Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Din idé - alla förslag du kan rösta på!

Här hittar du en presentation av alla förslag som du kan rösta på.

Neonskylt med ordet rap med stora bokstäver och en mikrofon med en eldflamma runt om.

Workshop i Rap/poesi med mera

Beskrivning: Lära dem som vill hur man skriver en raplåt alternativt poesi. Väldigt behövligt om man kunde samla dem absolut bästa textförfattarna i Fagersta som också dem kan ge tips och råd. Detta då hiphop i Sverige är så otroligt stort och de allra flesta lyssnar på Rap. Så tycker jag att det vore en briljant idé om hur man gör för att strukturera en raptext eller hur man med hjälp av kreativitet kan vinkla och vrida på det svenska språket. En öppen miljö för de som vill skriva.

När ska det genomföras: När som helst under året.

Kostnad: Max 10 000 kronor.

Hur detta förhindrar psykisk ohälsa och otrygghet: Att skriva texter så som, rap, poesi, sagor. vad som helst tror jag kan hjälpa människor att må bättre. Anledningen förmodar jag ligger i att man kan drömma sig bort i när man skriver texter, man använder sin fantasi osv.

Inlämnat av: Alexander Kristensen

Rösta på förslaget!

Gamingdator på ett skrivbord.

Gaming event

Det handlar om att träffas och spela dataspel tillsammans. Alla som vill träffas under en helg och spelar ihop. Det ska finnas datorer att låna om man behöver. Det kan vara i Folkets hus eller nån annanstans.

När ska det genomföras: En helg under sommaren.

Kostnad: Max 10 000 kronor

Hur detta förhindrar psykisk ohälsa och otrygghet: Det blir roligt, man lär känna nya männsikor och man gör något tillsammans.

Inlämnat av: Samah Tanbouea

Rösta på förslaget!

Fyra personer sitter i en soffa. Tre män och en kvinna i 20-30 års åldern. Kvinnan och en man tittar på sina mobiltelefoner.

Intressejakten, Fagersta CH (Community hub)

Tycker att det skulle behövas ett community där alla olika intressen och aktiviteter delas in i
kategorier. Ungdomarna som gått ut skolan till exempel. Dom skulle behöva en communitysida där dom kan se och få prova på nya aktiviteter eller framtida intressen. Så att dom håller bollen i rullning och inte tappar gnistan som var så stark i skolan. Att eleverna vet att sällskapsjakten finns som en möjlighet innan eller efter dom tar studenten.
Att det finns en intresse ”hub” där alla kan mötas och planera in aktiviteter. Där alla som gillar att fiska t.ex kan lägga upp fiskebilder och planera in möten. Som Abbortjärn med lite grillning. Där alla som gillar att vandra kan lägga upp när och vart dom ska gå. Planera in en vandring eller tipsa om bra vandringsleder. En Lokal hub där alla åldrar och alla intressen möts och respekteras. Aktiviteterna och intressena är kategoriserade, så då är det lätt för en inbjuden att hitta sitt intresse, samt nya intressen. Vi behöver mer gemenskap nu i dessa tider, det går inte att tvinga nån att göra nånting men det vore bra att visa att möjligheten finns till att göra nånting. Det ger hopp.

När ska det genomföras: När som helst, finns aktiviteter för varje årstid.

Kostnad: Max 5000kr.

Hur detta förhindrar psykisk ohälsa och otrygghet: Många unga ser inte alla möjligheter som finns. Det måste finnas nått som är öppet och fritt som man kan vara med i. Många lever som i en bubbla och det gäller att spräcka den. Man ska inte vara rädd för andra människor. Intressejakten skulle kunna vara en bra sätt att få bort psykisk ohälsa och få lära känna nya människor.

Inlämnat av: Carl Lindgren

Rösta på förslaget!

Sju personer runt ett bord utomhus en solig sommardag. Längst fram i bild står en person och grillar kött.

Grillparty

Vill att det vara ett grillparty för högstadiet med musik. Alla ska vara med när vi grillar och att har kul med deras kompisar, vi kan också har aktiviteter så att det inte blir ”vi - de” ska inte kännas tråkigt medan vi grillar. Det är utomhus så vi har mycket plats, frisk luft och vi håller avstånd från varandra.

När ska det genomföras: Så snart det går.

Kostnad: max 10 000 kronor

Hur detta förhindrar psykisk ohälsa och otrygghet: Tanken från min idé är att vi ska har kul med våra kompisar för att alla som studerar och gått i skolan nu är jätteledsen och trötta av distansen så jag försöker att förbättra deras humör.

Inlämnat av: Bayan Kasso

Rösta på förslaget!

En man och en kvinna som vandrar i skogen. Kvinnan ler och går längst fram med stavar. Mannen bakom har hatt och bär på packning.

Övernattning på skolan

Vad vill du göra? Vill att alla 7: or och 8:or har övernattning i skolan eller så bara en klass i taget. Tjejerna kommer få sova i ett klassrum själva och killarna själva i ett klassrum. Vi vill ha tillgång till fritids. Sedan är det också att man ska få ha sin mobil under övernattningen.

När ska det genomföras: Så snart som möjligt. Fredag 15:30 till lördag 15:30. Vill man åka hem tidigare än det så får man det såklart.

Kostnad: Max 8 000 kronor. Kostnaden kommer nog att dröja sig mellan 3000 till 8000. Pengarna kommer naturligtvis att användas till maten som ska serveras under övernattningen, filmen som ska köpas in och sedan snacksen som ska köpas in alltså då kladdkaka, godis osv saker som vi kommer att behöva.

Hur detta förhindrar psykisk ohälsa och otrygghet: Det kommer ABSOLUT inte att finnas våld och man kommer inte att få ta bilder på någon om man inte vill det. Om man känner sig otrygg med något som händer så finns det vuxna med som man kan prata med.

Inlämnat av: dold

Rösta på förslaget!

Två män och två kvinnor som sitter runt en eld i skogen. Det är sommar och de grillar något över elden.

Läger

Vill åka till Sundbo på läger med olika aktiviteter som tillexempel kubb, frisbee, bad, kanot så man kan paddla på sjön, volleyboll med mera och brädspel, kortlekar, film mm. på kvällarna.

När ska det genomföras: Under sommaren

Kostnad: Max 50 000 kronor

Hur detta förhindrar psykisk ohälsa och otrygghet: På ett säkert och covid vänligt sätt ska vi kunna samla jämnåriga, som har suttit inne i ett och ett haft år och stärka gemenskapen och skapa nya umgängen. 

 Inlämnat av: Henrik Fahlin Markström

Rösta på förslaget!

Nio män står längst vattnet och fiskar. Alla är vända med ryggen till.

Fisketur

Jag har en idé om att man ska hyra några minibussar eller något fordon som kan köra alla som vill vara med upp till abbortjärnen i Fagersta uppe vid Högbyn och så hyr man fiskekort åt dem som är med sen mellan en viss tidpunkt får man fiska så mycket man bara kan och orkar
sen äter man lite picknick och har det allmänt trevligt med lite fiske och frisk luft. Det skulle kunna gå till så att man har en samlingspunkt typ vid Fagerstahallen parkeringen 8:30 sen klockan 9:00 åker man upp dit och dem som vill fiskar sen vid kanske klockan 15-16 åker man tillbaka till samlingspunkten man hade på morgonen och sedan är dagen avslutad.

När ska det genomföras: Detta kan göras när som helst egentligen men jag har för mig att det släpps i fisk jämna veckor på torsdagar så ungefär 4 dagar efter dem har släppt i fisk vore allra bäst även så tidigt på sommarlovet som möjligt så att så många inte hinner åka iväg även fast det är covid och dem flesta kanske är hemma så är det fortfarande en del som åker iväg till stugor eller liknande så då kan man göra det i början innan alla hinner åka iväg.

Kostnad: max 20 000 kronor för fiskekort och transport.

Hur detta förhindrar psykisk ohälsa och otrygghet: Man kan komma ut i naturen och även prata med folk kanske grilla lite samtidigt som man sysselsätter sig med att fiska.

Inlämnat av: Filip Segelström

Rösta på förslaget!

Sju personer håller varandra i handen i solnedgången och sträcker sina armar uppåt. De står vi strandkanten och blickar ut mot havet.

BF - Blicka framåt

Vad vill du göra? Jag vill skapa ett evenemang där vi bjuder in en eller flera föreläsare som ska inspirera och motivera ungdomar till att studera vidare och ta tag i sina liv. I Fagersta så ökar kriminalitet och psykisk ohälsa och det är otroligt många ungdomar som är vilsna, de vet inte vad de vill eller hur de ska nå sina mål och därav vill jag ha med någon föreläsare, gärna en känd influenser som har lyckats hitta balans mellan fritid, karriär och utbildning. Genom att bjuda in kända föreläsare så kan vi locka ungdomar till att komma och lyssna för att därefter suga in all information och förhoppningsvis motiveras till att ta tag i sin framtid. Jag skulle vilja att evenemanget pågår i tre dagar med olika innehåll och gäster men vi får anpassa oss efter budgeten samt hur mycket betalt föreläsarna tar. Filip Dikmen är en ung framgångsrik influencer som studerar till advokat samtidigt som han jobbar med sociala medier och i tv, han kommer från en invandrarbakgrund och han berättar ofta om svårigheter han stöter på i sin vardag på grund av sitt ursprung men trots det så har han lyckats ha flera bollar i luften samtidigt. Han har en väldigt stor påverkan på ungdomar vilket man kan se på sociala medier samt att han har tidigare gästat olika evenemang och medverkat i bland annat Musikhjälpen, det är väldigt många ungdomar som ser upp till honom därav tror jag att han kommer kunna skaka om ungdomarna i Fagersta lite. Vi ska ha musik och mellanakter för att bryta ner det seriösa lite och om möjligheten finns så vill jag gärna bjuda ungdomarna på fika just för att det ska vara en härlig stämning och att de ska vara kvar från start till slut.

När ska det genomföras: Vid slutet av sommaren, under augusti månad.

Hur detta förhindrar psykisk ohälsa och otrygghet: Många i målgruppen som denna aktivitet riktar sig till känner sig väldigt vilsna och mår dåligt över att de inte vet hur de ska ta tag i sitt liv, vissa känner utanförskap i samhället och genom våra unika föreläsare så ska vi motivera och påminna barnen/ungdomarna att allt är möjligt. Vi ska ge dem positiv energi och flera exemplar på att man kan lyckas i livet trots till exempel svår barndom, lite som BRIS-kändisarna vi hittar på mjölkpaketen. Våra föreläsningar ska uppmuntra dem att studera vidare och att försöka hålla sig borta från kriminalitet.

Hur mycket tror du att det kommer att kosta? max 50 000 kronor, kostnad för föreläsare, lokal och fika.

Inlämnat av: Aya Elturk

Rösta på förslaget!

Två män och tre kvinnor sitter tätt intill varandra på en strand. Dem tittar på varandra och ler.

UU - Utanför utanförskap

Vad vill du göra? Fagersta är en väldigt segregerad stad och det är många som påverkas av utanförskap vilket kan leda till allvarliga konsekvenser både på personnivå men även i samhället. Jag vill utföra aktiviteter med ungdomar från olika målgrupper och stereotyper där alla ska känna sig inkluderade och en gemenskap. Religion, bakgrund, modersmål och kön ska inte avgöra i vilket fack man sätts i eller vilket kompisgäng man tillhör däremot ska dessa aktiviteter bidra till att man får lära sig mer om andras kulturer och levnadssätt. Det finns ingen norm i hur man ska leva. Dessa aktiviteter ska ge barn och ungdomar chansen att träffa jämnåriga från olika områden och kunna ställa frågor för att spräcka alla fördomar. Grupperingar ska vara absolut förbjudet då alla ska känna sig inkluderade, ingen ska vara utanför, finns inget rätt eller fel i dessa aktiviteter och alla ska känna sig trygga i att vara sig själva. De ska få chansen att umgås med folk som de kanske bara sett i matbutiken, nyfikenhet är viktigt och vi ska träna på att våga fråga om det man inte har kunskap om. Dessa aktiviteter ska även göra skillnad på individnivå, varje person ska känna att UU har gynnat dem, kanske att de vågar ta för sig mer eller att de hittat en ny kompis för livet. Ett exempel på aktiviteter kan vara "fyra hörn" där de tränar på att reflektera kring saker, dela med sig av sina åsikter, höra andras perspektiv samtidigt som de lär känna varandra och faktiskt välja vänner utifrån gemensamma principer och värderingar, inte bara för att man kommer från samma område eller går i samma klass. På grund av pandemin så har jag svårt för att redan nu planera då jag inte vet om restriktionerna kommer ändras men tanken är att försöka få med så mycket barn och ungdomar som möjligt. Jag vill utföra idéen före alla sommarlovet är slut just för att många brukar må dåligt sista veckan av sommarlovet, vissa ska återgå till sina jobb medan andra ska börja en ny klass och dessa aktiviteter kommer ge dem så mycket energi och pepp inför hösten. Jag tänker extra mycket på de som ska börja i en ny klass, då är det en trygghet för dem när de får träffa nya personer som möjligtvis också ska gå i samma klass.

När ska det genomföras: V 32 innan alla börjar skolan och jobb igen.

Kostnad: ca 10 000 - 15 000 kr. Jag vet inte hur restriktionerna ser ut då men möjligtvis lokal, förtäring och material till att utföra olika aktiviteter. Beroende på var vi ska vara så kan jag även behöva köpa lite inredning för att ge en mer mysig och ungdomlig känsla, jag tror att maxkostnaden är 15 000kr.

Hur detta förhindrar psykisk ohälsa och otrygghet: Min idé kommer ge barn och ungdomar chansen att få lära känna nya kompisar och lära sig om andra människors levnadsätt, alla kommer att bli sedda och hörda samt respekterade. Kunskap och lärdom ger en trygghet i sig själv, man mår bättre när man får svar på frågor samt att mitt mål är att det ska vara en rolig och härlig miljö, alla ska må bra av att vara där. De får utöka sitt kontaktnät och för de som ska börja en ny klass så kommer de må bra av att veta att det kanske finns någon de känner i den klassen.

Inlämnat av: Aya Elturk

Rösta på förslaget!

Två tonårspojkar och en tonårstjej spelar basket. Tjejen har basketbollen och den ena pojken försöker ta den ifrån henne på planen.

5kamp turnering

5kamp med Basket, Vollyboll, Handboll, Badminton, Spökboll.

Regel: Lag med 5personer

När ska det genomföras: Det ska göras på Risbroskolans skolgården. Under en eller flera helger (lördag, söndag)

Kostnad: max 20 000 kronor för vinster, dryck, bolla och andra saker som behövs.

Hur detta förhindrar psykisk ohälsa och otrygghet: Min idé är att få samman allihopa till en riktigt roligt aktivitet att alla ska få känna spänning och samarbete med laget. Aktiviteten i sig har mycket krav på rörelse som förbättrar allas fysisk ohälsa. Aktiviteten är en mycket social och med kan man träffa andra och göra nya möten som kan bättra psykiska ohälsan. Eftersom aktiviteten är utomhus och vi håller alla att de ska vara med enbart vara med deras lag. Och ingen folksamling mer än det ska vara som på matcherna. Jag kommer ta hjälp av ungdomsledare eller några av mina vänner att hålla aktiviteten.

Inlämnat av: David Soto

Rösta på förslaget!

Tre kockar som dekorerar sin mat med gröna blad.

Matlagningen

En aktivitet som handlar om att lära sig laga mat. Sen kan man utveckla det med nån tävling eller att man får träffa nån som är känd för sin matlagning eller vinna nån slags present för sin matlagning. Idéen är att man ska lära sig laga mat i framtiden utan att behöva kolla på recept. Att bara göra allt automatiskt och lära sig något nytt. 

När ska det genomföras: Man kan börja när man är redo med allt sen det är bara köra i gång.

Kostnad: max kostnad 50 000 kronor.Det som kommer kosta med aktiviteten är att man behöver köpa mat, som man kommer laga. Att laga mat är bra för framtiden och för oss unga att få mer ut av vår hjärna som arbetar mer med saker som kommer alltid finnas i livet. Pengar kommer gå åt till mat och detta beror oxå på hur många som kommer till aktiviteten. Positivt med mat är att till exempel mjöl kan räcka till många olika rätter som inte kostar så mycket pengar eftersom det räcker länge. Sen kommer det att kosta med hyran av ett kök.

Hur detta förhindrar psykisk ohälsa och otrygghet: Man träffar nya folk och får nya vänner som har samma intresse så man har något gemensam. Man känner sig inte ensam och man håller sig upptagen med matlagning. Att lära sig laga mat utan recept är något man har nytta av från tiden som börjar med aktiviteten till resten av livet. Alla behöver mat. Alltså man lär sig något nytt, träffar nya vänner, det är bra för att i framtiden kommer man jobba med andra människor som man inte känner. Eftersom man redan har gjort något som denna aktivitet så är det något som man har lärt sig att kommunicera.

Inlämnat av: Shelair Tahir

Rösta på förslaget!

Pojkar som spelar fotboll.

Fotbollsturnering 2021

Fotbollsturnering som hålls inomhus i Fagerstahallen, man delar upp hela planen i två matcher, sedan så har man en mall för olika positioner för ordning så får lagen bestämma själv, precis som alla andra turneringar.

När ska det genomföras: Så snart det går.

Kostnad: max 10 000 kronor. Det här är en Idé, som jag ej personligen hört talas om innan, men det är på dag ett, alla lag som vinner ett match får laget ett läskflak för laget, men om samma lag vinner igen, så får de inget mer, för då har de gått vidare, max: 1000 kronor, men sedan för publiken, och de som förlorar, dryck och godsaker: max 1000, hyrning på hallen, redskap, allt som behövs för själva fotbollen. max: 1000, tror jag. Trophéer: max 1000, många pokaler borde finnas för olika människor tycker jag. Vinnande laget får gratis pizza,

Hur detta förhindrar psykisk ohälsa och otrygghet: Jag vill bara nämna att de yngre än mig, känner mig och jag tror ej det kommer bli bråk eller otrygghet, eftersom de yngre liksom ska ju se upp till lite äldre, men inte för mycket, eftersom de också ska ha kul, och jag förmodligen så kommer jag ha lite folk som ska vara domare osv, de kommer känna att vi finns ifall det blir mobbning, och de ska och jag hoppas på att de känner att de kan vara sig själva, det ska jag försöka mitt bästa.

Inlämnat av: Sami Omar

Rösta på förslaget!

Två killar och två tjejer har roligt och kör den ena tjejen i en kundvagn ute på en parkering.

Aktivitetsdag

Vi ska genomföra en aktivitets dag, där alla familjer och ungdomar kan spendera tid ihop efter att dom inte att har kunnat göra det på en lång period. Man skulle kunna göra så här att det skulle finnas ett pyssel bord vid scen i centrum där små barn kan pyssla och måla, och ett till bord vid framför scen ungefär men lite längre bort där man kan måla ansiktsmålning till dom som vill och är intresserad. Bredvid Brukskyrkan skulle det finnas ett litet tält med bord där folk spelar olika kortspel. På scen ska folk i grupper eller själva tävla om vem som sjunger/rappar bäst och personen får ett speciellt pris. Nu kommer vi till det roliga som är fotbollsmatchen där 7/6 personer i ett lag kör mot ett annat lag och den som kommer till final och vinner får antigen pengar eller nått annat som pris som gruppen kan dela på. Man skulle kunna genomföra den här aktiviteten vid nya plan eller Aktivitetsplanen som ligger bakom Alfa skola, vi behöver en domare till den här aktiviteten som kan något om fotboll. Dom som vill göra något annat skulle kunna ut på en poängjakt och svara på några frågor. Barnen skulle få leka i en uppblåsbar rutschkana. Sen ska vi grilla korv och bröd som vi kan bjuda på med dricka och glass så att folk har något att äta medans dom är där. Och det sista är Ute bio, där dom som vill vara kvar lite längre kan kolla på film utomhus och ta med sig lite snacks själva.

När ska det genomföras: Det är ingen brådska med att genom föra aktiviteten/idén nu utan när det är möjligt.

Kostnad: max 40 000 kronor. Eftersom det kommer gå ganska mycket pengar åt maten, pysslet och den där uppblåsbara rutschkanan. Dessutom kommer det att gå ganska mycket pengar på dom olika tävlingarna eftersom vi kommer ju att dela ut pris och det bero på vad vi bestämmer att ge ut som pris det kan kosta mycket eller inte mycket alls. 

Hur detta förhindrar psykisk ohälsa och otrygghet: På många olika sätt, tillexempel så kan du träffa eller skaffa nya vänner om du känner att du inte har någon vän eller om du känner dig osäker på vad du ska göra eftersom du är själv kan man göra en stafett bana och hopp i påsar där man tävlar mot andra människor och visa upp att man är bra på något eller mycket mer. Då kommer man förhoppningsvis inte känna sig osäker och du får till exempel måla andra i ansiktet om du är en bra målare då har du chansen att visa vad du är bra på. Eller om du mår dåligt har du iallafall något att tänka på och göra så att du glömmer bort och i stället hittar något som gör dig glad som du kan hålla på med i fortsättningen. Men om man känner sig osäker där på kvällen/dagen så tänker jag att vi kan väl fixa en utevakt eller kvällsvakter ifall att något händer så har vi någon på plats som kan hjälpa oss och göra något åt saken på direkten. 

Inlämnad av: Samiya Mohamed Ali Hassan

Rösta på förslaget!

En grupp människor som står inne på ett discotek.

Fest för 9:or

Vill ha fest för alla 9:or.

När ska det genomföras: Så snart det är möjligt.

Kostnad: max 10 000 kronor, kostnad för mat, dricka, dekoration och spel.

Hur detta förhindrar psykisk ohälsa och otrygghet: Aktivitet för alla då alla kan vara tillsammans och vara sociala med varandra och ha det kul.

Inlämnat av: Engla Benitez

Rösta på förslaget!

Sidansvarig: Lena Bylund

Senast ändrad:

Var informationen till din hjälp?


Vill du ha återkoppling?
Test