Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Ett effektivare Fagersta!

2022-02-11

År 2022 är året då vi satsar hårt på effektivisering. Vi har köpt in ett system för att få en bättre överblick och koppling mellan mål och måluppföljning, politiken har tagit beslut om en effektivisering på en procent för alla verksamheter och vi deltar i Sveriges Kommuner och Regioners (SKRs) projekt Effektivare kommuner.

From complex to simple. Simplification of the optimization process, complex confusion. hand drawn in doodle style. tangled line.

Politiken har som sagt tagit ett beslut om att genomföra effektiviseringar med en procent genom god ekonomisk hushållning, högre grad av automatisering, digitalisering och kostnadseffektivitet med bibehållen kvalitet. En effektiv kommunal verksamhet gör att medborgarna får den bästa möjliga servicen till lägsta möjliga kostnad.

- Det är viktigt att poängtera att det alltså inte handlar om att spara pengar eller dra ner på någon verksamhet, utan snarare att se över verksamheterna och hitta saker som vi kan göra annorlunda, det vill säga mer effektivt. Effektivitet kan enkelt förklaras med: Vad skapar vi för värde och vad kostar det?” säger Marino Wallsten, kommunstyrelsens ordförande.

Detta är något som går hand i hand med vårt deltagande i Sveriges kommuner och regioners (SKRs) projekt Effektivare kommun, om vi deltar i tillsammans med 14 andra kommuner. Projektets syfte är att öka kunskapen om effektivitet, att i gemensamt lärande hitta system och modeller för tydligare organisering, styrning och ledning som kan öka till effektiviseringsökning. De medverkande kommunerna anpassar de fördjupade kunskaperna till sina lokala förhållanden och påbörjar ett utvecklingsarbete för ökad effektivitet. Projektet handlar om att vi ska göra rätt saker, i rätt tid, för att målgrupp till rätt kostnad.

- Effektiviseringar jobbar vi med varje dag, projektet ger oss en del nya verktyg och bidrar med en ram och struktur för arbetet”, säger Karolina Berglund, kommunchef.