Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Sverigefinnar - idag flaggar vi för er!

2022-02-24

Torsdagen den 24 februari är det Sverigefinnarnas dag och idag flaggar vi för er! Sverigefinnar är den största av våra fem nationella minoriteter och antalet uppskattas till drygt 700 000 personer.

Vit flagga med blått och gult kors

I dag ingår 66 kommuner i ett så kallat finskt förvaltningsområde där syftet är att bevara det finska språket och kulturen levande i Sverige. I Västmanland ingår Västerås, Köping, Hallstahammar, Surahammar, Fagersta och Skinnskatteberg i det finska förvaltningsområdet. Nästan 41 000 av västmanlänningarna har finska rötter.

Sverigefinnarnas dag har firats sedan 2011 och 2012 beslutade Svenska Akademien att den 24 februari skulle anges som Sverigefinnarnas dag. Sverigefinska organisationer har också skapat en symbol för sverigefinnar i form av en flagga med en blågul kors på vit bakgrund.

Att just den 24 februari valts för att synliggöra sverigefinnarnas historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet beror på att det är folklivsforskaren Carl Axel Gottlunds födelsedag (1796-1875). Han var finländsk folklorist och författare som kartlade finska språket och kulturen i det dåtida svenska riket.

Fagersta kommun har tagit beslut på att uppmärksamma alla nationella minoriteter som har en egen officiell flagga på deras national- eller internationella dag.