SÖK PÅ SIDAN

Kontakta fagersta kommun

Postadress:
Fagersta kommun
737 80 Fagersta

Telefon:

0223-440 00

Fax:

0223-171 01

Öppettider:

7.30-12.00 och 13.00-16.00

Besök oss:

Norbergsvägen 19 
737 80 ­Fagersta

Äppelhylla

Bild på Äppelhyllan

Alla barn behöver böcker – men alla böcker passar inte alla barn. Därför finns Äppelhyllan på Fagersta biblioteks barnavdelning. Där finns böcker och medier för och om barn med funktionsnedsättning.

I Äppelhyllan hittar du:

Talböcker
Barn och ungdomar som har svårt att läsa får låna talböcker. De flesta nya böcker finns inlästa som talbok. Säg bara till vilken bok du vill läsa så hjälper vi dig.

Talböcker är inlästa på en mp3-skiva. Talböcker kan också kallas för DAISY-böcker. En talbok ser ut som en vanlig cd-skiva men fungerar lite annorlunda. I talböckerna kan du hoppa mellan kapitel, gå till speciell sida, lägga bokmärken med mera.

För att kunna läsa en talbok behöver du en särskild apparat, en så kallad kallad DAISY-spelare eller ett läsprogram i din dator. Läsprogrammet är gratis och går att ladda ner från Legimus webbplats. Här laddar du ner läsprogrammet AMIS.

DAISY-spelare finns att låna på biblioteket.

DAISY – text och ljud
En ny typ av talböcker kallas: DAISY – text och ljud. De innehåller även den tryckta bokens text. När man lyssnar på DAISY – text och ljud i datorn kan man samtidigt se texten på bildskärmen.

Bok och DAISY
Det finns talböcker som hör ihop med en tryckt bok och som kallas Bok och DAISY. De här böckerna kan du använda för att träna din läsning.

Taktila böcker
Du som inte ser kan läsa med fingrarna. Taktila böcker är böcker man känner på.

Teckenspråksmaterial
I Äppelhyllan hittar du också videor på teckenspråk och böcker med tecken som stöd.

Senast ändrad: 2016-01-13

Scrolla upp