Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Brottsförebyggande arbete fungerar bra, men kan bli ännu bättre

2021-09-28

Det visar en utvärdering av arbetet med lägesrapportering och medborgarlöften i Fagersta och Ludvika kommun. I utvärderingsrapporten lyfts framgångsfaktorer, risker och utmaningar för det brottsförebyggande arbetet.

- Även om utvärderingen fokuserar på just Fagersta och Ludvika hoppas vi att lärdomarna ska vara användbara för andra kommuner i Dalarna och Västmanland, men även andra delar av landet. Vår förhoppning är att de som läser rapporten får med sig en del tips och förslag på hur de kan utveckla det brottsförebyggande arbetet på hemmaplan, säger Sanela Cerimagic och Tor Lundberg, regionala brottsförebyggande samordnare på Länsstyrelsen Västmanland och Dalarna.

Resultaten från utvärderingen visar att likheterna mellan kommunerna överväger, men det finns också skillnader. De centrala slutsatserna för det pågående brottsförebyggande arbetet är:

  • Arbetet med lägesrapportering har stärkt kommunernas kunskap om sina respektive lokala utmaningar
  • Kommunernas brottsförebyggande arbete skulle stärkas ytterligare av en mer tydlig och sammanhållen process
  • Återkopplingen till lägesrapporteringsgrupp och rapportörer behöver utvecklas
  • Kommunerna kan ytterligare stärka sitt förebyggande arbete genom att tydligare kommunicera de åtgärder som genomförs.

Om Länsstyrelsens brottsförebyggande arbete

Länsstyrelserna har sedan 2017 ett uppdrag att stödja kommuner och andra regionala aktörer i deras kunskapsbaserade brottsförebyggande- och trygghetsskapande arbete. Som en del av detta arbete har Länsstyrelserna i Dalarna och Västmanland, tillsammans med länens kommuner, arbetat fram former för lägesrapportering med syfte att förbättra kunskapen om de lokala problem och utmaningar som finns att hantera. Fagersta och Ludvika är två kommuner som varit med och drivit utvecklingen inom området.

Om utvärderingen

Processutvärderingen genomfördes av en forskargrupp vid Akademin för hälsa, vård och välfärd vid Mälardalens högskola bestående av Osman Aytar, Jonas Stier och Lena Talman.

Underlaget består av intervjumaterial och dokumentation av insatserna i Fagersta och Ludvika. Åtta fokusgruppsintervjuer (med sammanlagt 34 deltagare) och tre individuella intervjuer genomfördes. Samtliga intervjuer genomfördes via Teams på grund av rådande omständigheter med Covid-19. Intervjuerna utfördes utifrån en anpassad intervjuguide bestående av semistrukturerade frågor.

Utvärderingsrapporten