Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn
Fagersta biblioteks entré

Läsa på olika sätt

Vi har böcker i olika format för dig med en läsnedsättning eller om du vill läsa böcker på lätt svenska.

Äppelhyllan

För barn finns Äppelhyllan med medier anpassade för att ge alla möjlighet till läsupplevelser och språkutveckling.

 • Böcker på temat funka olika.
 • Berättelser att känna igen sig i.
 • Böcker och filmer med tecken som stöd (TAKK).
 • Språkstimulerande medier som till exempel ex språkpåsar.
 • Taktila böcker där du läser med fingrarna
 • Böcker och filmer med teckenspråk
 • Lättlästa böcker, samt böcker med skiva
 • Lättlästa faktaböcker för barn.
 • Det finns också fakta för vuxna, som möter barn i sin vardag, om olika funktionsnedsättningar.

Talböcker

En talbok är en tryckt bok som är inläst på mp3-skiva. På så sätt ryms böckerna oftast på en enda skiva som du kan bläddra, söka och sätta bokmärken i.

Talböcker finns för både vuxna och barn. För barn finns ofta bok med skiva. Vid läs- och skrivsvårigheter kan det vara ett bra hjälpmedel att både lyssna och läsa samtidigt.

Talböcker kan du läsa med hjälp av dator, smartmobil, mp3-spelare eller en speciell talboksspelare som du kan låna på Fagersta bibliotek.

Talböcker kan lånas av dig med:

 • Synnedsättning
 • Läs- och skrivsvårigheter, såsom dyslexi
 • Rörelsehinder
 • Kognitiv funktionsnedsättning
 • Afasi
 • Tillfälligt eller långvarigt läshandikapp

Vi kräver inga intyg för diagnoser.

Lyssna på talböcker i appen Legimus

Biblioteket samarbetar med MTM (Myndigheten för tillgängliga medier). Via deras app Legimus lyssnar du på talböcker strömmande eller offline. Med tjänsten blir det möjligt att komma åt samtliga titlar från MTM dygnet runt. På så sätt får du tillgång till över 100 000 böcker när det passar dig. Utan att behöva stå i kö.

Ditt konto hos MTM ger dig även möjlighet att ladda ner talböcker i datorn. Dessa kan spelas upp i läsprogrammet AMIS, som du gratis laddar ner från Legimus webbplats.

För att kunna använda tjänsten bokar du ett möte med talboksansvarig på ditt närmaste bibliotek. Vi hjälper dig att starta ett konto hos MTM och visar hur appen Legimus fungerar. För dig som är under 18 år krävs att målsman har skrivit på ett kontrakt eller är med vid introduktionen.

Legimus webbplats

Få dina talböcker hemskickade

Har du svårt att ta dig till biblioteket kan vi skicka hem dina talböcker till dig. Du får då med en speciell adresslapp som gör att du kan skicka tillbaka böckerna kostnadsfritt. Det är bara att lägga dem i närmaste postlåda.

Talboken kommer

För dig som har en prenumeration på en taltidning kan vi även erbjuda Talboken kommer. Då skickas talböckerna elektroniskt till din tidningsspelare. Kontakta ditt närmaste bibliotek för att få mer information.

Böcker med extra stor stil

Böcker med extra stor stil är anpassade för dig som har svårt att läsa vanlig text även med glasögon. Varje år ges det ut ett antal romaner och deckare i storstil. Böcker med stor stil får lånas av alla.

Lättlästa böcker

För dig som tränar din svenska, har lässvårigheter eller dyslexi finns lättlästa böcker. Böckerna har ett enklare språk, kortare meningar och böckerna är tunnare. Allt för att det ska bli lättare att hänga med i texten.

Taltidningen

Taltidningen är ett lättillgängligt nyhetsforum för synskadade och personer med läsnedsättning i Fagersta.
Fagersta kommuns taltidning är en viktig informationskanal och den ges ut på cd och distribueras direkt hem till prenumeranten en gång i veckan.

Taltidningen är finansierad av Region Västmanland och Fagersta kommun i samverkan och prenumerationen är helt kostnadsfri för privatpersoner.

Så här skaffar du din prenumeration på taltidningen

Uppge ditt namn, postadress och telefonnummer när du antingen
ringer 021 – 481 82 70 eller 021 – 481 82 70 eller mejlar:

E-post: Taltidningen