Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Demokratin 100 år!

2021-11-23

I år är det 100 år sedan Sverige blev en demokrati med allmän och lika rösträtt. Detta uppmärksammar vi tillsammans med många andra kommuner, myndigheter och organisationer genom att delta i samlingen Vår demokrati – värd att värna varje dag. I ett antal artiklar kommer vi att berätta om demokratin i Sverige. Här kan du läsa mer om den politiska organisationen i Fagersta.

Ordförandeklubba

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ. Alla större beslut fattas av fullmäktige, såsom hur stadens organisation ska se ut och hur budgeten ska bli. Platserna i kommunfullmäktige fördelas utifrån valresultatet. De 35 ledamöterna i Fagersta består av representanter från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna, Moderaterna, Liberalerna samt Sjukvårdspartiet.

Kommunstyrelse och nämnder

Under kommunfullmäktige finns ett antal nämnder. Platserna i nämnderna fördelas proportionellt utifrån valresultatet. I nämnderna är antalet ledamöter färre än i kommunfullmäktige, vilket kan betyda att inte alla partier får en plats. I kommunstyrelsen är det till exempel 11 ledamöter. Det är upp till kommunerna själva att besluta om nämndorganisationen men vissa nämnder är obligatoriska, såsom kommunstyrelse och valnämnd.

Kommunstyrelsen samordnar och leder kommunens verksamhet. Där passerar alla ärenden som ska till kommunfullmäktige. Nämnderna har olika verksamheter att ansvara över, vilket framgår av det reglemente som kommunfullmäktige fastslagit för varje nämnd. Nämnderna beslutar själva om frågor som inte är principiella eller av större vikt.

Så här ser Fagersta kommuns egna organisation ut:

Fagersta kommuns organisationsschema

Klicka på bilden för att se den i större format.

Därutöver bedriver Fagersta verksamhet genom samarbeten med andra kommuner, i form av gemensamma nämnder och kommunalförbund.

Dessa är:

  • Norra Västmanlands ekonominämnd
  • Västmanland-Dalarna lönenämnd
  • Västmanland-Dalarna miljö- och byggnadsnämnd
  • Norra Västmanlands kommunalteknikförbund
  • Norra Västmanlands samordningsförbund
  • Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund
  • VafabMiljö kommunalförbund

Informationen på finska