SÖK PÅ SIDAN

Kontakta fagersta kommun

Postadress:
Fagersta kommun
737 80 Fagersta

Telefon:

0223-440 00

Fax:

0223-171 01

Öppettider:

7.30-12.00 och 13.00-16.00

Besök oss:

Norbergsvägen 19 
737 80 ­Fagersta

Tillgänglighet Oljeön

Gruppvisning på Oljeön
 • Biljetter till de ordinarie visningarna köps på Besökscentrum innan visning (kort, kontant- eller swishbetalning).
  Har du bokat en egen privat visning behövs inga biljetter. Här gäller samma betalningmetoder eller faktura.
 • Oljeön finns skyltad utmed vägen. För att lättast hitta till färjeläget, följ de gula flaggorna som finns utplacerade under säsong.
 • Färjeläget ligger beläget intill Ängelsberg station. För att ta dig till färjeläget måste du gå över flera järnvägspår. Tänk på att se upp för passerande tåg. Parkering finns norr om Stationshuset.
 • Hela eller delar av den guidade visningen sker utomhus och i ouppvärmda utrymmen. Vid kyligare dagar och lågsäsong kan det därför vara bra att ta med sig varmare kläder. Regnponchos finns att köpa på färjan.
 • På Oljeön finns endast torrdass som inte är tillgänglighetsanpassad. Närmaste toalett hittar du på Besökscentrum (Galleri Ängelsbergs Brukshandel). Det går att ta sig till toaletten med rullstol eller rullator via personalingången, kontakta personalen.
 • Vi vill uppmärksamma dig om att det ute på Oljeön inte finns rinnande vatten. Under varmare dagar rekommenderar vi därför att du tar med egen vattenflaska. Det finns möjlighet att köpa dryck på färjan eller Besökscentrum.
 • På ön har det hanterats miljöfarlig olja. Sitt inte på marken framför/bakom oljefabriken och slicka inte på väggarna!
 • Fabriksmuseet är bevarat som det såg ut när fabriken var i bruk, fabriken är därmed inte tillrättalagd för turister. Se upp för ojämna golvytor och låga takbjälkar. Undvik att ta på kladdiga ytor, produkter och verktyg.
 • Under vår, höst och regniga dagar kan gräset vara vått och vi rekommenderar därför att du har vattenavvisande, rejäla skor.
 • Det är förbjudet att röka på ön samt på färjan Petrolia. Vid färjeläget finns askkopp att använda innan/efter avfärd.
 • Tillgång till audioguider på engelska och tyska i form av Qr-koder (går att läsas via egen Smartphone) finns för den utlänska besökaren. Har du ingen Smartphone så finns annan teknik att låna med sig.
 • Hunden får gärna följa med på turen. Tänk på att hålla uppsikt så att den inte börjar gräva i marken.

Besökare med syn- och hörselnedsättning
Våra guider är utrustade med röstförstärkare som förstärker guidens röst. Det är tillåtet att ta med ledarhund. Ledsagare eller personlig assistent betalar inget för guidning. Vi erbjuder anpassad guidning enligt önskemål (förbokad visning). Kontakta oss för information och bokning, tel: 0223-131 00.

Besökare med rullator, rullstol eller barnvagn
Vid färjeläget finns rullstollsanpassad väg och ramp till färjan. Vid ingången till oljefabriken finns även borttagbar tröskel. Terrängen kan vara svårframkomlig. Tänk på att det är gräsmark som kan försvåra framkomligheten, speciellt vid regn. Stigen upp till bostadshuset som visas under guidningen är brant, stenar och rötter försämrar framkomligheten. Tillgång till bänkar och sittplatser finns under stor del av guidningen. Ledsagare eller personlig assistent betalar inget för guidning.

Rullstol Oljeön

Utländska besökare
Våra ordinarie visningar guidas alltid på svenska. Till utländska besökare kan vi erbjuda audioguider på engelska och tyska som kan tas med under en ordinarie visning. Audioguiderna finns att låna på Besökscentrum eller av guide på plats. Har du en Smartphone kan du även lyssna på ljudspåret direkt i din mobil. Ladda ner en APP som kan läsa Qr-koder. Starta Appen och ta ett foto på QR-koden (QR-koden hittar du bland annat på Besökscentrum, vid färjeläget samt intill flera av Audioguide-skyltarna på Oljeön). Önskar du guidning på annat språk kan en egen visning vara något för dig, vi erbjuder guidning på engelska för förbokade grupper (eventuellt andra språk). Kontakta oss så berättar vi mer, tel: 0223-131 00.

Skylt Audioguide oljeön

Om du lånar en audioguide med engelskt eller tyskt ljudspår följer du dessa skyltar som finns på Oljeön.

Parkering
Bil- och bussparkering till oljefabriken finns skyltad från vägen. Från parkeringen till färjeläget är det cirka 400 meter. Vid stationshuset finns möjlighet att köra ner med bil och buss för att närmare stiga av till färjeläget, (OBS!) Parkering framför Ängelsbergs stationshus bör undvikas.

Övrigt i närheten

Restaurang/café
I Ängelsbergs samhälle, ca 500 meter från färjeläget, ligger Ängelsbergs enda restaurang, Nya Serveringen. Här serveras veckans lunch under måndag-fredag samt alá carte under bestämda tider, restaurangen erbjuder även en utvald meny med luncher för grupper eller större sällskap. Önskar ni boka bord rekommenderar vi att ni ringer i god tid. Under sommartid finns här även Café Höjden på gårdsplanen. Deras webbsida hittar du länkat längst ner på sidan.
Observera att det under högsäsong kan ta längre tid att få maten, då det ofta är många besökare här samtidigt.
Boende
Mitt i Ängelsbergs samhälle finns B&B Englaro och STF Vandrarhemmet Tallbacka. Intill Engelsbergs bruk finns även stugor att hyra. Läs mer under bo, äta och konferera, där du även kan hitta boende i Fagersta. Länken hittar du längst ner på sidan.

Dagvaruhandel/shopping
Ängelsberg är endast ett litet samhälle i Fagersta kommun - här finns inga butiker. Kiosk, apotek, bankomat, klädbutiker och mataffärer hittar du i Fagersta centrum, cirka 20 minuter från Ängelsbergs samhälle.
Dagvaruhandel/matvarubutik hittar du även i grannorterna Virsbo och Norberg.

Ängelsbergs tågstation
Våra visningar är hållbart anpassade för att passa tågtidtabellerna! Här går tågen cirka 1 gång i timmen mellan Västerås-Ludvika/Ludvika-Västerås. Anslutningståg finns från Västerås till Stockholm/från Stockholm till Västerås. För bokning av tågbiljetter; se SJ:s sida länkat längst ner på sidan.

Bussar och cykelleder
Från Fagersta till Ängelsberg/Ängelsberg till Fagersta finns buss nummer 82. Närmast busshållplats hittar du intill Ängelsbergs stationshus.

Strömsholms kanals cykelled sträcker sig längs Ängelsbergs samhälle och vidare till Fagersta. Cykelleden är utmarkerad med skyltar. Karta finns att köpa på Besökscentrum i Ängelsberg. Du kan även beställa karta via nätet, länken hittar du längst ner på sidan. Större del av cykelleden utgår med landsvägarna 664/668. Tänk på att ta det försiktigt, håll dig mot vägkanten och undvik att cykla i bredd. Cykel finns att hyra på Fagersta - Västanfors hembygdsgård, tel: 0223-175 78. 

Senast ändrad: 2019-01-14

Scrolla upp