Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn
Elever drar hindersvagn

Guide till att söka unga jobb

Här hittar du en guide till hur du går till väga för att söka våra unga jobb. Lycka till!

1. Innan du ansöker

Innan du ansöker ska du tänka igenom vad du vill jobba med. Du kan läsa på om vilka olika typer av jobb som vi erbjuder.

Våra unga jobb

Du ska också fundera på vilken period du kan jobba. Under sommaren finns det flera veckor att välja mellan. På höstlovet och jullovet är det en arbetsvecka och du förväntas kunna arbeta alla dagar.

Du måste också kolla upp när skolan slutar så att det inte krockar med ditt feriejobb.

Vi kommer att sköta den mesta kommunikationen med dig via mejl, så därför måste du skapa en egen mejladress som du anger när du söker jobb. Mejl skaffar du via till exempel Google

2. Ansök om sommarjobb

I din ansökan ska du skriva om dig själv. Skriv vad du har för intressen och vad du vill arbeta med. Du kan nämna sådant som hobbys och fritidsaktiviteter samt vad du skulle vilja jobba med i framtiden. Ju mer du skriver i din ansökan desto större möjlighet är det att du blir matchad med en passande arbetsplats. Du ka bli kallad till en intervju till vissa av tjänsterna.

Du ska också ange vilken period du önskar arbeta. Under sommarperioden ska du fylla i alla veckor du kan arbeta för att öka chansen att bli erbjuden ett arbete. Vilka veckor som erbjuds styrs av när arbetsplatserna behöver hjälp. Du kan bli erbjuden andra veckor än du önskat. Under höstlovet och jullovet är det en arbetsvecka och du förväntas kunna arbeta samtliga dagar.

I din ansökan ska du också skriva om du har några allergier eller om det finns andra saker som kan vara viktiga för oss att veta. Om du har en funktionsvariation som gör att arbetet behöver anpassas är det viktigt att du skriver det i din ansökan.

3. Du får besked

Oavsett om du blir erbjuder ett jobb eller inte så kommer du att bli kontaktad.

4. Svar

Alla som har sökt feriejobb kommer att få besked vid olika tidpunkter. Om dina kompisar får besked tidigare än du behöver det inte betyda att du inte får feriejobb. Vi handlägger många ungdomars ansökningar och det tar tid att förbereda och ge besked om feriejobb.

Alla ska ha fått svar senast 14 oktober 2022, och ni som har sökt ska ha tackat ja eller nej till er erbjudna plats senast den 19 oktober.

Vilket jobb du blir erbjuden styrs av vilka jobb som finns och vilka arbetsperioder arbetsplatserna behöver hjälp. Du kan därför bli erbjuden ett jobb på en arbetsplats eller under en period du inte önskat.

5. När du har fått ett erbjudande

Du kommer att få ett mail från systemet med erbjudande om jobb. I mailet framgår hur du tackar ja eller nej till jobbet du blir erbjuden.

Om du blir erbjuden ett jobb kan du inte byta arbete eller arbetsperiod. Är du inte nöjd med ditt erbjudande kan du tacka nej till jobbet. Tackar du nej till ditt erbjudande kommer du inte att kunna få ett annat jobb från oss. Platsen du lämnar kommer då erbjudas till någon annan.

Våra unga jobb är populära och det är ofta många som söker.

Vissa av våra jobb kräver utdrag ur belastningsregister, det beställer du själv från polisen och tar med till din handledare din första arbetsdag.

Utdrag ur belastningsregister

6. Anställningsmöte

Till vissa av jobben kan du komma att bli kallad till ett anställningsmöte. Mer om det får du veta när du blir kontaktad.