SÖK PÅ SIDAN

Kontakta fagersta kommun

Postadress:
Fagersta kommun
737 80 Fagersta

Telefon:

0223-440 00

Fax:

0223-171 01

Öppettider:

7.30-12.00 och 13.00-16.00

Besök oss:

Norbergsvägen 19 
737 80 ­Fagersta

Praktisk information

Praktisk information om de guidade visningarna

En guidad visning tar cirka 1 timme och 30 minuter inklusive överfart med färjan. Guiden tar emot dig vid färjeläget, det gäller även för de ordinarie visningarna.

Våra guider talar svenska under visningen, för den som önskar finns audioguider på engelska och tyska att låna på Besökscentrum innan visningen. Genom att skanna våra qr-koder kan du även få upp ljudspåret i din Smartphone. Utöver de fasta ordinarie visningstiderna går det även att boka en egen visning.

Oljeön guidad visning

Våra guider har sin egen, personliga framställning av besöksmålet men vad man får se under en guidad visning är detsamma för alla. Ett besök på Oljeön börjar med en färjetur ut till ön. Väl framme berättar guiden om platsen och visar den omkringliggande miljön. Du får höra hur raffineringen gick till och historien om fabrikören Pehr August Ålund.

Färjan Petrolia avgår från färjeläget vid stationshuset i Ängelsbergs samhälle, cirka 1,5 kilometer från Engelsbergs bruk.

Oljeön är tillgängligt att besöka för dig med rullator/rullstol. Innan färjeläget finns anpassad gång samt ramp till färjan. I fabriken finns avtagbara strösklar. För den som har svårt att gå finns flera platser att sitta på under visningen. Från oljefabriken promenar man till bostadshuset på ön, som ligger på en liten kulle. Det kan vara lite besvärligt att ta sig till huset om man har svårt att gå (bostadshuset utgör endast en liten del av visningen). Under vår, höst och regniga dagar kan gräset vara vått och vi rekommenderar därför att du har vattenavvisande, rejäla skor. Hela eller delar av den guidade visningen sker utomhus och i ouppvärmda utrymmen. Vid kyligare dagar och lågsäsong kan det därför vara bra att ta med sig varmare kläder. Paraplyer finns att låna på färjan, även regnponchos finns att köpa.

På Oljeön finns endast torrdass som inte är tillgänglighetsanpassad. Närmaste toalett hittar du på Besökscentrum (Galleri Ängelsbergs Brukshandel). Se mer om tillgänglighet under spalten Tillgänglighet Oljeön

hund_oljeön

Hunden får gärna följa med på turen. Tänk på att hålla uppsikt så att den inte börjar gräva i marken.

För större bild/utskrift: Klicka på kartan

karta_ängelsberg

Säkerhet

Vi på Fagersta Turism vill att den som besöker oss och våra sevärdheter ska kunna känna sig säker och trygg. Därför utbildar vi våra medarbetare inom säkerhet. Hela personalen har bland annat genomgått en HRL-kurs för att lära sig hjärt- och lungräddning samt att använda en hjärtstartare. Vi har tillgång till en hjärtstartare på färjan Petrolia samt på Besökscentrum i Ängelsberg.

Säkerheten på färjan Petrolia, som kör turer till Oljeön, är viktig. Därför har våra skeppare, som alla har tagit skepparexamen klass VIII, genomgått säkerhetsövningar på färjan. Färjans säkerhetsorganisation har godkänts av Transportsstyrelsen, som även har besiktigat och godkänt färjan. Våra guider har genomgått en säkerhetsövning på Petrolia och haft genomgång av brandutrustningen på färjan och Oljeön. Första hjälpen väskor finns utplacerade på strategiska ställen vid våra sevärdheter.

Övrigt i närheten

Engelsbergs bruk
I Ängelsberg ligger världsarvet Engelsberg bruk som räknas som ett av världens främsta industriminnen med bevarade byggnader så som som hytta, smedja, kontor och arbetarbostäder från 1600- till 1800-talet. Engelsberg var ett av de viktigaste järnbruken i världen och det var denna typ av järnbruk som gjorde att Sverige blev en av världens största järnproducenter. Bruket är Sveriges enda privata världsarv och ägs och vårdas av Nordstjernan AB. Mer information: www.engelsberg.se

Skulpturparken
Kända konstnärer som Olof Arborelius, Arvid Mauritz Lindström och Ernst Lundström tillbringade mycket tid i Ängelsberg vid förra sekelskiftet. Arvet efter konstnärskolonin förvaltas av Engelsbergs Konstgille som år 2003 skapade en skulpturpark. Här visas samtidskonst mitt i ett historiskt område med ny temautställning varje år. Läs mer på www.skulpturparken.se

Restaurang Nya Serveringen & Café höjden
I Ängelsbergs samhälle, ca 500 meter från färjeläget, ligger Ängelsbergs enda restaurang, Nya Serveringen. Här serveras veckans lunch under måndag-fredag samt alá carte under bestämda tider, restaurangen erbjuder även en utvald meny med luncher för grupper eller större sällskap. Önskar ni boka bord rekommenderar vi att ni ringer i god tid. Observera att det under högsäsong kan ta längre tid att få maten, då det ofta är många besökare här samtidigt.
(Under sommaren finns här även café)

Boende
Mitt i Ängelsbergs samhälle finns STF Vandrarhemmet Tallbacka samt Engelsbergs Pensionat (Bed&breakfast).
Intill Engelsbergs bruk finns även stugor att hyra. Läs mer under bo, äta och konferera, där du även kan hitta boende i Fagersta. Länken hittar du längst ner på sidan.

Dagvaruhandel/shopping
Ängelsberg är endast ett litet samhälle i Fagersta kommun - här finns inga butiker. Kiosk, apotek, bankomat, klädbutiker och mataffärer hittar du i Fagersta centrum, cirka 20 minuter från Ängelsbergs samhälle.
Dagvaruhandel/matvarubutik hittar du även i grannorterna Virsbo och Norberg.

Ängelsbergs tågstation
Våra visningar är hållbart anpassade för att passa tågtidtabellerna! Här går tågen cirka 1 gång i timmen mellan Västerås-Ludvika/Ludvika-Västerås. Anslutningståg finns från Västerås till Stockholm/från Stockholm till Västerås. För bokning av tågbiljetter; se SJ:s sida länkat längst ner på sidan.

Bussar och cykelleder
Från Fagersta till Ängelsberg/Ängelsberg till Fagersta finns buss nummer 82. Närmast busshållplats hittar du intill Ängelsbergs stationshus.

Strömsholms kanals cykelled sträcker sig längs Ängelsbergs samhälle och vidare till Fagersta. Cykelleden är utmarkerad med skyltar. Karta finns att köpa på Besökscentrum i Ängelsberg. Du kan även beställa karta via nätet, länken hittar du längst ner på sidan. Större del av cykelleden utgår med landsvägarna 664/668. Tänk på att ta det försiktigt, håll dig mot vägkanten och undvik att cykla i bredd.

Senast ändrad: 2020-11-05

Scrolla upp