Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Ung omsorg på särskilt boende

Ung omsorg – skapar guldkant för de äldre!

Sedan september år 2022 tar Malmens vårdboende, Sollidens vårdboende och Nybo emot ungdomar via Ung omsorg för sociala aktiviteter på helgerna.

Vi vill skapa möjlighet till aktiviteter i vardagen för att bevara funktionsförmågor hos de äldre, minska upplevelsen av ensamhet samt förstärka och höja kvaliteten i vardagen inom äldreomsorgen. Samtidigt vill vi aktivera ungdomar.

Därför är Fagersta kommuns socialförvaltning med i Ung omsorg, där syftet är att tillhandahålla aktiviteter där ungdomar skapar guldkant för äldre i särskilt boende genom aktiviteter som sker i social samvaro, till exempel högläsning, promenader, spel- och fikastunder. Ungdomarna ersätter aldrig den ordinarie medarbetarens arbetsuppgifter utan utgör endast ett tillskott i äldreomsorgen med det lilla extra i vardagen.

Förutom att öka den sociala aktiviteten i särskilt boende ger det ungdomar möjlighet till extrajobb samt inblick i vårdyrket som framtida arbetsplats och inspiration i ett framtida yrkesval.

Ung omsorg har ansvar för att rekrytera ungdomar samt introducera dem i arbetsuppgifterna som ingår i uppdraget.

  • Guldkant - För att äldre personer på särskilt boende ska ges möjlighet till en meningsfull fritid och social samvaro.
  • Extrajobb - Möjliggöra för ungdomar till ett första extrajobb. Unga personer ges möjlighet att utvecklas samt få inblick i vårdarbetet som kan möjliggöra en framtida utbildning inom vårdyrket.
  • Vårdintresse - Att unga personer blir intresserade av att engagera sig i välfärden framöver. Ett intresse hos unga kan vara en del av lösningen på framtidens välfärdsutmaningar genom att göra äldreomsorgen attraktiv som ett framtida karriärval.

”De blir glada och brukar säga att de har väntat på oss.”

”Glada, positiva, teamet känner sig välkomna och det är underbart att få jobba där.”

”De blir väldigt glada, jag tror det är roligt för de att det kommer yngre människor dit.”

”Det har gett mig en insikt över hur vård jobbet funkar, det har gett mig erfarenheter över hur det är att jobba med andra. Jag känner att mina sociala egenskaper har blivit bättre, till exempel att jag har lättare att prata med folk. Men i ung omsorg får man även mycket visdom av de äldre, till exempel att man får ta del av vad de upplevt och deras historier."

”Jag har alltid velat umgås med äldre och höra vad de känner och tänker, och genom ung omsorg har jag fått den chansen."

”Jag har utvecklats mer som person och lärt mig ta mer ansvar, och faktiskt lita på att jag kan saker.”

Ung omsorg – var med och skapa guldkant för de äldre!

Ung omsorg rekryterar och anställer ungdomar samt teamledare för uppdraget. Du som bor i Fagersta och går i årskurs 8 eller 9 på Risbroskolan eller Lindgårdskolan kan ansöka om arbete via Ung omsorg, men även du som snart ska ta studenten kan ansöka om att bli teamledare.

Introduktion

Introduktion för ungdomarna som anställs sker via Ung omsorg. Ungdomarna får endast genomföra sociala aktiviteter och får inte delta i vårdarbete.

Jobb | Ung omsorg

Sidansvarig: Hanna Eriksson

Senast ändrad:

Var informationen till din hjälp?


Vill du ha återkoppling?
Test