Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Om valet 2024

Den 9 juni är det val till Europaparlamentet i Sverige. Som boende i Fagersta kan du ha rätt att rösta i detta val. Vem som har rätt att rösta i respektive val skiljer sig något.

Du har rösträtt i valet till Europaparlamentet om du:

  • är 18 år senast på valdagen, och
  • är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige, eller
  • är medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden senast 30 dagar före valdagen.

Röstkortet kommer i din brevlåda senast den 22 maj

Alla som har rätt att rösta i något av val kommer att få sitt röstkort skickat till sin folkbokföringsadress innan valet börjar, det vill säga senast den 22 maj. På röstkortet står det vilka val du har rösträtt i samt vilket valdistrikt du tillhör och adress till den vallokal du ska gå till om du röstar på valdagen.

Om du inte fått något röstkort, eller om ditt röstkort kommit bort, kan du kontakta Fagersta kommun på 0223-447 70 alternativt gå till en förtidsröstningslokal så kan vi i de flesta fall hjälpa dig att skriva ut ett nytt.

Förtidsrösta från och med den 22 maj

Förtidsröstningen pågår under perioden 22 maj till 9 juni och du kan förtidsrösta i vilken förtidsröstningslokal som helst i hela Sverige. Vid förtidsröstningen behöver du utöver giltig legitimation även överlämna ditt röstkort. Skulle du ha glömt ditt röstkort hemma erbjuder alla förtidsröstningslokalerna i Fagersta möjligheten att skriva ut dubblettröstkort på plats.

Att rösta på valdagen

Som väljare är du knuten till ett geografiskt område som kallas valdistrikt. Varje valdistrikt har en egen vallokal som är öppen klockan 8.00–21.00 på valdagen och det är bara i den vallokalen* du kan rösta om du väljer att rösta på valdagen den 9 juni. Vilket valdistrikt du tillhör och adressen till din vallokal står på ditt röstkort.

För att rösta på valdagen behöver du bara ha med dig giltig legitimation till vallokalen. Det är inget krav att du ska ta med röstkortet när du röstar i din vallokal.

* Under valdagen kan du även förtidsrösta på Fagersta biblioteket och i Västervåla sockenstuga.

Om du inte kan ta dig till en vallokal

Om du på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte kan ta dig till en vallokal kan du rösta med bud. Budet måste vara minst 18 år och vara en anhörig eller vårdare.

Att rösta med bud kräver en budröstningssats som kan hämtas i vallokaler under förtidsröstningen och under valdagen. Det går också bra att beställa hem en budröstningssats genom att kontakta Fagersta kommun på telefon 0223-447 70.

Du som inte kan ta dig till vallokal och inte har någon som kan vara bud kan få hjälp av ambulerande röstmottagare. Boka genom att kontakta Fagersta kommun på telefon
0223-442 88 eller 0223-441 06.

Sidansvarig: Sandra Wisell

Senast ändrad:

Var informationen till din hjälp?


Vill du ha återkoppling?
Test