SÖK PÅ SIDAN

Kontakta fagersta kommun

Postadress:
Fagersta kommun
737 80 Fagersta

Telefon:

0223-440 00

Fax:

0223-171 01

Öppettider:

7.30-12.00 och 13.00-16.00

Besök oss:

Norbergsvägen 19 
737 80 ­Fagersta

Tillgänglighet Oljeön

 • Biljetter till de ordinarie visningarna bokas i förväg.
 • Oljeön är skyltat längs vägen. För att hitta till färjeläget där visningarna utgår, följ de gula flaggorna som finns utplacerade under säsongen.
 • Färjeläget hittar du intill Ängelsbergs station. För att komma till färjan måste du korsa flera järnvägsspår. Kom ihåg att se upp för passerande tåg. Parkering finns norr om stationshuset.
 • En guidad visning tar cirka 1 timme och 30 minuter, inklusive färjeturen över. Färjan tar 30 personer plus guide och skeppare. För större grupper kör färjan en extra tur. Räkna med att det kan ta cirka 15 minuter extra.
 • Stora delar av turen tar plats utomhus eller i ouppvärmda utrymmen. Under kallare dagar samt under lågsäsong rekommenderas varmare kläder.
 • Under våren, hösten och regniga dagar kan gräset vara blött och vi rekommenderar därför vattentäta, ordentliga skor. Vid regn finns paraply att låna på färjan. Regnponchos finns att köpa på färjan samt på Besökscentrum, 20 SEK.
 • På Oljeön finns endast en torrtoa. Närmaste toalett hittar du på Besökscentrum (Galleri Ängelsbergs brukshandel). Det är möjligt att ta sig till toaletten med rullstol och rullator via personalingången, kontakta personalen.
 • Vi vill informera om att det inte finns något rinnande vatten på Oljeön. Under varmare dagar rekommenderar vi att du tar med dig egen vattenflaska. Vatten säljs även på färjan samt på Besökscentrum.
 • På ön har det hanterats miljöfarlig olja. Sitt inte på marken intill fabriken, använd i stället de bänkar och stolar som finns utplacerade framför och bakom fabriken. Slicka inte på väggarna!
 • Museet på ön är bevarat som det såg ut när fabriken var i gång, fabriken är därav inte tillrättalagt för turister. Se upp för ojämna golvytor och balkar i taket. Undvik att ta på kladdiga ytor, produkter och verktyg.
 • Det är inte tillåtet att röka på ön samt på färjan Petrolia. Vid färjeläget finns askfat att använda före/efter visning.
 • Du kan skanna Audioguide på engelska och tyska i form av QR-koder som kan avläsas med din Smartphone. Detta är tillgängligt för den utländska besökaren. Om du inte äger en Smartphone finns andra digitala enheter att låna på Besökscentrum. Har du någon fråga, kontakta personal på Besökscentrum.
hund på oljeön

Hunden får gärna följa med på turen. Tänk på att hålla hunden i koppel och håll uppsikt så att den inte gräver i marken.

Besökare med nedsatt hörsel och syn

Våra guider är utrustade med röstförstärkare för att förstärka guidens röst. Det är tillåtet av ta med en guidehund. Ledsagare och personliga assistenter går gratis. Vi erbjuder förbokade visningar. Kontakta oss för mer information och bokning, tel: 0223-444 64.

Besökare med rullator, rullstol eller barnvagn

Vid färjeläget finns rullstollsanpassad väg och ramp till färjan. Vid ingången till oljefabriken finns även borttagbar tröskel. Terrängen kan vara svårframkomlig. Tänk på att det är gräsmark som kan försvåra framkomligheten, speciellt vid regn. Stigen upp till bostadshuset som visas under guidningen är brant, stenar och rötter försämrar framkomligheten, (observera att bostadshuset endast utgör en liten del av visningen). Tillgång till bänkar och sittplatser finns under stor del av guidningen. Ledsagare eller personlig assistent betalar inget för guidning.

 • På Oljeön finns endast en torrtoa. Närmaste toalett hittar du på Besökscentrum (Galleri Ängelsbergs brukshandel). Det är möjligt att ta sig till toaletten med rullstol och rullator via personalingången, kontakta personalen 0223-444 64.
Rullstol Oljeön

Utländska besökare

Våra ordinarie turer visas alltid på svenska. För den utländske besökaren erbjuder vi audioguider på engelska och tyska. Våra audioguider kan lånas på Besökscentrum i Ängelsberg. Har du en Smartphone kan du även lyssna på ljudspåren via din mobil. För att lyssna på ljudspåren skannar du QR-koden som finns utplacerad vid färjeläget samt på Besökscentrum. För att skanna koden behövs en Qr-kod-scannings-APP (qr-code-scanner) i telefonen eller kameraapp med scanningsmöjlighet. Scanna därefter koden, ljudspåret kommer sedan upp i din mobil där du kan pausa och byta ljudspår när du vill. Behöver du hjälp, fråga personalen på Besökscentrum innan visningen.

Önskar du boka en egen visning med annant språk än svenska? Vi erbjuder guidade visningar på engelska (eventuellt även andra språk). Kontakta oss för mer information, telefon: 0223-444 64

Skylt Audioguide oljeön

Om lyssnar på audioguide med engelskt eller tyskt ljudspår följer du dessa skyltar som finns på Oljeön.

Parkering

Bil- och bussparkering till oljefabriken finns skyltad från vägen. Från parkeringen till färjeläget är det cirka 400 meter. Vid stationshuset finns möjlighet att köra ner med bil och buss för att närmare stiga av till färjeläget, (OBS!) Parkering framför Ängelsbergs stationshus bör undvikas. Se sidan Praktisk information för karta över Ängelsberg.

Övrigt i närheten

Engelsbergs bruk
I Ängelsberg ligger världsarvet Engelsberg bruk som räknas som ett av världens främsta industriminnen med bevarade byggnader så som som hytta, smedja, kontor och arbetarbostäder från 1600- till 1800-talet. Engelsberg var ett av de viktigaste järnbruken i världen och det var denna typ av järnbruk som gjorde att Sverige blev en av världens största järnproducenter. Bruket är Sveriges enda privata världsarv och ägs och vårdas av Nordstjernan AB. Mer information: www.engelsberg.se

Skulpturparken
Kända konstnärer som Olof Arborelius, Arvid Mauritz Lindström och Ernst Lundström tillbringade mycket tid i Ängelsberg vid förra sekelskiftet. Arvet efter konstnärskolonin förvaltas av Engelsbergs Konstgille som år 2003 skapade en skulpturpark. Här visas samtidskonst mitt i ett historiskt område med ny temautställning varje år. Läs mer på www.skulpturparken.se

Restaurang/café
I Ängelsbergs samhälle, ca 500 meter från färjeläget, ligger Ängelsbergs enda restaurang, Nya Serveringen. Här serveras veckans lunch under måndag-fredag samt alá carte under bestämda tider, restaurangen erbjuder även en utvald meny med luncher för grupper eller större sällskap. Önskar ni boka bord rekommenderar vi att ni ringer i god tid. Observera att det under högsäsong kan ta längre tid att få maten, då det ofta är många besökare här samtidigt.

Boende
Mitt i Ängelsbergs samhälle finns STF Vandrarhemmet Tallbacka samt Engelsbergs Pensionat (Bed&breakfast).
Intill Engelsbergs bruk finns även stugor att hyra. Läs mer under bo, äta och konferera, där du även kan hitta boende i Fagersta. Länken hittar du längst ner på sidan.

Dagvaruhandel/shopping
Ängelsberg är endast ett litet samhälle i Fagersta kommun - här finns inga butiker. Kiosk, apotek, bankomat, klädbutiker och mataffärer hittar du i Fagersta centrum, cirka 20 minuter från Ängelsbergs samhälle.
Dagvaruhandel/matvarubutik hittar du även i grannorterna Virsbo och Norberg.

Ängelsbergs tågstation
Våra visningar är hållbart anpassade för att passa tågtidtabellerna! Här går tågen cirka 1 gång i timmen mellan Västerås-Ludvika/Ludvika-Västerås. Anslutningståg finns från Västerås till Stockholm/från Stockholm till Västerås. För bokning av tågbiljetter; se SJ:s sida länkat längst ner på sidan.

Bussar och cykelleder
Från Fagersta till Ängelsberg/Ängelsberg till Fagersta finns buss nummer 82. Närmast busshållplats hittar du intill Ängelsbergs stationshus.

Strömsholms kanals cykelled sträcker sig längs Ängelsbergs samhälle och vidare till Fagersta. Cykelleden är utmarkerad med skyltar. Karta finns att köpa på Besökscentrum i Ängelsberg. Du kan även beställa karta via nätet, länken hittar du längst ner på sidan. Större del av cykelleden utgår med landsvägarna 664/668. Tänk på att ta det försiktigt, håll dig mot vägkanten och undvik att cykla i bredd.

Senast ändrad: 2020-11-05

Scrolla upp