SÖK PÅ SIDAN

Kontakta fagersta kommun

Postadress:
Fagersta kommun
737 80 Fagersta

Telefon:

0223-440 00

Fax:

0223-171 01

Öppettider:

7.30-12.00 och 13.00-16.00

Besök oss:

Norbergsvägen 19 
737 80 ­Fagersta

nyhet

Stora biltvättarhelgen 22-23 april 2017

Varje helg är en viktig biltvättarhelg, men för att uppmärksamma det lite extra arrangerar Svenskt Vatten Stora biltvättarhelgen 22-23 april. Vi utmanar er, alla bilägare i Fagersta kommun, vad hinner DU göra medan du tvättar bilen på en biltvätt? Ta en bild eller gör en kortfilm. Dela den och tagga med #biltvättartid och #fagerstakommun.

Kolla gärna på vad bröderna Norberg hinner göra medan de tvättar bilen på en biltvätt.

Att fultvätta bilen är att tvätta bilen på gatan och låta orenat vatten rinna rakt ut i naturen (via dagvattenbrunnen). Det innebär att en stor mängd svårnedbrytbara ämnen rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav. Ämnen som olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester. Dessa ämnen är skadliga både för människor och miljön.

När du tvättar din bil bör du göra det i en automattvätt, på en biltvätt eller i en gör-det-själv hall. På dessa anläggningar finns olje- och slamavskiljare som skiljer bort en stor del av de föroreningar som annars följer med tvättvattnet ut i avloppet. På nyare anläggning kan även reningsanläggning finnas som tar bort ännu mer av föroreningarna i vattnet. Fråga gärna hur tvättvattnet där du tvättar bilen renas.

När din bil är tvättad kommer vattnet som har använts under tvättningen att innehålla flera miljöfarliga ämnen, såsom olja och tungmetaller. Om du tvättar bilen på garageuppfarten eller på gatan är risken stor att de miljöfarliga ämnena hamnar där de inte hör hemma.

Om ditt tvättvatten rinner ner i en dagvattenbrunn är risken stor att tvättvattnet hamnar i en sjö eller ett vattendrag nära dig. I sjön eller vattendrag kommer det förorenade vattnet att skada de djur och växter som lever där. Tänk på att det kanske är där som ni fiskar eller badar på somrarna!

Om ditt tvättvatten rinner ner i en spillvattenbrunn är risken stor att tvättvattnet hamnar hos avloppsreningsverket. Där kan den stora mängden miljöfarliga ämnen som tvättvattnet innehåller störa reningsprocesserna i reningsverket samt försämra kvaliteten på slammet.

Scrolla upp