuella objekt: http://fagersta.se/byggab/ledigatomter.4.484bdb9514c665e73fc378f9.html

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Visste du att...
...du som är pensionär kan ta hjälp av vår Fixar-Malte som kan hjälpa till med vardagsbestyr som till exempel byta glödlampor, gardiner, lufta element, sätta upp tavlor och flytta lättare möbler med mera. Fixar-Malte har egen verktygslåda med sig. Du håller själv med material och arbetet får ta högst en timme. Det kostar ingenting.
Läs mer på: http://fagersta.se/omsorgstod/aldre/fixarmalte.4.f10230714fcb18361616162.html

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Visste du att...
...man som vuxen i mån av plats kan ta lektioner på kulturskolan? Kulturskolan erbjuder ett trettiotal olika kurser i musik, dans och bild.
Läs mer på http://fagersta.se/kulturfritid/kulturskolan.4.77ce246e14d7ac0b88237541.html

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Visste du att...

...krisinformation.se är en webbplats som förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga om hur de hanterar olika kriser - före, under och efter krisen.
Läs mer på: http://fagersta.se/kommunpolitik/trygghetsakerhetochkris/sakerhetidinvardag.4.77ce246e14d7ac0b88248b48.html
eller på krisinformation.se

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Visste du att...
...det finns 70 955 medier på fagersta bibliotek varav 63 048 är böcker. Resterande medier är filmer, spel, LP-skivor, CD-skivor med mera.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Visste du att...
...Vårt kommunhus på Norbergsvägen 19 har varit kommunhus sedan 1985. Innan dess låg kommunhuset mer centralt, på Västmannavägen

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Visste du att...
...Vårt produktionskök på Alfaskolan lagar cirka 3400 portioner mat per dag måndag till fredag.
Ladda gärna ner appen "Skolmaten" så kan du se vilken mat som serveras i skolorna varje dag.
Lär mer på: http://fagersta.se/barnutbildning/kostservice.4.77ce246e14d7ac0b88233fb7.html

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Visste du att...
...Vi har 13 pizzerior i Fagersta.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Visste du att...
...Kommunstyrelsen består av elva ordinarie ledamöter och lika många ersättare. Kommunstyrelsens ordförande, tillika Fagersta kommuns kommunalråd, är Marino Wallsten.

Kommunstyrelsen är kommunens ledande politiska förvaltning. Den bereder ärenden till kommunfullmäktige och är tillsammans med de olika nämnderna ansvarig för att genomföra kommunfullmäktiges beslut.

Kommunstyrelsens sammanträden är inte öppna för allmänheten med undantag från särskilda tillfällen då styrelsen bjuder in till öppet sammanträde. Protokollen från sammanträdena är däremot offentliga handlingar. De kan tillsammans med föredragningslistor och sammanträdeshandlingar läsas här på hemsidan eller beställas från kommunkansliet.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Visste du att...
...Det sitter 35 stycken ledamöter i kommunfullmäktige?

Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och kan sägas vara kommunens "riksdag". Fullmäktige består av 35 ledamöter som väljs var fjärde år. Därefter väljer kommunfullmäktige vilka som ska vara ledamöter i kommunstyrelsen och nämnderna.

Socialdemokraterna är det största partiet i kommunen. De har ett valtekniskt samarbete med Moderaterna.

De 35 mandaten i kommunfullmäktige är fördelade på följande sätt:
Socialdemokraterna 14
Vänsterpartiet 10
Sverigedemokraterna 5
Moderaterna 4
Centerpartiet 1
Liberalerna 1

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Visste du att...
...Fagersta kommun har 867 tillsvidareanställda?                

Fagersta kommuns officiella sida

                      Visste du att...
...krisinformation.se är en webbplats som förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga om hur de hanterar olika kriser - före, under och efter krisen.
Läs mer på: http://fagersta.se/…/sakerhetidinvardag.4.77ce246e14d7ac0b8…
eller på krisinformation.se                      

Senast ändrad: 2017-03-30

Scrolla upp