Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Särskilt boende Solliden

Solliden ligger fint precis intill Kolbäcksån, Hembyggdsgården och kyrkan. Här finns en stor och fin uteplats där man kan njuta av den fina omgivningen.

Särskilt boende är till för personer som inte längre kan bo kvar i det egna hemmet på grund av omfattande vård- och omsorgsinsatser och som är i behov av närhet till personal dygnet runt.

Man ansöker om plats i särskilt boende. Biståndshandläggare prövar och utreder behovet av en plats i särskilt boende i samråd med den enskilde. När behovet är fastställt blir den sökande erbjuden plats i det boende som har ledig plats. Man kan inte ställa sig i kö till ett specifikt boende.

Kontakt

Telefonnummer till avdelningar

Strömmen: 0223-443 12
Linjan: 0223-442 15
Milan: 0223-444 02 /Miilu: 0223-443 18
Kanalen: 0223-445 98
Aspen: 0223-442 82
Skänken: 0223-443 37

Enhetschefer

Telefon: 0223-442 62
melanie.sjostrom@fagersta.se

Telefon: 0223-442 38
jeanette.lind@fagersta.se

Besöksadress

Hamnvägen 6
737 32 Fagersta

Fagersta kommun växel helgfri måndag-fredag 7.30-12.00, 13.00-16.00
Telefon: 0223-440 00

Solliden

Solliden består av sju avdelningar och totalt 66 lägenheter. På varje avdelning finns matsal, gemensamhetsutrymmen, balkonger samt tillgång till TV. Solliden har en gemensam uteplats på innergården. Innanför vår entré finns lokalen Bergsmanssalen där många samlas för att umgås och fika. I entrén finns ett uppskattat akvarium.

Avdelningarna Strömmen, Linjan och Kanalen erbjuder vårdplatser.

Avdelningen Milan/Miilu vänder sig till Fagerstabor som pratar finska. Majoriteten av våra medarbetare pratar finska och självklart firar vi finska högtider som Finlands nationaldag. Vid dessa tillfällen serveras traditionella finska rätter. Ibland erbjuds även underhållning på finska.

Avdelningarna Aspen och Skänken vänder sig till personer med med en konstaterad demensdiagnos.

Solliden är bemannat dygnet runt. Sjuksköterska är i tjänst dygnet runt. Fysio- och arbetsterapeut är i tjänst måndag till fredag.

Tandhygienist kommer och utför munhälsobedömningar. Fotvårdare och frisör besöker även Solliden.

I avgiften för måltider ingår frukost, middag, eftermiddagsfika, kvällsmat och kvällsfika.

Frukost och mellanmål lagas på boendet, lunch och middag kommer från Fagersta kommuns centralkök.

De boende äter tillsammans på avdelningen eller i sin lägenhet. Våra medarbetare sitter med under måltiderna som stöd men även för att skapa en trevlig och social stämning.

På Solliden finns det möjlighet att delta i aktiviteter i Bergsmansalen där vi bland annat har sittgymnastik som våra medarbetare håller i och underhållning som Frivilligcentralen arrangerar.

Avdelningarna har schemalagda aktiviteter några gånger i veckan. Mycket handlar om spontana enklare vardagssysslor och att umgås. Ibland spelar vi spel, läser tidning eller tittar på bilder. Vi utgår alltid från vad våra boende vill göra och strävar efter att våra boende ska känna sig delaktiga.

För den som tycker om att bli piffad är våra medarbetare duktiga på att rulla hår och måla naglar.

Sommartid har vi en fin uteplats med utemöbler där vi fikar, njuter av utsikten och vädret. Ibland grillar vi även korv.

De boende tilldelas en näransvarig som de boende i första hand kan vända sig till. Den näransvarige ansvarar för att upprätta en genomförandeplan som beskriver hur stödet ska utformas utifrån individens behov.