Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Vandringsleder

I Fagersta finns flera vandringsleder. Bland annat Bruksleden som sträcker sig från Västerås i söder till Malingsbo i nordväst och Avesta i nordost. Totalt finns det cirka 50 mil markerade vandringsstigar i Mälarbygdens och Bergslagens vackra och omväxlande natur.

Entré till Bruksleden

Aktuell information

Fagerstas vandringsleder påverkas av restriktioner då Afrikansk svinpest har konstaterats i regionen.

Läs mer om restriktionerna och vilket område som berörs här

Bruksleden

Leden är lagd så att du ska kunna få en uppfattning om människors kultur och liv under de tusentals år människan bebott dessa trakter.

I Fagersta passerar Bruksleden bland annat Högbyn, Fagerstas högsta punkt, 241 meter över havet och Trummelsberg, som är en gammal bruksplats med rester av kolhus och rostugn.
Trummelsberg
Via Landsberget når du den näst högsta punkten i Fagersta, 217 meter över havet. Vid klart väder kan du se långt ut över bygden.

Vattenkällor finns på några ställen längs leden, ofta i anslutning till rastplatserna. Ansvariga för Bruksleden kontrollerar inte vattenkvaliteten i dessa källor. Därför är de inte utmärkta på kartorna och det rekommenderas att du bär med dig eget vatten.

Besök Bruksledens hemsida för mer information om alla de olika etapperna. På Naturkartans hemsida finns även en digitalkarta med markerade etapper. Kartor kan hämtas på Bruksledens hemsida.
NaturkartanBruksleden

Kottmosseskogen

Välkommen att vandra i Fagerstas tätortsnära skogsområde - Kottmosseskogen! Här hittar du sju nymarkerade leder i varierad terräng och svårighetsgrad, nära till Fagersta centrum.

Läs mer via Kottmossekogen

Landsberget

Utsikt från Landsberget. Åmänningen framöver.

På Landsberget hittar du Fagerstas näst högsta punkt. Landsberget är ett populärt besöksmål för både vandrare, klättrare och cyklister. Här finns bland annat gruvor, grottor och klippor att utforska. Vid Landsberget passerar även den 16 kilometer långa vandringsslingar "Landsbergstriangeln" längs Bruksleden. Läs mer nedan.

LandsbergetNaturkartan - Landsbergstriangeln

Vandringsleder i naturreservat

I Fagersta finns flera naturreservat med spännande miljöer att upptäcka. På sidan nedan hittar du mer information om Fagerstas alla naturreservat.

Naturreservat

Promenadstigar i Ängelsberg

Cirka 15 kilometer från Fagersta centrum ligger Ängelsberg. Vid sekelskiftet var Engelsberg, som det då stavades, en populär semesterort. Man kom hit för att vila ut i den rogivande naturen och samhället är fortfarande väl värt ett besök.

Den som vill njuta av de vackra omgivningarna, kan följa någon av de slingrande promenadstigar som finns här.

Skyltade stigar går från de vackra villorna, förbi Sågholmen med en förre detta fiskodling, genom Engelsbergs bruk och över Snytenån till gamla landsvägen mot Stabäcks bergsmansby.

Promenadstigar i Ängelsberg

Naturpasset

Naturpasset består av ett paket med en karta över orienteringskontroller. Dessa kontroller finns vanligtvis i naturen under hela sommarhalvåret. Kontrollerna kan besökas när som helst och du kan välja att gå, springa och ibland cykla till kontrollerna.

Det finns över 400 områden runt om i Sverige. Områdena och kontrollerna är noga utvalda för att ge dig en fin naturupplevelse och en lagom utmaning. Förutom rolig hjärnaktivitet får du frisk luft och motion, vilket bidrar till bättre hälsa och ökat välbefinnande.

Du behöver inga förkunskaper, det enda som krävs är lite tid, nyfikenhet och vilja.

Källa: Naturpasset.se

Mer information om naturpasset i Fagersta, besök Fagersta Orienteringsklubbs webbsida.

Fagersta Orienteringsklubb Naturpasset

Sidansvarig: Jimmy Vahlstedt

Senast ändrad:

Var informationen till din hjälp?


Vill du ha återkoppling?
Test