SÖK PÅ SIDAN

Kontakta fagersta kommun

Postadress:
Fagersta kommun
737 80 Fagersta

Telefon:

0223-440 00

Fax:

0223-171 01

Öppettider:

7.30-12.00 och 13.00-16.00

Besök oss:

Norbergsvägen 19 
737 80 ­Fagersta

Landsberget och Hängmatteskogen

På Landsberget kan du uppleva en kanjon, grottor och vacker utsikt! Nya skyltar och anslagstavlor har anslagits och på toppen av Landsberget finns nu flera rastplatsmöbler, ett vindskydd, grillplats samt färgglada hängmattor att vila ut i, i Hängmatteskogen. Från toppen kan man ta sig till den nya utsiktsplatsen genom en brant stig på cirka 300 meter. Notera att det gamla luftbevakningstornet på toppen av Landsberget är avstängt och går ej att klättra upp i.

Vid Landsberget passerar Bruksleden. Läs mer om vandlingsrundan på 16 kilometer Vandra längs Bruksleden.

Landsberget utsikt

Utsikt från Landsberget över sjön Åmänningen.

Landsberget är ett populärt besöksmål för både vandrare och klättrare. Här finns bland annat gruvor, grottor och klippor att utforska.

För flera tusen år sedan låg stora delar av landet under havsytan. I det som är Västmanland i dag, syntes endast de högsta bergstopparna och Landsberget låg till största del under is- och havsytan. Numera består de högsta belägna delarna till en viss del av hällmarksskog, det vill säga artfattig barrskog. Här skrapades allt löst material bort av ismassorna, så tall och lav är i stort sett allt som klarat sig här.

Klapperstensfält på Landsberget

Klapperstensfält på Landsberget

Om du tar den övre vägen syns ett klapperstensfält längs leden. Här märks det tydligt på alla runda stenar att platsen tidigare varit belägen under vattenytan, för flera tusen år sedan var detta otroligt nog en strand. Vandrar du uppför berget kan du upptäcka åtminstone sju klapperstensfält, det vill säga strandlinjer, där vattennivån troligen har legat stilla under en längre tid och på så sätt slipat stenarna och gjort de runda. Strandlinjeområdet börjar på cirka 150 meter över havet och sträcker sig upp mot högsta kustlinjen, som här gick på cirka 180 meter över havet.

Hängmatteskogen

Besök Hängmatteskogen på toppen av Landsberget och njut av lugnet efter din vandring. Uppe på toppen finns även grillplats, rastplatsmöbler och vindskydd. Notera att det gamla luftbevakningstornet på toppen av Landsberget är avstängt och går ej att klättra upp i. Cirka 300 meter nedåt från toppen hittar du utsiktsplats

Dela gärna dina bilder via #landsberget

Hängmatteskogen på landsberget

Längst ner i sluttningen av berget finns det översilningsmarker och kärr (våtmarker med naturvärdesklass 2). Våtmarker kallas de ekosystem där vattennivån ligger strax under, på eller strax över marknivån under större delen av året, och där den dominerande vegetationen består av vattenälskande växter, så kallade hydrofyter. Här förekommer det bland annat orkidéer som korallrot, spindelblomster, mossnycklar och ängsnycklar.

Vill du utforska fler spår av istiden?

Spår av istiden kan du upptäcka längs med vandringsleden Issjöstigen. Här finns bland annat en stor blockgrotta där blocket troligtvis brutits loss av ismassorna och förflyttats ett kort avstånd. Under istiden spolades grottan ren av havets vågor.

Längs med Issjöstigen kan du även utforska en vacker kanjon. Denna kanjon är dock av mer blygsamt format än den mer kända varianten – Grand Canyon i USA.

Klicka på bilden för större format/utskrift

Landsberget-inforkarta.nedre p

Karta över Landsberget med start från nedre parkering

Åtgärderna på Landsberget är ett samarbete mellan
Fagersta kommuns Alltjänst, kultur- och fritidsavdelning, Fagersta Turism och Vretarne byalag. En del av kostnaderna har täckts av den lokala naturvårdssatsningen LONA.

 

Hitta hit från Fagersta:
Rikvsväg 66 mot Västerås. Åk cirka 10 km och sväng därefter av till vänster mot Landsberget. Åk en bit på grusvägen och du är framme vid nedre Parkeringen. Fortsätter du på vägen finns även en övre parkering. Informationskyltar finns vid båda parkeringarna.

Senast ändrad: 2020-11-05

Scrolla upp