Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Aktiv vardag

Du som är äldre i Fagersta har flertalet möjligheter till aktivering i vardagen. Det finns både dagverksamhet som kräver ansökan och öppen dagverksamhet som du kan delta i utan att ansöka om det.

Dagverksamhet

Dagverksamhet ger dig möjlighet att träffa andra och få en stimulerande vardag tillsammans med andra. Du kan ansöka om dagverksamhet hos biståndshandläggare som komplement till hemtjänst eller som ensam insats. I Fagersta kommun finns det två olika dagverksamheter. Den ena finns på Solliden och heter Kontakten som är inriktad för dig som har en diagnostiserad demens och den andra finns på Malmen och heter Strået som vänder sig till personer som har svårt att ta sig hemifrån för social samvaro. För att få plats behöver du göra en ansökan om insats dagverksamhet och därefter kommer en biståndshandläggare att påbörja en utredning.

Syftet med dagverksamhet är att:

  • Ge möjlighet till ökad stimulans, aktivitet i samvaro med andra
  • Ge möjlighet till avlastning till dig som tar hand om en närstående

E-tjänst – Ansökan om insats för äldre och funktionshindrade enligt SoL

Dagverksamheten Kontakten ligger på Solliden och erbjuder en meningsfull sysselsättning för personer med diagnostiserad demenssjukdom som fortfarande bor hemma. Syftet är att våra besökare ska få en social och meningsfull dag. En plats på Kontakten fungerar även som avlastning till anhöriga som tar hand om en närstående med demenssjukdom i hemmet.

Anpassade lokaler och aktiviteter

Våra lokaler är anpassade för att göra det enkelt för våra besökare att hitta. Vi har ett funktionsbevarande förhållningssätt vilket innebär att vi ger stöd och stimulans för att våra besökare ska behålla viktiga funktioner.

Alla aktiviteter är anpassade för personer med demenssjukdom. Dagen börjar med gemensam fika. Aktiviteterna anpassas utifrån våra besökares förutsättningar och vad de känner för att göra. Exempel på några aktiviteter är att läsa tidning, titta på foton, sång och musik, spela musik eller ta en promenad i de fina omgivningarna. Gemensam lunch äts och dagen avslutas med eftermiddagsfika innan en buss hämtar våra besökare för hemfärd. Dagverksamheten Kontakten har flera grupper och ser till att besökare som befinner sig i samma stadium i demenssjukdomen ses tillsammans för att lättare anpassa aktiviteterna utifrån deras olika förutsättningar.

Kostnad

71 kronor per dag, då ingår fika och lunch

Öppettider

Buss hämtar cirka klockan 9.30 och hemfärd sker cirka klockan 15.00

Antal platser

Sex platser per dag

Målgrupp

Personer över 65 år med diagnostiserad demenssjukdom som bor hemma och har biståndsbeslut.

Vill du delta?

Då ska du ansöka om insats dagverksamhet via vår e-tjänst och därefter kommer en biståndshandläggare att påbörja en utredning.

Dagverksamheten Strået ligger på Malmen och är en dagverksamhet som vänder sig till personer över 65 år i behov av social stimulans och samvaro med ett biståndsbeslut. Syftet med dagverksamhet är att bryta social isolering och erbjuda våra besökare möjlighet att träffa andra och delta i stimulerande aktiviteter. En plats på Strået fungerar även som avlastning till anhöriga som tar hand om en närstående i hemmet.

Malmen är en knutpunkt för Fagerstas äldreomsorg och en plats där många av Fagerstas pensionärer samlas. Chansen är stor att du träffar någon du känner då många kommer till Malmen för att delta i någon aktivitet eller för att äta lunch i restaurangen.

Aktiviteter

Dagen på Strået börjar med gemensam fika. Därefter är det dags för någon aktivitet, så som bingo, kortspel, bowling, läsa tidning, titta på sport eller tipspromenad inomhus. Flera av våra aktiviteter är årstidsbaserade, vilket bland annat innebär att vi inför jul sysselsätter oss med julpyssel. Under vår och sommar är vi ute och sköter om odlingar. När det är fint väder vistas vi ute i Engelska parken som ligger precis utanför Malmen. Det är en härlig grön park med fina blommor och bärbuskar. Om det är någon som har behov av att vila finns ett vilorum med en säng.

På strået äter vi även lunch tillsammans i Malmens restaurang. Maten som serveras i restaurangen kommer från Fagersta kommuns centralkök. Har du allergier eller om du är i behov av specialkost är det inga problem. Dagen avslutas med eftermiddagsfika innan buss kommer för hemfärd. Våra medarbetare på Malmen brukar baka till fikat.

Kostnad

71 kronor per dag, då ingår fika och lunch

Öppettider

09.00 – 15.00

Antal platser

Åtta platser per dag

Målgrupp

Personer över 65 i behov av social stimulans med ett biståndsbeslut

Vill du delta?

Då ska du ansöka om insats dagverksamhet via vår e-tjänst och därefter kommer en biståndshandläggare att påbörja en utredning.

Öppen dagverksamhet

I öppen dagverksamhet kan du delta i utan att ansöka om det. Eventuella ändringar kring aktiviteter finns på samtliga Fagersta kommuns boendens anslagstavlor.

Frivilligcentralen

Du är välkommen till Frivilligcentralen både om du vill ha hjälp eller om du själv vill göra en insats. Vi ordnar många aktiviteter på de olika boendena för äldre som finns i kommunen.

Programmet för alla aktiviteter finns på Malmens, Stolpvretens och Sollidens entréplan samt på Fagersta kommuns hemsida.

Frivilligcentralens program

På fredagar händer det extra mycket på Malmen som bland annat sittgympa,
föreläsningar och bingo.

Du som är pensionär är välkommen till vårt datorcafé. Det finns en handledare
som kan hjälpa dig om du behöver. Caféet finns på Malmens entréplan,
vardagar klockan 10.00-15.00.

Här kan du som är över 65 år lära dig mer om internet, datorprogram eller
något annat som rör IT. Tillsammans med våra seniorcoacher utforskar vi
den digitala världen! Torsdagar klockan 15.00-17.00. Vi bjuder på fika.

Läs mer på Mötesplats -IT-café för seniorer.

Mötesplats – IT-café för seniorer

Du som är frivillig kan göra en insats för en medmänniska genom att ta en
promenad, fika tillsammans eller vara sällskap vid ett läkarbesök.

För dig som känner att du behöver hjälp från väntjänsten så finns det flera
frivilliga som kan ställa upp och följa med dig till vårdcentralen till exempel.

Kontakt

Frivilligcentralen väntjänst
Ring eller kom på besök
Telefon: 0223-449 42
Telefontid måndag till torsdag 10.00-12.00
Onsdagar även på finska/Keskiviikkosin suomeski
Övrig tid finns telefonsvarare
Malmen, Myrbovägen 4, Fagersta

Finsk telefonservice
Telefon: 0223-445 23
Telefontid fredag 8.30-12.00

Suomenkielinen puhelinpalvelu
0223-445 23
Perjantaisin 8.30-12.00

Tillfällig enhetschef dagverksamhet Strået & frivilligcentralen
Telefon: 0223-442 12
E-post: yvonne.karlsson@fagersta.se

Tillfällig enhetschef dagverksamhet Kontakten
Telefon: 0223-445 30
E-post: jenny.ivarsson@fagersta.se

Frivilligsamordnare
Telefon: 0223-446 08
frivilligcentralen@fagersta.se

Aktivitetsledare
Telefon: 0223-440 92
siv.vestholm@fagersta.se

Sidansvarig: Hanna Eriksson

Senast ändrad:

Var informationen till din hjälp?


Vill du ha återkoppling?
Test