Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Daglig verksamhet enligt SoL/LSS

Du som har en funktionsnedsättning kan få stöd och hjälp enligt två lagar - socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Daglig verksamhet är för personer som har en funktionsnedsättning i yrkesverksam ålder och som inte har ett arbete eller går på en utbildning.

Daglig verksamhet enligt LSS

Daglig verksamhet finns i form av individuellt utformad verksamhet. Daglig verksamhet kan vara i en grupp eller enskilt på en arbetsplats. Det är dina förutsättningar, förmågor och intressen som styr innehållet i daglig verksamhet.

På Fagersta kommuns dagliga verksamheter arbetar vi utifrån arbetssättet IBIC, individens behov i centrum, och arbetar efter individuella behov och önskemål.

För vem?

För dig som är i arbetsför ålder och har vissa funktionsnedsättningar. Du som ansöker måste omfattas av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och ha någon av dessa funktionsnedsättningar:

  • utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd
  • betydande och bestående begåvningsmässig utvecklingsnedsättning efter hjärnskada i vuxen ålder

Du ska vara i arbetsför ålder, sakna anställning och inte heller utbilda dig. Du måste också bedömas ha behov av denna form av stöd. Bedömningen görs av kommunens biståndshandläggare.

Sysselsättning enligt socialtjänstlagen (SoL)

Sysselsättning innebär att du får komma till en verksamhet där kommunen erbjuder olika aktiviteter. Det kan vara att du får delta i sociala aktiviteter för att träna olika funktioner som behövs i vardagen. Det finns olika aktiviteter där du får jobba själv eller i grupp. Du är med och planerar innehållet i din sysselsättning. Du har en handledare som ger dig det stöd du behöver.

För vem?

Verksamheten riktar sig till dig med en psykisk funktionsnedsättning som inte får annat stöd till meningsfull sysselsättning.

Så här ansöker du

Du kan välja att ringa en biståndshandläggare på telefon eller ansöka via e-tjänst. Om du har en god man eller förvaltare kan den personen göra det åt dig.

Handläggaren pratar med dig och/eller din företrädare och tar reda på vad du har för behov och önskemål. Du får ett skriftligt beslut.

Ansökan om insats

Om du blir beviljad daglig verksamhet

Du kan själv påverka vad du vill göra på din dagliga verksamhet, genom att välja bland de verksamheter som finns i Fagersta. Det finns en teamledare som kan hjälpa dig och berätta om de olika verksamheterna och vad du kan göra där.

Om du vill byta daglig verksamhet kan teamledaren ävem hjälpa dig med det.

Vid behov finns möjlighet att kontakta kommunens sjuksköterska. Vi har dessutom kontinuerlig kontakt med stödanvändarnas boenden, anhöriga och gode män.

Grupper inom daglig verksamhet

Målgrupp

Vi vänder oss till vuxna inom LSS.

Arbetsuppgifter

I Folkets Husgruppen arbetar vi tillsammans med att sköta Folkets Hus inför olika mötesverksamheter. Vår främsta arbetsuppgift är att hålla rent och snyggt i Folkets Hus lokaler. Vi hjälper även till med uppgifter som till exempel gräsklippning, lövkrattning, snöskottning, sandning och andra vaktmästaruppgifter. För att trivas hos oss behöver du vara fullt rörlig.

Personal

I verksamheten arbetar två stödassistenter som vägleder stödanvändarna vid behov och lägger upp arbetsuppgifterna. En stödpedagog är kopplad till verksamheten och besöker oss vid behov.

Målgrupp

Holmen riktar sig främst till individer med lindrig till svår intellektuell funktionsnedsättning och autism inom SoL/LSS.

Arbetsuppgifter och syften

Holmen fokuserar på skapande, sinnesstimulering, musik och friskvård. Sinnesstimulering kan vara taktilberöring, dofter och känsel. Friskvård kan exempelvis vara promenader och sittgympa.

Holmen har musik två gånger i veckan där flera samlas, spelar och sjunger låtar tillsammans.

Holmen arbetar mycket med att bibehålla de förmågor som individerna har.

Under året har verksamheten olika projekt som till exempel deltar på julmarknad och Våryran där vi säljer våra konstverk. Andra aktiviteter kan exempelvis vara Stjärna för en dag, där man får uppträda på Folkets Hus, och påsk-disco.

Holmen samlar även in värmeljus som vi arbetar med genom att ta bort stearinet från aluminiumbehållaren, materialet återanvänds sedan i verksamheten.

Bakning tillhör en av veckans aktiviteter. Förutom att det gör ett trevligt avslut av veckan innehåller aktiviteten många pedagogiska moment såsom: val av bakverk, skriva handlingslista, handla på affären, följa instruktioner/följa recept, orientera sig i köket samt få påbörja och avsluta en aktivitet med resultat.

På Holmen gör vi veckoscheman och rutiner som passar dig.
Här kan du få anpassat bildstöd efter behov.

Personal

Holmen består av sju till åtta personal som är uppdelade i tre mindre grupper: Holmen 1, 2 och 3. I varje grupp finns det plats för fem stödanvändare.

Kolarbygården har två verksamhetsgrupper, Kolarbygården LSS och Kolarbygårdens sysselsättning SoL.

Kolarbygården LSS

Målgrupp

Vi vänder oss till vuxna inom LSS.

Arbetsuppgifter

Kolarbygården LSS är en grupp som arbetar miljöinriktat. Arbetsuppgifterna kan variera under året, men en återkommande uppgift är att vi hämtar upp återvinning på centralköket, skolor och förskolor som vi sedan lämnar vidare vid större stationer. Vi arbetar med att plocka skräp längs gator och arbetar med ”återbruk” till exempel tillverkning av braständare av utbrunna värmeljus. Vi åker även på studiebesök för att konkret få se vad som sker under olika processer. Kedjan från ”skräp” till nya produkter är en viktig aspekt för oss.

Vi har även musik, promenader och yoga på arbetsschemat varje vecka för att främja hälsan.

Personal

I vår verksamhet arbetar två stödassistenter och en stödpedagog.

Kolarbygårdens sysselsättning

Målgrupp

Personer i åldern 18-68 år, med varaktig psykisk funktionsnedsättning. Verksamheten sysselsätter i dag 20 stödanvändare med SoL-beslut.

Arbetsuppgifter

Sysselsättning är viktigt för många människor. Det kan röra sig om olika slags fördelar så som struktur på dagen, sammanhang, tacksamhet från andra, bättre självkänsla eller annat. Den med psykisk funktionsnedsättning hamnar lätt utanför en daglig struktur. Viktigast är inte alltid är att ha ett arbete, utan att vara verksam och nyttig för andra och för sig själv.

Kolarbygården arbetar vi tillsammans för att skapa gemenskap som syftar till att bryta isolering och komma hemifrån för att bygga goda sociala kontakter. Vi erbjuder kravlös sysselsättning för de som önskar det, att inte känna press på prestation utan att delta kan också vara ett mål.

Fastighetsskötsel är en enklare arbetsuppgift som är relaterad till Kolarbygården som fastighet eller i närområdet. Vi utför utomhusarbete där enklare trädgårdsskötsel utifrån årstiderna ingår. Inomhus underhåller och iordningställer vi verksamhetslokalerna utifrån behov.

Friskvårdsaktiviteter som att vara aktiv och röra på sig har en mängd positiva effekter, både fysiskt och psykiskt. All rörelse räknas och lite är bättre än ingenting. Att röra på sig utomhus kan dessutom ge ytterligare effekter som främjar den psykiska hälsan. Det finns möjlighet att delta på gemensamma promenader, enklare gymnastik, sittgympa, avslappningsövningar, yogaövningar med mera.

Vi ägnar oss också åt skapande och hantverk som ger en dig möjlighet att vara kreativ. Det finns flera olika alternativ utifrån dit eget intresse som exempelvis bakning, måla, sy, laga cyklar, enklare slöjdarbete, med mera.

Att du som individ utvecklas och får känna självständighet i en trygg miljö, verksamhet kan också vara ett litet steg på väg till framtida praktikplats.

Personal

Kolarbygårdens verksamhet har en stödassistent.

Målgrupp

Vi vänder oss till vuxna inom SoL och LSS.

Arbetsuppgifter

På lasarettsgruppen arbetar vi tillsammans för att skapa en trivsam miljö kring Fagersta vårdcentral. Vi hjälper även med uppgifter som till exempel måleriarbeten, gräsklippning, ogräshantering, häckklippning, lövkrattning, snöskottning, sandning och att hålla ordning på vindar och i förråd. För att trivas hos oss behöver du vara fullt rörlig.

Personal

I verksamheten arbetar två stödassistenter som kommer och vägleder stödanvändarna vid behov och lägger upp arbetsuppgifterna. En stödpedagog är kopplad till verksamheten och besöker oss varje vecka, eller oftare vid behov.

Målgrupp

Vår målgrupp är vuxna inom LSS.

Arbetsuppgifter

Mistelboden är en daglig verksamhet där personal och deltagare driver en secondhand-butik tillsammans. Deltagarna får bemöta och ta emot kunder, ta betalt och även ta emot och gå igenom inlämnade saker som går ut i butiken för försäljning.

I butiken säljer vi även braspuckar och hantverk som vi tillverkar på egen hand. Hantverken tillverkas i bland annat trä och betong. För dem som kan finns det även möjlighet att sy på symaskin, virka, sticka och brodera.

Mistelboden har även en del andra uppgifter ute i samhället där vi bland annat städar Fagersta Hundcenter och ansvarar för en kylmonter på Brukskontoret. På Brukskontoret ser vi till att hålla kylmontern full med drickor, smörgåsar och dylikt som de anställda på kontoret kan handla utav. Vi fyller även på en frys med panpizza, pajer med mera.

Vårt arbete på sikt är att stödanvändaren ska växa och gå vidare mot nya utmaningar och arbeten så som praktik på företag i Fagersta kommun.

Personal

I verksamheten jobbar en stödassistent och en stödpedagog.

Målgrupp

Vår verksamhet vänder sig till vuxna inom SoL och LSS.

Arbetsuppgifter

Varje arbetspass på Ättan inkluderar ett moment av arbete, men också en stund av social samvaro. Vår ambition är att arbetsuppgifterna hos oss ska vara meningsfulla och omväxlande.

Vi plockar skräp i vissa områden inom tätorten och även runt Abborrtjärnarna och Eskilns motionsspår. Skräpplock utförs också på Alfaskolan och Mariaskolan.

Vinterhalvåret hjälper vi till med lokalvård på Fagerlidens cafeteria samt andra biytor. Vi fyller sandpåsar som allmänheten kan hämta i sandlådor vid livsmedelsaffärer. Tömning av papperskorgar och skolkökets avfall utförs regelbundet på Mariaskolan. Vi har ett uppdrag från externt företag att plocka ihop rörklämmor som sedan packas och återsänds till uppdragsgivaren. Utanför vår lokal på Norbergsvägen 1 sköter vi plantering av blommor samt rensar och håller snyggt vid behov. En odlingslåda finns också där vi planterar sallad, morötter och diverse annat. Vi kan även utföra vissa mindre uppdrag av engångskaraktär vid behov.

Personal

I verksamheten arbetar två stödassistenter som tillsammans med stödanvändarna planerar och lägger upp arbetet.

Vi består av fyra stödanvändare, och en stödassistent som använder bil/transporter som huvudsakligt arbetsmedel. För att trivas hos oss behöver du vara fullt rörlig.

Vi jobbar med återvinning på vissa skolor och förskolor. Vi källsorterar kartonger, plast, metall, trä och ibland möbler vid olika stationer.

Om andra grupper inom verksamheten har något som ska kastas tar vi hand om det också, vi hjälper även grupper med att hämta eller lämna saker, möbler med mera.

Två dagar i veckan affischerar vi på tolv olika tavlor runt om i kommunen.

Vi ombesörjer transporten av kaffe, te, mackor, godis och läsk till caféet vid Brukskontoret och till lilla caféet vid Kommunhuset samt Norbergsvägen 21 en gång i veckan.

Kontakt daglig verksamhet

Enhetschef daglig verksamhet
Jonatan Dahlbo
Telefon: 0223-445 51
E-post: jonatan.dahlbo@fagersta.se

Teamledare daglig verksamhet
Ida Trogen
Telefon: 0223-440 88
E-post: ida.trogen@fagersta.se

Sidansvarig: Hanna Eriksson

Senast ändrad:

Var informationen till din hjälp?


Vill du ha återkoppling?




Test