Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Ängelsberg

Besök Ängelsberg och ta del av vackra vyer, arkitektritade villor och bevarade industrimiljöer. I det idylliska samhället hittar du populära resmål som världsarvet Engelsbergs bruk, Oljeön samt skulpturpark. I Ängelsberg kan du dessutom äta gott med vacker utsikt över sjön Åmänningen.

Se och göra i Ängelsberg

I Ängelsberg kan du åka med färjan Petrolia ut till Oljeön och världens äldsta bevarade oljeraffinaderi, gå på guidad visning vid världsarvet Engelsbergs bruk. Passa på att ta en promenad längs bruksmiljöerna eller följ miljöerna längs ån Snyten och betrakta konstverken i Skulpturparken.

Du kan även ta ett svalkande dopp vid Ängelsbergsbadet, fika på Caféet Axenrot och Lorichs, äta på Nya Serveringen och fynda i antik- och kuriosabutiken. Det finns ett vandrarhem i samhället med en hisnande utsikt över sjön Åmänningen så varför inte stanna och njuta lite längre. Under sommaren även turistinformation.

Vandringsfolder - Engelsbergs bruk och samhället Engelsberg Pdf, 3.2 MB.

Engelsbergs bruk

Hyttan vid Engelsbergs bruk i Ängelsberg

Världsarvet Engelsbergs bruk räknas som ett av de främsta industriminnena i världen. Här finns en komplett bruksmiljö från 1600- till 1800-talet. Även en stor del av den tekniska utrustningen finns bevarad. Följ med på en guidad visning eller strosa runt själv i det vackra området.

Oljeön

Oljefabriken på ön Oljeön. Vatten i bakgrunden

På Oljeön finns världens äldsta bevarade oljeraffinaderi. Följ med på färjeturen över och se den intakta fabriksinteriören, besök arbetarbostaden och lär känna dåtidens vardags- och arbetsliv ute på ön. Härifrån har du dessutom en slående vy över Ängelsbergs samhälle med vackra villor samt utsikt över Strömsholms kanal och sjön Åmänningen med dess små öar. Guidade visningar sommartid.

Oljeön

Blästerugnar i Dunshammar

Museum vid blästerugnarna i Dunshammar

Utställningsmuseum vid blästerugnarna i Dunshammar.

I Ängelsberg kan du se välbevarade blästerugnar från järnåldern. Dunshammar är en av de få platser där man kan se den här sortens järnåldersugnar i dess ursprungliga miljö.

Blästerugnar i Dunshammar

Skulpturparken i Ängelsberg: Konstnärskoloni och skulpturpark

Skulpturen Oändlig metamorfos. En pyramid helt täckt av speglar.

Skulpturen "Oändlig metamorfos" som har stått i Skulpturparken, året runt, sedan 2007

Vid sekelskiftet var Engelsberg, som det då stavades, en populär semesterort. Kända konstnärer som Olof Arborelius, Arvid Mauritz Lindström och Ernst Lundström tillbringade mycket tid här och bildade en konstnärskoloni som ibland kallas Engelsbergsmålarna. Arvet efter konstnärskolonin förvaltas av Engelsbergs Konstgille som år 2003 skapade en skulpturpark. Sedan dess har det varit olika teman varje år och konstnärer från olika delar av landet har deltagit.

Rälsbussturer

orange rälsbuss vid perrongen i Ängelsberg

Ta dig till Ängelsberg via Engelsberg-Norbergs Järnvägshistoriska, ENJ, föreningsrälsbussar. Söndagar under sommaren trafikeras sträckan Kärrgruvan-Ängelsberg med rälsbuss tur och retur. Hoppa på i Kärrgruvan i Norberg och åk genom den lummiga skogen, kossornas betesmarker och gammal bruksmiljö. Rälsbussen stannar till i Ängelsberg vid världarvet Engelsbergs bruk samt intill Oljeöns färjeläge så att du kan välja vilket perrong du vill hoppa av vid.

ENJ

Arkitektur och vackra miljöer

Till höger, Villa Ulvaklev. En byggnad med rött tegel och torn med spiror. Till vänster i bild, Ängelsbergs station. En gul byggnad med svart skiffertak.

Till höger i bild syns Villa Ulvaklev. Till vänster, Ängelsbergs stationshus

Arkitekten till några av husen i Ängelsberg är Isak Gustaf Clason, som bland annat har ritat Nordiska museet och Hallwylska palatset i Stockholm.

Det är gångavstånd till boende och sevärdheter från järnvägsstationen så ta gärna tåget till Ängelsberg. Det finns bra förbindelser från Ludvika, Västerås och Stockholm.

Boende i Ängelsberg

I Ängelsberg kan du bo med utsikt över sjön Åmänningen. I Ängelsberg hittar du bland annat vandrarhemmet Tallbacka, stugor vid villa Odensnäs samt vid världsarvet Engelsbergs bruk. Du hittar mer information om respektive boende genom att klicka dig vidare på knappen nedan.

Boende

Mat och dryck i Ängelsberg

Ta en lunch eller fikapaus och sitt och njut av sjöutsikten över Åmänningen och Strömsholms kanal. I Ängelsberg kan du äta på restaurang Nya Serveringen som ligger mitt i samhället. Här kan du äta en hemlagad lunch eller välja från á la carte; till exempel stekt gös eller en Engelsbergare. Under sommartid finns även Café Axenrot och Lorichs, intill restaurang Nya Serveringen, där du hittar italienska delikatesser, fikabröd, gelato och smörgåsar. Läs mer under spalten Mat och dryck.

Nya ServeringenAxenrot&Lorichs Café & Deli

tallrik med sallad

Lunchbuffé på restaurang Nya Serveringen

Promenadstigar

De slingrande promenadstigarna ger dig möjlighet att njuta av de sköna omgivningarna i Ängelsberg. Skyltade stigar förbi Skulpturparken, genom Engelsbergs bruk och över Snytenån till gamla landsvägen mot Stabäcks bergsmansby. I Ängelsberg finns även skyltar framför flera av de historiskt intressanta byggnader och villor som finns i samhället.

Promenadstigar vid Engelsbergs bruk

sjön Snyten. Grönska runt sjön.

Promenera förbi Engelsbergs bruks herrgård och stanna till vid sjön Snyten.

Shopping

I Ängelsberg kan du shoppa in antik- och kuriosabutiken. Galleri Ängelsbergs Brukshandel i Ängelsberg är en butik med antikt och kuriosa kombinerat med konst. Här hittar du allt från kläder, möbler och smycken till lampor, porslin och glas. Under sommaren inryms även Besökscentrum/turistinformation i samma lokaler.

Under sommaren kan du dessutom shoppa deli-produkter i Axenrot & Lorichs café & Deli. Läs i spalten "Mat och dryck i Ängelsberg".

antikhandel, flera antika saker.

Ängelsbergs Brukshandel

Historia

Ungefär 15 kilometer från Fagersta centrum ligger Ängelsberg med vackra vyer och tornprydda hus. Kring förra sekelskiftet var Ängelsberg en populär turistort. Flera pensionat och ett turisthotell byggdes för att ta hand om besökarna som färdades hit för att ta del av lugnet och andas den nyttiga tallbarrsluften. Efter mer än hundra år är det idylliska samhället Ängelsberg fortfarande ett populärt resmål med vackra vyer, arkitektritade villor och bevarade industrimiljöer.