Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Västanfors hembygdsgård

Västanfors hembygdsgård ligger naturskönt intill Strömsholms kanal. Här hittar du flera inredda museistugor samt en herrgårdsflygel, kaffestuga och en gammal handelsbod i ett stort magasin.

Här kan du strosa runt mellan stugorna, vandra genom herrgårdsparken samt uppleva slussområdet. Intill kanalen och slussarna kan du dessutom besöka en keramikverkstad i en slussvaktarbostad.

För aktuell information samt öppetider besök hembygdsgårdens webbsida.

hembygdsgarden

Hembygdsområdet

Många Fagerstabor och förbipasserande uppskattar Kaffestugans gammaldags inredning med hembakade kaffebröd och matiga klassiska smörgåsar som säljs i disken. I Handelsboden, butik och museum, säljs en mix av lokalproducerade ätbara produkter, byggnadsvård, presenter och svenskt hantverk. Här upplever många besökare en känsla av nostalgi och minnen väcks i den gamla inredningen. I museiköket kan du krypa upp i kökssoffan och insupa atmosfären, kanske bläddra i en gammal husmorstidning eller läsa om Fagerstas historia i arkivmaterialet. I Handelsboden finns en loppishörna och under varma årstider även i Lilla logen.

Röda stugor på hembygdsgården. Rosa blommor i förgrunden.

På området finns mycket att upptäcka i den kulturhistoriska miljön med röda stugor, blomsterplanteringar, herrgårdsparken och inte minst historiska Strömsholms kanal. Ta gärna en promenad längs med kanalen bort till Västanfors kyrka. Då passerar du både en trädgårdsbutik och en keramikverkstad som ligger intill området. På sommaren är det alltid spännande att följa slussningen av båtar som är på väg till Smedjebacken eller ner mot Mälaren och kanske ut i stora vida världen. Under sommartid kan du dessutom avnjuta middag på Hamnkrogen som ligger alldeles vid Strömsholms kanal.

Kaffestugan.

Kul för barnen

För barnen finns mycket roligt att göra och mångas favorit är teknikparken med kanal i miniatyr. På området finns också en lekstuga och en liten lada. ”Skolan Lek & Nostalgi” är ett klassrum för lek och en hel del nostalgi som passar både yngre och äldre besökare.
Utanför skolan finns mer plats för lek i bland annat Krakel Spektakels kiosk som byggdes lagom till Lennart Hellsing, som föddes i Västanfors, skulle ha fyllt 100 år 2019.

Teknikpark för barn. En kanal i miniatyr. I bakgrunden röda stugor och staket.

Teknikparken med miniatyrkanal för barnen

Årligen återkommande evenemang

Flera av museistugorna är öppna på helgerna under sommaren och ”Gammaldags Jul”. Många evenemang har arrangerats på området genom åren, allt från traditionellt midsommaraftonsfirande, lovaktiviteter till påsk-, höst- och julmarknad.

Varje år samlas Fagerstabor och firar midsommar på hembygdsgården. Firandet börjar med att man klär stången kvällen före midsommarafton. Den reses sedan upp på midsommarafton och efter folkdansarnas och musikernas uppträdande dansar både stora och små runt den. En riktig folkfest!

För aktuella evenemang besök hembygdsgårdens webbsida

Rekonstruerat julbord i herrgårdsflygeln på Västanfors hembygdsgård. Vit duk med tallrikar och bestick. Tända ljus i kandelabrar. Apelsiner, äpplen, sylta, tårtor

Rekonstruerat julbord under Gammaldags Jul i herrgårdsflygeln