SÖK PÅ SIDAN

Kontakta fagersta kommun

Postadress:
Fagersta kommun
737 80 Fagersta

Telefon:

0223-440 00

Fax:

0223-171 01

Öppettider:

7.30-12.00 och 13.00-16.00

Besök oss:

Norbergsvägen 19 
737 80 ­Fagersta

Ängelsbergs historia

Ungefär 15 kilometer från Fagersta centrum ligger Ängelsberg med vackra vyer och tornprydda hus. Arkitekten till några av husen är Isak Gustaf Clason, som bland annat har ritat Nordiska museet och Hallwylska palatset i Stockholm.

Vid sekelskiftet var Engelsberg, som det då stavades, en populär semesterort. Kända konstnärer som Olof Arborelius, Arvid Mauritz Lindström och Ernst Lundström tillbringade mycket tid här och bildade en konstnärskoloni som ibland kallas Engelsbergsmålarna.

De slingrande promenadstigarna ger dig möjlighet att njuta av de sköna omgivningarna i Ängelsberg. Skyltade stigar går från de vackra villorna, förbi Sågholmen, genom Engelsbergs bruk och över Snytenån till gamla landsvägen mot Stabäcks bergsmansby.

Foldern "Engelsbergs bruk & samhället Ängelsberg", utgiven av Ekomuseum Bergslagen, hjälper dig att hitta till de olika sevärdheterna och där hittar du även korta beskrivningar av platserna du kommer till och deras historia. Foldern hittar du sommartid på Besökscentrum i Ängelsberg och vid Engelsbergs bruk eller här nedanför.

Vandringsfolder "Engelsbergs bruk & samhället Ängelsberg".PDF

Ängelsbergs samhälle

Senast ändrad: 2018-03-27

Scrolla upp