Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Demensboende Nybo

Nybo är ett demensboende vilket innebär att personen måste ha en utredd demenssjukdom för att få en boendeplats.

Demensboende riktar sig till personer som har en demenssjukdom och som inte längre kan bo kvar i det egna hemmet och är i behov av närhet till personal dygnet runt. För att få en plats på ett demensboende ska man ha stora behov av omsorg dygnet runt och ha en diagnostiserad demenssjukdom.

Ansökan görs om plats på demensboende. Biståndshandläggare prövar och utreder behovet av en plats. När behovet är fastställt blir den sökande erbjuden plats i det boende som har ledig plats. Man kan inte ställa sig i kö till ett specifikt boende.

Kontakt

Telefonnummer till avdelningar

Bersån: 0223-445 73
Dungen: 0223-445 74
Lunden: 0223-445 72
Ängen: 0223-445 71

Enhetschef

Telefon: 0223-445 30
karin.hemming@fagersta.se

Fagersta kommun växel helgfri måndag-fredag 7.30-12.00, 13.00-16.00
Telefon: 0223-440 00

Besöksadress

Centralvägen 25
737 32 Fagersta

Nybo

På Nybo finns fyra avdelningar och 24 lägenheter. Lägenheterna har ett rum, trinettkök med kylskåp alternativ kök, toalett och tillgång till larm vid behov. Lokalerna är anpassade efter personer med demenssjukdom. På varje avdelning finns gemensam matsal, vardagsrum och balkong/altan. Det finns tillgång till tvättstuga, hiss och trädgård. I vår trädgård finns trevliga sittplatser där vi njuter av naturen. Här finns också odlingar och promenadstråk.

De boende erbjuds en småskalig demensvård i lugna och trygga miljöer. Vi har ett funktionsbevarande förhållningsätt vilket innebär att vi ger stöd och stimulans för att våra boende ska behålla viktiga funktioner och klara så mycket de kan själva.

Nybo är bemannat dygnet runt. Sjuksköterska är i tjänst dygnet runt. Fysio- och arbetsterapeut är i tjänst måndag till fredag.

Tandhygienist besöker Nybo och utför munhälsobedömningar. Våra medarbetare är utbildade i munhälsa. Även frisör och fotvårdare besöker Nybo.

I avgiften för måltider ingår frukost, middag, eftermiddagsfika, kvällsmat och kvällsfika.

Frukost och mellanmål lagas på boendet, lunch och middag kommer från Fagersta kommuns centralkök.

De boende äter tillsammans på avdelningen eller i sin lägenhet. Vi värdesätter lugn och ro när vi sätter oss ner för att äta. Då våra boende har en demenssjukdom har vi anpassat porslinets färger så maten och drycken syns tydligt. Våra medarbetare sitter med vid måltiderna som stöd men även för att skapa en trevlig och social stämning.

Personer med en demenssjukdom behöver extra energirik mat och därför erbjuder vi goda smoothies mellan måltiderna.

Då Nybo är ett boende för personer med demenssjukdom är våra aktiviteter anpassade efter våra boendes olika förutsättningar. Mycket handlar om att behålla de boendes funktioner. Därför kan en aktivitet bestå av vardagssysslor som att hjälpa till i tvättstugan, torka av bordet eller ta en promenad.

Vi brukar även bowla, måla med vattenfärg, ha sittgympa, leka med bollar, baka och sköta om odlingarna i trädgården. Våra boenden kan också välja att delta i aktiviteterna på Stolpvretens servicehus som ligger precis bredvid.

De boende tilldelas en näransvarig som de boende i första hand kan vända sig till. Den näransvarige ansvarar för att upprätta en genomförandeplan som beskriver hur stödet ska utformas utifrån individens behov.

Levnadsberättelsen, som den boende eller anhörig har fyllt i, är ett viktigt verktyg för oss. I den framgår information om våra boende, deras tidigare liv och intressen. Utifrån informationen som framgår där utformar vi bemötandeplaner och kan tillsammans hitta på aktiviteter och samtalsämnen som vi vet att de boende uppskattar.