SÖK PÅ SIDAN

Kontakta fagersta kommun

Postadress:
Fagersta kommun
737 80 Fagersta

Telefon:

0223-440 00

Fax:

0223-171 01

Öppettider:

7.30-12.00 och 13.00-16.00

Besök oss:

Norbergsvägen 19 
737 80 ­Fagersta

Läsa på annat sätt

Läsa på annat sätt

Ljudböcker
En ljudbok är en bok som du kan lyssna på. Biblioteket lånar ut ljudböcker på både cd-skiva och mp3. Det kan vara extra mysigt att lyssna på en bok om man till exempel ska åka långt i bilen.

E-böcker
En e-bok är en bok som du läser på din dator eller läsplatta. Du behöver inte gå till biblioteket för att låna e-böckerna, utan lånar dem med hjälp av din dator. Det enda du behöver förutom en dator, är ett bibliotekskort och ett läsprogram (som man kan ladda hem gratis från Internet). Det är gratis att låna e-böcker.

Bild på äppelhyllan

Äppelhyllan

Alla barn behöver böcker. Men alla böcker passar inte alla barn. Därför finns Äppelhyllan på Fagersta biblioteks barnavdelning. I Äppelhyllan finns böcker och medier för och om barn med funktionsnedsättning.

Talböcker
Barn och ungdomar som har svårt att läsa får låna talböcker. De flesta nya böcker finns inlästa som talbok. Säg bara till vilken bok du vill läsa så hjälper vi dig. Talböcker är inlästa på en mp3-skiva. Talböcker kan också kallas för DAISY-böcker. En talbok ser ut som en vanlig cd-skiva men fungerar lite annorlunda. I talböckerna kan du hoppa mellan kapitel, gå till speciell sida, lägga bokmärken med mera.

För att kunna läsa en talbok behöver du en särskild apparat, en så kallad kallad DAISY-spelare eller ett läsprogram i din dator. Läsprogrammet Amis är gratis och går att ladda ner från Legimus webbplats.

DAISY-spelare finns att låna på biblioteket.

DAISY – text och ljud
En ny typ av talböcker kallas: DAISY – text och ljud. De innehåller även den tryckta bokens text. När man lyssnar på DAISY – text och ljud i datorn kan du samtidigt se texten på bildskärmen.

Bok och DAISY
Det finns talböcker som hör ihop med en tryckt bok och som kallas Bok och DAISY. De här böckerna kan du använda för att träna din läsning.

Taktila böcker
Du som inte ser kan läsa med fingrarna. Taktila böcker är böcker du känner på.

Teckenspråksmaterial
I Äppelhyllan hittar du också videor på teckenspråk och böcker med tecken som stöd.

Senast ändrad: 2017-05-10

Scrolla upp