Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Viktigt att stängslet är kvar tills friförklaringen från afrikansk svinpest

2024-07-16

Med anledning av att stängslet runt den smittade zonen i Fagersta och Norberg har förstörts vid flera tillfällen vill vi påminna om syftet med stängslingen.

Trasigt viltstängsel

Jordbruksverket beslutade i september 2023 att stängsla in den del av den smittade zonen där smittade vildsvin har hittats för att minska risken att vildsvin lämnar området och sprider smittan. När kärnområdet nu tömts på vildsvin är det fortsatt viktigt att se till att inte nya vildsvin tar sig in och kommer i kontakt med eventuell miljösmitta som kan finnas kvar. I de länder som har lyckats utrota smittan har stängsling varit effektivt.

För det stängslade området gäller fortfarande att grindar ska vara stängda.

Att reparera skador innebär kostnader

Stängslet kontrolleras regelbundet. Om skador upptäcks så måste de åtgärdas omgående. När stängslet förstörs innebär det varje gång en reparationskostnad, som svenska skattebetalare måste stå för.

Stängslet blir kvar så länge det behövs

Stängslet kommer att stå kvar så länge Sverige inte är friförklarat från afrikansk svinpest. Det är Jordbruksverkets förhoppning att vi ska kunna bli friförklarade under hösten 2024. En sådan friförklaring bygger på att stängslet fram till dess hindrar att kärnområdet fylls på med vildsvin. Det är därför avgörande för vår kommande friförklaring att det inte sker åverkan på stängslet och att samtliga grindar stängs. När Sverige blivit friförklarat från afrikansk svinpest kommer Jordbruksverket att ansvara för att stängslet tas bort.

Rättslig grund för beslutet om stängsling

Jordbruksverket är som behörig myndighet skyldig att vidta åtgärder för att bekämpa smittan.¹ Beslutet om stängsling har vi fattat med stöd av 8 § epizootilagen och 4 § epizootiförordningen. Vi behöver inget godkännande av markägarna. Beslutet bygger inte på frivillighet och det gäller omgående. Men vi har varit måna om att informera alla markägare och om möjligt tillmötesgå eventuella önskemål om sträckning, grindar och så vidare. Beslutet kan överklagas.

  1. EU:s genomförandeförordning (EU) 2023/594 och EU:s delegerade förordning (EU) 2020/687).

Kontaktperson för frågor
Caroline Bössfall, smittskyddshandläggare
Caroline.Bossfall@jordbruksverket.se

Telefon 036-15 57 48

Läs mer om utbrottet av afrikansk svinpest i Västmanland