Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

FAQ gymnasievalet

Har du några funderingar kring gymnasievalet? Kanske finns svaret på din fråga nedan.

En fyrkantig lapp med texten "FAQ" som hänger i en klädnypa mot en vägg.

Hur många godkända betyg måste jag ha för att bli behörig till ett gymnasieprogram?

  • För att söka till ett yrkesprogram måste du ha godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, matte, engelska och fem andra ämnen.
  • För att söka till ett högskoleförberedande program måste du ha godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, matte, engelska och nio andra ämnen.
  • Om du söker till ekonomiprogrammet, humanistiska programmet eller samhällsprogrammet, måste du ha godkända betyg i geografi, historia, religionsvetenskap och samhällskunskap.
  • Om du söker till ett naturvetenskapligt eller tekniskt program, måste du ha godkända betyg i biologi, fysik och kemi.

Vad är skillnaden mellan ett högskoleförberedande program och ett yrkesprogram?

På gymnasiet finns det både yrkesprogram och högskoleförberedande program som du kan söka till.

Ett yrkesprogram är ett mer praktiskt program som ger dig möjlighet att direkt börja arbeta efter gymnasiet. På alla våra yrkesprogram har du möjlighet att läsa de kurser som krävs för en grundläggande högskolebehörighet.

Ett högskoleförberedande program är i högre grad teoretiskt och förbereder dig för fortsatta studier på högskola och universitet.

Vad händer om jag inte blir behörig till ett nationellt program?

Då får du gå på Introduktionsprogrammet. Där kan du läsa de ämnen som du behöver för att bli behörig till ett gymnasieprogram.

Får jag grundläggande behörighet till högskolan på alla program?

Ja, på Brinellskolan kan du läsa alla de kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet oavsett vilket program du går på.

Kan jag byta program i augusti?

Om du vill göra ett sent omval i augusti måste du fylla i en omvalsblankett som ska skickas till Gymnasieantagningen i Västerås. Du blir sedan antagen i mån av plats. Det går bra att prata med syv på Brinellskolan för mer hjälp.

Kan jag byta till Brinellskolan om jag inte vill fortsätta läsa på annan ort?

Ja, om du är folkbokförd i Norberg, Fagersta eller i Skinnskatteberg har du alltid rätt att få gå på Brinellskolan. Vid ett sent skolbyte kan det påverka din studieplan men det är sådant som bland annat syv hjälper dig med. Du är alltid välkommen att höra av dig om du valt fel skola eller studieort.

Studie- och yrkesvägledning

Vilket program är bäst?

Inget program är bättre eller sämre att gå. Alla elever har olika behov, intressen, mål och förutsättningar så det är viktigt att du gör ditt eget val och utgår från vem du är. Om du väljer ett program som intresserar dig samt leder vidare till ditt framtida studie- och yrkesmål har du valt det som är rätt just för dig.

Vi önskar dig lycka till med ditt gymnasieval och varmt välkommen till Brinellskolan!

Sidansvarig: Michael Alvbåge

Senast ändrad:

Var informationen till din hjälp?


Vill du ha återkoppling?
Test