Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn
Lila blommor

Matråd

Närvarande: vuxenrepresentant i elevrådet, elevrepresentanter årskurs 7 - 9, måltidspersonal och ansvarig chef från Kostservice. Maj 2025

  • Måltidsmiljön

Det upplevs som stökigt i och utanför matsalen, främst måndagar och fredagar då många elever kommer samtidigt från både Risbroskolan och Brinellskolan. Önskvärt att se över schema för lunchen då vissa elever har sin lunchrast så sent som 11.50. På grund av detta bildas långa köer utanför matsalen och det ökar även arbetsbelastningen för kökspersonal.

Det kan underlätta för de elever som känner sig otrygga med att äta i matsalen om inte så många elever kommer samtidigt.

Skolan har också uppmärksammat att elever ibland faller för grupptryck och därför inte går till matsalen och äter. Skollunchen är en viktig del av dagen för att eleverna ska ha förutsättningar att klara sin skolgång.

  • Pedagogisk lunch

Nya riktlinjer för pedagogisk lunch i skola och förskola är fastställda i utbildningsnämnden. Antal ätande pedagoger i matsalen varierar i dagsläget, beroende på om maträtten är populär eller inte. Viktigt att riktlinjer följs och att man är medveten om att man har tillsynsansvar för eleverna på Risbroskolan och därför inte äter i matsalen senare under dagen.

  • Önskemål och synpunkter kring mat och tillbehör
  • Maträtter som eleverna önskar mer av är korv, köttbullar, pizza, hamburgare och maträtter från olika kulturer.
  • Mindre populära rätter är kokt fisk, fiskgratänger, grytor och vegetariska rätter.
  • Salladsbuffén får positiv respons men det går att öka variationen av grönsaker.
  • Det finns önskemål om att inte servera kokt potatis så ofta, man vill hellre ha mer pasta, potatismos eller rostad potatis på menyn.
  • Riven ost som tillbehör till köttfärssås och spagetti är också en önskan.
  • Smaksatt vatten är en återkommande önskan som vi bör tillgodose.
  • Övrigt
  • Kökspersonal påminner eleverna om att läsa på tavla eller fråga personalen om vad maten innehåller, om man exempelvis inte äter fläsk eller har en allergi. Detta för att minimera svinn då det händer att man behöver kasta sin mat för att man har tagit av fel kost.
  • Vi har tidigare haft ett gott samarbete kring kulturveckan som anordnats på skolan där eleverna haft olika önskemål gällande maten som serveras denna vecka. Detta är något vi gärna fortsätter samarbeta kring om/när det blir aktuellt igen.
  • Slutligen är eleverna mycket trevliga och för det mesta skötsamma i matsalen.

Therése Skansfors, Kostservice