Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn
  • Bekämpningen av afrikansk svinpest pågår fortfarande i Fagersta. De här restriktionerna gäller i den smittade zonen. Mer information

Ekomuseum Bergslagen

Ekomuseum Bergslagen är ett nätverk av mer än 60 besöksmål på temat industrihistoria. Det handlar om ett 75 kvadratmil stort område från Finnmarken i södra Dalarna till Mälardalen i Västmanland.

Aktuell information

Flera av Ekomuseums besöksmål i Fagersta påverkas av restriktioner då afrikansk svinpest har konstaterats i regionen.

Läs mer om restriktionerna och vilket område som berörs här

Stiftelsen Ekomuseum Bergslagen har sitt säte i Fagersta men kansliet ligger numera i Ludvika.

Besöksmålen är oftast autentiska på platser i landskapet där historien en gång hände på riktigt och beskriver olika aspekter av teknik, arbete och liv i Bergslagen förr. Här finns gruvor, hyttor, bruk, arbetarbostäder, herr- och bergmansgårdar, kraftverk, järnvägar och kanaler.

Ekomuseum Bergslagen

Ekomuseum-skylt till vänster. Till höger två cyklar

Ekomuseum-Skylt vid Trummelsbergs bruk

I Fagersta ingår Engelsbergs bruk, Oljeön, Dunshammarmuseet, Västanforsområdet, Semlaområdet, Fagersta brukssamhälle- och museum, stationssamhället i Ängelsberg samt Trummelsbergs bruk i Ekomuseum Bergslagen.

Karta över Ekomuseum Bergslagen

Prefixet eko- är detsamma som i ekonomi och ekologi och kommer från grekiskans oikos, som betyder hushåll. Ett ekomuseum vill beskriva sammanhanget mellan "människa – miljö – landskap", det vill säga natur och kultur.

Sidansvarig: Eveline Wahlfeldt

Senast ändrad:

Var informationen till din hjälp?


Vill du ha återkoppling?
Test