SÖK PÅ SIDAN

Kontakta fagersta kommun

Postadress:
Fagersta kommun
737 80 Fagersta

Telefon:

0223-440 00

Fax:

0223-171 01

Öppettider:

7.30-12.00 och 13.00-16.00

Besök oss:

Norbergsvägen 19 
737 80 ­Fagersta

ICE - In Case of Emergency

ICE är en förkortning av engelskans In Case of Emergency. Genom att lägga in ICE och ett nummer till en nära anhörig i din telefon kan till exempel ambulanspersonal snabbt få kontakt med dina anhöriga om du råkar ut för en olycka.

I dag har väldigt många människor en mobiltelefon och de flesta har den påslagen en stor del av tiden. Med ICE slipper räddningspersonal bläddra i adresslistor för att försöka gissa sig fram till vem som är anhörig. Någon har kanske lagt in "mamma", men det betyder inte att personen vill att vi ska ringa "mamma" i en akut situation. Med ICE vet räddningspersonalen direkt vem de ska kontakta.

Tänk igenom vilka personer som du vill skall kontaktas om något skulle hända dig. Lägg sedan dessa personer som ICE-kontakter i din mobiltelefon.

I många nya smartphones kan man lägga kontakter i grupper, där ICE – nödkontakter är en grupp. Kontakter i den här gruppen kommer man åt även om telefonen är låst.

Telefonlås/Knapplås

De flesta mobiltelefoner är idag av typen smartphone (till exempel iPhone eller Android). För att skydda personlig information som finns i en smartphone väljer många att låsa telefonen med en PIN-kod. När telefoner är låsta med en kod kommer man inte åt adressboken och kan alltså inte hitta ICE-kontakter.

Det finns flera appar för både Android och iPhone som gör ICE-nummer och annan viktig information tillgänglig trots att telefonen är lösenordsskyddad.

På Androidtelefoner kan du lägga in ICE-nummer i Ägarinformationen för att den ska synas även när skärmen är låst. Om du har iPhone kan du komma åt ICE-kontakter via Siri trots knapplås.

Du kan också ta en bild på ICE-kontakten med numret och ha som bakgrundsbild på din display.

Ett annat alternativ är att skriva en lapp med ICE-kontakter och fästa på telefonens baksida.


IPhone

Om du har en iPhone med iOS 8, så finns en funktion för att visa ICE-information trots att din telefon har knapplåset aktiverat.  Du hittar funktionen i appen ”Hälsa”.

- Öppna Hälsa-appen och välj ”Medicinskt ID” - Ändra och Lägg till nödkontakt.

Nu kan du leta upp de personer du vill ska kontaktas i telefonens adresslista om olyckan är framme och du skulle bli skadad eller medvetslös. Ambulanspersonalen kan nu enkelt komma åt dina ICE-kontakter trots att telefonens knapplås är aktiverat.

Senast ändrad: 2017-06-16

Scrolla upp