SÖK PÅ SIDAN

Kontakta fagersta kommun

Postadress:
Fagersta kommun
737 80 Fagersta

Telefon:

0223-440 00

Fax:

0223-171 01

Öppettider:

7.30-12.00 och 13.00-16.00

Besök oss:

Norbergsvägen 19 
737 80 ­Fagersta

Sant eller skröna?

Den 60:e breddgraden passerar tvärs igenom Fagersta!

Det är alldeles sant men också unikt, eftersom det inte finns någon annan ort i Sverige som bokstavligen delas av en breddgrad. Men innan den 60:e breddgraden når Fagersta hinner den passera mycket på sin resa över norden, från Shetlandsöarna till Porkkala i Finska viken.

Den löper över nordspetsen av Labrador, över sydspetsen av Grönland och Shetlandsöarna och når norska kusten strax söder om Bergen. Den går in över Tysnesöy, ett 700 meter högt fjäll i själva kustbandet och ett känt sjömärke för vikingarna!

Detta var nämligen också vikingarnas gamla kurs, de kunde bara segla i östvästlig riktning. (Med en trästav kontrollerade de solhöjden så att de såg att de var kvar på rätt breddgrad. De hade nordostvind då de seglade ut på våren och sydvästvind då de for hem och 70 procents chans till medvind.)

Breddgraden sneddar så över Hardangervidda, där bönderna på Vestlandet förr drev sina djur mot Östnorge, korsar Numedalen och styr strax norr om Oslo över Voksenkollen.

Så vidare in i Sverige över Lysvik vid Övre Fryken, Norra Råda med Geijerska familjegravarna, herrgården i Uddeholm och de Geers Lesjöfors. Efter ett svep mellan Ställbergsgruvan och Grängesberg går den så rakt över Fagersta.

Vidare österut, över skogen lite norr om Sala och in över norra Upplands steniga hagmarker, för att sedan lämna Sverige i Grisslehamn. Breddgraden snuddar vid Ålands sydland, går över skärgårdarna Kökar och Gullkrona och passerar den gamla svenskstaden Ekenäs och Barösunds besynnerliga naturkanal, för att över Porkkala försvinna ut i Finska viken med kurs på Hogland och Kronstadt.

Och så vidare jorden runt...

Det låter nästan som en saga, men en norsk författare lär ha kallat breddgraden för trollcirkeln. Han menade att människorna som bor på breddgraden har ett underligt kynne och dras till det övernaturliga. Kvinnorna på 60:e breddgraden är också farligare än andra och ska dessutom vara mycket vackrare!

Om det är sant?

Välkommen till Fagersta för att se och bedöma med egna ögon!


Senast ändrad: 2015-10-13

Scrolla upp