Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Fagersta kommun skriver under en deklaration för en stark demokrati

2021-08-26

Deklarationen för en stark demokrati är framtagen av kommittén Demokratin 100 år i syfte att samla och engagera de krafter som stödjer demokratin som styrelseskick och uppmuntra till att fler tar tydlig ställning och arbetar för att stärka demokratin. Den tar avstamp i att Sveriges demokrati fyller 100 år och att det är ett viktigt tillfälle att uppmärksamma och stärka demokratin.

Kommunchef Karolina Berglund sitter vid ett bord och undertecknar deklarationen. Vid sidan om henne står kommunalråd Marino Wallsten och tittar på.

Kommunalråd Marino Wallsten och kommunchef Karolina Berglund skriver under deklarationen.

- Det är kanske viktigare nu än någonsin att försvara och stärka demokratin och dess grundläggande värderingar. Det finns allt mer högljudda krafter som gör sitt för att urholka denna grund och inskränka på många delar vi idag betraktar som självklara. Det behövs att fler ansluter sig och tar tydligt avstånd till allt vad diskriminering, extremism, främlingsfientlighet, korruption och rasism heter, säger Marino Wallsten, kommunalråd i Fagersta kommun.

- Fagersta kommuns bidrag till demokratiåret kommer bland annat att synas i kommunikationsinsatser, i arbetet med medborgarbudget och i det kommande valarbetet, säger Karolina Berglund, kommunchef.

Genom att skriva under deklarationen tar Fagersta kommun ställning för alla människors lika värde, de grundläggande fri- och rättigheterna och rättsstatens principer.

För att stärka demokratin ska alla deltagare:

  • verka för att fler får en god kunskap och medvetenhet om det demokratiska systemet,
  • arbeta för att fler deltar aktivt och står upp för demokratin, och
  • bidra till ett samtalsklimat som kännetecknas av öppenhet och respekt.

Vår demokrati - om deklarationen