Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Ljud och e-böcker

Här hittar du information om ljudböcker, talböcker och e-böcker på olika språk.

Illustrerad bild av ett par hörlurar som sitter på en uppslagen bok.

Talböcker

Talböcker görs för personer som har svårt att läsa den tryckta boken eller hålla i boken. Talboken ska motsvara den tryckta boken och följer därför alltid det tryckta originalet så nära som möjligt. Talböcker kan bara lånas på bibliotek. Talböcker är inlästa på cd-romskivor i DAISY-format och läses i en DAISY-spelare. Du kan också läsa skivorna i din dator efter att ha laddat ner läsprogrammet AMIS. Nedladdningen är gratis.

Ljudböcker

Ljudböcker finns i CD-format, mp3 och e-ljudbok. Ljudböcker är kommersiellt utgivna och finns att köpa i bokhandel, genom bokklubbar eller på internet och får lånas på bibliotek av alla. Uppläsaren är ofta författaren eller en skådespelare.

Du får göra en kopia för eget av bruk av ljudböcker på cd och mp3 till din mp3-spelare. E-ljudböcker får du inte kopiera. Den som har rätt att låna daisy-böcker får göra en kopia för eget bruk. Kopian får inte spridas till andra.

På Brinellskolans bibliotek har du tillgång till både talböcker och ljudböcker.

E-böcker

Det finns två olika typer av e-böcker, den ena läser du och den andra lyssnar du på. Instruktioner under fliken "Så funkar det" finns på E-libs webbplats, se länken nedan.

En e-bok är en bok som har överförts till elektroniskt format så att du kan läsa texten direkt på din dator, surfplatta, läsplatta, mobiltelefon eller på en särskild läsplatta. För att kunna läsa behövs ett läsprogram som är gratis och som du laddar ner från internet.

En strömmande ljudbok är en ljudbok som spelas upp via internet. Du måste vara ansluten till internet när du lyssnar på boken. Ljudboksfilerna sparas inte ned till din hårddisk utan buffras, strömmas, allt eftersom de spelas upp.

E-lib

E-böcker via Fagersta kommun

Världens bibliotek

Läs och lyssna på ditt språk! I Världens bibliotek hittar du e-böcker och ljudböcker på arabiska, persiska, turkiska, somaliska, tigrinska, bosniska, kroatiska och serbiska. Du behöver registrera dig med din e-postadress. Världens bibliotek drivs av Biblioteken i Malmö.

Världens bibliotek

Sidansvarig: Michael Alvbåge

Senast ändrad:

Var informationen till din hjälp?


Vill du ha återkoppling?




Test