SÖK PÅ SIDAN

Kontakta fagersta kommun

Postadress:
Fagersta kommun
737 80 Fagersta

Telefon:

0223-440 00

Fax:

0223-171 01

Öppettider:

7.30-12.00 och 13.00-16.00

Besök oss:

Norbergsvägen 19 
737 80 ­Fagersta

Praktisk information

Praktisk information om de guidade visningarna

Visningar pågår från mitten av maj till och med september. En guidad visning tar cirka 1 timme och 30 minuter inklusive överfart med färjan. Biljettförsäljning till de ordinarie visningarna finns på Besökscentrum Ängelsberg som finns i Galleri Ängelsberg Brukshandel mitt i samhället.

Våra guider talar svenka under visningen, för den som önskar finns audioguider på engelska och tyska att låna på Besökscentrum innan visningen. Genom att skanna våra qr-koder kan du även få upp ljudspåret i din Smartphone. Utöver de fasta ordinarie visningstiderna går det även att boka en egen visning.

Oljeön guidad visning

Färjan Petrolia avgår från färjeläget vid stationshuset i Ängelsbergs samhälle, cirka 1,5 kilometer från Engelsbergs bruk.

Från fabriken promenerar man till bostadshuset; först upp på kullen och sen längs stigen. Det kan vara lite besvärligt om man har svårt att gå. Under vår, höst och regniga dagar kan gräset vara vått och vi rekommenderar därför att du har vattenavvisande, rejäla skor. Hela eller delar av den guidade visningen sker utomhus och i ouppvärmda utrymmen. Vid kyligare dagar och lågsäsong kan det därför vara bra att ta med sig varmare kläder. Regnponchos finns att köpa på färjan.

På Oljeön finns endast torrdass som inte är tillgänglighetsanpassad. Närmaste toalett hittar du på Besökscentrum (Galleri Ängelsbergs Brukshandel). Se mer om tillgänglighet under spalten Tillgänglighet Oljeön

Guidad visning

Hunden får gärna följa med på turen. Tänk på att hålla uppsikt så att den inte börjar gräva i marken.

Våra guider har sin egen, personliga framställning av besöksmålet men vad man får se under en guidad visning är detsamma för alla. Ett besök på Oljeön börjar med en färjetur ut till ön. Väl framme berättar guiden om platsen och visar den omkringliggande miljön. Guidningen fortsätter sedan med en visning inne i Oljefabriken där bevarade föremål och fabriksutrustning visas. Du får höra hur raffineringen gick till och historien om fabrikören - den sanna entreprenören - Pehr August Ålund.

Säkerhet

Vi på Fagersta Turism vill att den som besöker oss och våra sevärdheter ska kunna känna sig säker och trygg. Därför utbildar vi våra medarbetare inom säkerhet. Hela personalen har bland annat genomgått en HRL-kurs för att lära sig hjärt- och lungräddning samt att använda en hjärtstartare. Vi har tillgång till en hjärtstartare på färjan Petrolia.

Säkerheten på färjan Petrolia, som kör turer till Oljeön, är viktig. Därför har våra skeppare, som alla har tagit skepparexamen klass VIII, genomgått säkerhetsövningar på färjan. Färjans säkerhetsorganisation har godkänts av Transportsstyrelsen, som även har besiktigat och godkänt färjan. Våra guider har genomgått en säkerhetsövning på Petrolia och haft genomgång av brandutrustningen på färjan och Oljeön. Första hjälpen väskor finns utplacerade på strategiska ställen vid våra sevärdheter.

Övrigt i närheten

Restaurang/café
I Ängelsbergs samhälle, ca 500 meter från färjeläget, ligger Ängelsbergs enda restaurang, Nya Serveringen. Här serveras veckans lunch under måndag-fredag samt alá carte under bestämda tider, restaurangen erbjuder även en utvald meny med luncher för grupper eller större sällskap. Önskar ni boka bord rekommenderar vi att ni ringer i god tid. Under sommartid finns här även Café Höjden på gårdsplanen. Deras webbsida hittar du länkat längst ner på sidan.
Observera att det under högsäsong kan ta längre tid att få maten, då det ofta är många besökare här samtidigt.
Boende
Mitt i Ängelsbergs samhälle finns B&B Englaro och STF Vandrarhemmet Tallbacka. Intill Engelsbergs bruk finns även stugor att hyra. Läs mer under bo, äta och konferera, där du även kan hitta boende i Fagersta. Länken hittar du längst ner på sidan.

Dagvaruhandel/shopping
Ängelsberg är endast ett litet samhälle i Fagersta kommun - här finns inga butiker. Kiosk, apotek, bankomat, klädbutiker och mataffärer hittar du i Fagersta centrum, cirka 20 minuter från Ängelsbergs samhälle.
Dagvaruhandel/matvarubutik hittar du även i grannorterna Virsbo och Norberg.

Ängelsbergs tågstation
Våra visningar är hållbart anpassade för att passa tågtidtabellerna! Här går tågen cirka 1 gång i timmen mellan Västerås-Ludvika/Ludvika-Västerås. Anslutningståg finns från Västerås till Stockholm/från Stockholm till Västerås. För bokning av tågbiljetter; se SJ:s sida länkat längst ner på sidan.

Bussar och cykelleder
Från Fagersta till Ängelsberg/Ängelsberg till Fagersta finns buss nummer 82. Närmast busshållplats hittar du intill Ängelsbergs stationshus.

Strömsholms kanals cykelled sträcker sig längs Ängelsbergs samhälle och vidare till Fagersta. Cykelleden är utmarkerad med skyltar. Karta finns att köpa på Besökscentrum i Ängelsberg. Du kan även beställa karta via nätet, länken hittar du längst ner på sidan. Större del av cykelleden utgår med landsvägarna 664/668. Tänk på att ta det försiktigt, håll dig mot vägkanten och undvik att cykla i bredd. Cykel finns att hyra på Fagersta - Västanfors hembygdsgård, tel: 0223-175 78.

Senast ändrad: 2018-10-24

Scrolla upp