Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Sökandet efter vildsvinskadaver återupptas

2024-05-03

Nu återupptas sökandet efter vildsvinskadaver i kärnområdet, i den med afrikansk svinpestsmittade zonen i Fagersta och Norbergs kommuner. Frivilliga jägare mobiliseras på nytt för att finkamma det 158 kvadratkilometer stora kärnområdet en tredje gång.

Bild uppifrån på människor som går i skogen med blåa plastsäckar på ryggen

Insatsen är en viktig pusselbit för att bekräfta att det inte pågår någon smittspridning.

Det är troligt att enstaka kadaver och skelettrester från vildsvin som dött av afrikansk svinpest kommer att hittas, men så länge de har dött för länge sedan, ändrar det inte synen på smittläget. Däremot är det viktigt att få bort eventuella kadaverrester eftersom viruset kan överleva länge i dem.

Sökandet pågår under hela maj och eventuellt en bit in i juni. Tills vidare gäller fortsatt samma restriktioner i kärnområdet, det vill säga att det är förbjudet för allmänheten att vistas i större grupper i skog och mark och att de flesta skogsbruksåtgärder inte är tillåtna.

Det är först när vi kan bevisa att smittan är borta som Sverige kan bli friförklarat från smittan. Det är därför viktigt att fortsätta följa de restriktioner som finns och att vistas på ett ansvarsfullt sätt i skog och mark för att underlätta sökinsatsen.

Håll i, håll ut – tillsammans bekämpar vi svinpesten!