SÖK PÅ SIDAN

Kontakta fagersta kommun

Postadress:
Fagersta kommun
737 80 Fagersta

Telefon:

0223-440 00

Fax:

0223-171 01

Öppettider:

7.30-12.00 och 13.00-16.00

Besök oss:

Norbergsvägen 19 
737 80 ­Fagersta

Västanfors hembygdsgård

OBS! Ändrade öppettider på grund av Corona/Covid-19.
Se aktuella öppettider på:

https://www.hembygd.se/fagersta-vastanfors

Västanfors hembygdsgård vid Strömsholms kanal har fyra äldre stugor och Rune
Lindström-museet. På detta område finns även en herrgårdsflygel, en kraftverksstation, en gammal handelsbod i ett stort magasin och en kaffestuga. Du kan även besöka en trädgårdsaffär i en gammal slussvaktarladugård och en keramikverkstad i slussvaktarbostaden. På andra sidan kanalen finns Västanfors kyrka. 

Mor Stinas stuga

Västanfors hembygdsgård ligger vackert vid kanalen. Där kan man se Bergsmansgården – en enkel stuga i två våningar – som en gång var en del av Slohagens gård. Undervåningen inrymmer en storstuga, ett kök och en kammare. På övervåningen finns en festsal.

Ett soldattorp från Aspbenning by visar hur soldaten bodde. Torpet byggdes efter indelningsverkets införande år 1682. På hembygdsgården finns även två loftbodar, en med skomakeri och en med snickarverkstad samt två logar. Mor Stinas stuga från Hedkärra visar ett typiskt arbetarhem från sekelskiftet och i en annan byggnad finns ett museum om Rune Lindström som var bland annat manusförfattare, poet och skådespelare. Hans mest kända verk är Himlaspelet som hade premiär 1941.

Varje år samlas hundratals Fagerstabor och firar midsommar på hembygdsgården. Firandet börjar med att man klär stången kvällen före midsommarafton. Den reses sedan upp på midsommarafton och efter folkdansarnas och -musikernas uppträdande dansar både stora och små runt den. En riktig folkfest!

Västanfors herrgård

Västanfors herrgård ligger naturskönt vid Strömsholms kanal. Från 1500-talet drev brukspatronerna Västanfors hytta och fortsatte med det till år 1915. Därefter flyttades verksamheten till Fagersta Bruk och hyttan revs på 1920-talet.

När Strömsholms kanal byggdes i mitten av 1800-talet revs herrgården. Kanalen drogs fram tvärs över tomten och flyglarna flyttades till den plats där de står idag. Den norra flygeln är museum och visar ett högreståndshem från början av 1900-talet. Malla Löwenhielm, som gick bort 1954, var den sista som bodde där.

Veckorna före jul pyntas herrgården som på patronernas tid. Denna "gammeldags jul" är Mellansveriges populäraste julprogram om bergsmannens och brukspatronens julfirande vid sekelskiftet år 1900. Många tusen besökare återvänder varje år för att uppleva de stämningsfulla julutställningarna.

Västanfors herrgård

Lusthuset vid herrgårdsområdet

Lusthuset

Handelsboden

Magasinet som idag består av en handelsbod byggdes kring år 1880 för att förvara spannmål åt Västanfors herrgård. Här finns idag försäljning av inredning, prydnadsföremål, leksaker, godis och hantverk. På översta våningen finns ett teatermuseum med scen, smink och masker som riktar sig till barn.

Handelsboden

Slussvaktarstugan – keramikverkstad

Strömsholms kanal hade ett femtontal slussvakter, som tog hand om trafiken förbi slussarna. De fick fri bostad som en del av lönen. Slussvaktarstugan nära hembygdsgården är en av dessa och den siste slussvaktaren i Västanfors flyttade ut år 1947. Idag har stugan renoverats och används som keramikverkstad.

Senast ändrad: 2020-11-16

Scrolla upp