
Trivselregler
Vi har tagit fram trivselregler som vi vill att du ska förhålla dig till. Läs gärna igenom reglerna innan du besöker oss.

Skärmfria zoner
För allas säkerhet och integritet är det inte tillåtet att använda datorer, mobiltelefoner, surfplattor, kameror och andra likvärdiga enheter i inomhusbadet och andra anslutande utrymmen. Utöver att vi vill motverka smygfotografering så leder även skärmar bort vår uppmärksamhet från omgivningen vilket kan resultera i drunkningsolyckor. Vi vill säkerställa att du som vuxen tar ansvar och alltid har medföljande barn och ej simkunniga under uppsikt.
Skärmförbudet gäller vid:
- Inomhusbadet
- Omklädningsrum och duschutrymmen
- Bastuavdelningar
Exempel på enheter som omfattas av förbudet:
- Mobiltelefoner
- Surfplattor
- Kameror
- Datorer
Vid särskilda händelser kan tillstånd ges genom Fagerstahallens personal. Detta kan, men inte nödvändigtvis, gälla vid bland annat simskoleavslutningar samt skol- och träningsverksamheter.
Vid utomhusbadet gäller inte skärmförbudet men du som vuxen ska alltid hålla en mycket god uppsikt på medföljande barn och ej simkunniga. Det är förbjudet att använda mobiltelefon eller annan enhet för fotografering och filmupptagning utan tillstånd från personal.
Vid gymanläggningen är det tillåtet att använda mobiltelefon för musik, loggning av träning och liknande. Det är förbjudet att använda mobiltelefon eller annan enhet för fotografering, filmupptagning och samtal.
Gäster som vid upprepade tillfällen inte respekterar skärmförbudet kan bli avvisade från anläggningen utan återbetalning.
Allmänt
Entréavgift betalas av alla
Alla som vill följa med in i anläggningen ska betala entréavgift och detta gäller oavsett om du ska bada, gymma eller endast titta på.
Klädskåp
Klädskåpen i omklädningsrummen kan användas av alla som besöker oss. Ta med ett hänglås eller köp ett i receptionen för 40 kronor.
I gymmet finns även mindre kodskåp som kan användas för nycklar, plånböcker eller andra värdesaker som du vill ha en bättre uppsyn över. Kodskåpen är helt kostnadsfria.
Under ditt besök har du eget ansvar för dina tillhörigheter och vi rekommenderar att lämna värdesaker hemma.
Vid bastubad
När du använder våt- eller torrbastun ska du alltid sitta på en handduk utan badkläder. Kom även ihåg att duscha av dig innan du kliver in i bastun.
Fotoförbud och skärmfria zoner
Generellt får inga telefoner eller andra enheter användas för fotografering eller filmupptagning inom anläggningen. Fagerstahallen har även ett antal skärmfria zoner där det råder totalt skärmförbud.
Skärmfria zoner i Fagerstahallen
Tryggt och säkert
För din och övriga besökares säkerhet måste du följa skriftliga säkerhetsregler och personalens muntliga instruktioner. Personalen har rätt att avvisa er från anläggningen om ni anses utgöra en säkerhetsrisk.
Rökning, alkohol och droger ej tillåtet
Anläggningen är rök-, alkohol- och drogfri. Gäller även vid utomhusbadet!
Kvinnlig och manlig personal
Fagerstahallen har både kvinnlig och manlig personal och vår uppgift är att se till att vi har en säker och trivsam anläggning. Vi ansvarar bland annat för löpande underhållsstädning i dusch- och omklädningsrum och vill informera om att det kan förekomma manlig personal i damernas omklädningsrum och kvinnlig personal i herrarnas omklädningsrum.
Vanliga frågor
I vår badanläggning får du endast bada i ordentliga badkläder. Det är inte tillåtet att använda t-shirt, träningsbyxor och andra plagg som inte är anpassade för bad.
Exempel på badkläder:
- Bikini
- Baddräkt
- Burkini
- Badshorts
För blöjbarn är det obligatoriskt med en babybadbyxa som håller tätt. Det är inte tillåtet att endast använda badblöjor då de allt för ofta läcker. När ditt barn använder babybadbyxor behövs ingen badblöja.
I Fagerstahallens reception kan du köpa babybadbyxor men det finns även många andra leverantörer som säljer detta.
Vi godkänner barn och vuxna som har en simfärdighet på 50 meter. Du ska klara av att simma bröstsim 50 meter i stora bassängen och du ska våga och kunna hoppa från kanten vid djupa delen av bassängen.
Barn under 10 år kräver uppsyn av en ombytt vuxen men om barnet inte kan simma måste du som vuxen vara med i vattnet.
Är barnet över 10 år och kan simma så är hen varmt välkommen hit på egen hand!
- Kan du inte simma ska en vuxen som kan alltid vara med i bassängen. Detta gäller oavsett ålder.
- Är du under 10 år och kan simma så räcker det att du har en vuxen som håller koll från land.
- Är du över 10 år och kan simma då är du varmt välkommen att komma hit helt på egen hand.
En vuxen ska alltid ha uppsyn på barn under 10 år även om de kan simma. Du behöver inte bada med barnet men den som ansvarar över barnet kan till exempel inte vara i Knattelandet medans barnet är i stora bassängen.
Barnet kan däremot vara i undervisningsbassängen medans den vuxna är i Knattelandet.
Som ansvarig vuxen ska du vara ombytt till en lättare och ren klädsel. Till exempel: badkläder eller shorts, tights och t-shirt/linne eller liknande. Jeans och mjukisbyxor får du inte ha.
För att få träna på gymmet ska du ha fyllt 15 år. Detta gäller även i sällskap av målsman eller annan vuxen. Legitimering kan komma att krävas.
Endast personer över 15 år får vistas i vårt gym, det här gäller även om du inte ska träna.
Simhall
Om du har fyllt 10 år och kan simma 50 meter samt vågar hoppa från kanten vid djupa bassängen så kan du komma hit och bada utan vuxet sällskap.
Om du är under 10 år och kan simma enligt ovanstående kriterier så får du endast bada under uppsyn av en vuxen. Den vuxna som ska ha uppsyn på ett barn ska vara ombytt till en lättare (ren) klädsel.
Både barn och vuxna som inte kan simma ska alltid ha en simkunnig vuxen i omedelbar närhet i vattnet. En armlängds avstånd är en bra tumregel!
Gym
Av säkerhetsskäl så måste du ha fyllt 15 år för att få tillträde till vår gymlokal. Inga barn under 15 år får följa med in på gymmet.
Under 18 år och saknar legitimation?
Krav på att en medföljande målsman intygar barnets ålder vid köp av gymkort.
Årskort, halvårskort, månadskort, sommarkort samt företagskort är personliga och får endast användas av personen vars namn och bild är på kortet. Att låna ut kortet till obehöriga är strikt förbjudet och kan resultera i att ditt kort blir spärrat och att du blir nekad framtida besök.
Kom ihåg att ditt kort alltid ska användas vid in- och utpassering. Detta gäller även om den stora grinden är öppen.
Bada på eget ansvar
Personal finns i närheten men bassängen kan vara obevakad och vi ser gärna att alla hjälps åt och håller uppsikt – kontakta alltid personalen vid tillbud!
Tänk på att vara rädd om dig själv och andra så att inga olyckor sker. Om du inte kan simma måste du ha med dig en vuxen i vattnet som kan.
Att bada med barn
Det är viktigt att du som målsman är medveten om att det finns risker med att besöka ett bad. Vi vill därför försäkra oss om att du hela tiden har uppsyn på medföljande barn och följer våra trivselregler. Barn som inte kan simma ska ha målsman eller annan vuxen (fyllda 18 år) i omedelbar närhet i vattnet.
Regler för simhallen
Åldersgräns 10 år
Om du är 10 år och kan simma 50 meter samt hoppa från kanten vid djupa bassängen får du komma hit och bada helt utan vuxet sällskap.
Barn under 10 som kan simma enligt ovanstående kriterier får endast bada under uppsyn av vuxen från land. Den vuxna som ska ha uppsyn på ett barn ska vara ombytt till en lättare (ren) klädsel.
Simfärdighet på 50 meter
För att få bada hos oss på egen hand måste du ha en simfärdighet på 50 meter. Du ska kunna simma 50 meter bröstsim med korrekta ben- och armtag i stora bassängen utan att pausa. Du ska även kunna hoppa från kanten vid djupa delen av bassängen. Personalen kan vid behov kontrollera detta genom att be dig utföra ett simtest.
Inte simfärdig
Du som ansvarig för någon som inte kan simma ska ha fyllt 18 år och vi rekommenderar att du befinner dig inom en armlängds avstånd. Detta då du snabbt ska kunna fånga upp barnet/personen om olyckan skulle vara framme. Drunkningsolyckor kan ske snabbt och tyst och armkuddar samt andra flythjälpmedel ska aldrig ses som ersättning till en vuxens närvaro.
Duscha innan badet
Innan badet ska du alltid duscha och tvätta dig ordentligt. Om du tvättar hela kroppen med schampo och tvål så fastnar inte kloret på dig. Det minskar chansen till röd och irriterad hud och du bidrar till en bättre badmiljö där mindre kemikalier behöver användas.
Badkläder och babybadbyxa
Hos oss får du endast bada i kläder och huvudbonader som är gjorda för simning och bad. Det är inte tillåtet att ha underkläder under badkläderna.
Genom att duscha före bad och använda riktiga badkläder bidrar du till en bättre badmiljö för oss alla.
För blöjbarn rekommenderas vår babybadbyxa men även andra badkläder som är utformade för syftet och håller tätt får användas. Engångsbadblöjor läcker allt för ofta och ska därför inte användas.
Ytterkläder lämnas i skåpet
Av hygien- och säkerhetsskäl ska ytterkläder och utomhusskor alltid lämnas kvar i skåpet. Detta då de kan blockera nödutgångar, sittplatser samt att de kan bidra till spridning av bakterier och smuts inom anläggningen.
Byt om till en lättare klädsel
Även om du inte ska bada så ser vi gärna att du byter om till en lättare och ren klädsel. Då det är varmt i simhallen rekommenderar vi t-shirt, shorts eller tights.
Kom ihåg att även om du inte badar så påverkas badmiljön av allt som tas in i simhallen.
Åska vid utomhusbadet
Vid åskoväder får utomhusbadet inte användas. Personalen har löpande koll på väderleken och avgör när badet kan öppnas igen.
Vi genomför ingen återbetalning på grund av åskoväder så det är upp till gästen att ha en viss koll på väderleken och göra en bedömning innan besöket.
Att tänka på
- I dusch och badutrymmen finns en hög risk för halka. Vi vill därför att du går försiktigt, undviker att springa och påminner barnen om det.
- Linorna i bassängen är till för att dela upp bassängen mellan lek och motionssim. Häng och sitt inte på dem då linorna kan gå sönder.
- Parfym, hårspray och andra starka dofter är många känsliga för. Var snäll mot din omgivning och undvik användningen av det när ni besöker oss.
- Porslin och glas är fint men det ska inte medtas in till simhallen.
Regler för gymmet
Åldersgräns 15 år
För att få träna på gymmet ska du ha fyllt 15 år. Detta gäller oavsett vem du tränar med. Av säkerhetsskäl får barn under 15 år inte vistas i anläggningen. Detta gäller även mindre barn som besöker oss med föräldrar.
Som ungdom/tonåring kan du bli tvungen att identifiera dig med legitimation eller via målsman vid köp av gymkort.
Endast inomhusskor
I vår gymanläggning är det förbjudet att ha utomhusskor. Här får du endast vistas med rena inomhusskor eller alternativt strumpor.
Skor som du har använt från bil till gymmet är inte längre rena och ska då inte användas.
Ytterkläder och väskor lämnas i skåpet
Av hygien- och säkerhetsskäl lämnas ytterkläder som jackor och ytterskor i skåpet. Även väskor ska undvikas att tas med in till gymmet. Golvytan är begränsad och det finns därför en stor risk för att blockera en nödutgång eller en maskin som någon vill träna vid.
Torka av och plocka undan
För allas trevnad ska du torka av redskap och maskiner efter användning. Vikter, hantlar och annat som du plockat fram ska ställas tillbaka vid utsedd plats.
Att tänka på
- Parfym, hårspray och andra starka dofter är många känsliga för. Var snäll mot omgivningen och undvik sådant när ni besöker oss.
- Reservera inte en maskin. Träna istället på en maskin i taget.
- Var rädd om våra maskiner, hantlar och golv. Ställ ner vikterna försiktigt.
Kontakta oss
Du kan alltid vända dig till oss i personalen om du har frågor eller funderingar. Receptionen når du via telefon 0223-442 30.
Varmt välkomna till Fagerstahallen!