Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Medborgarlöften juni-augusti

2022-06-08

Medborgarlöfte är en del av polisens och kommunens samverkansöverenskommelse om ett långsiktigt brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. Polisen har i samråd med kommunen arbetat fram en form av medborgarlöfte, där inriktningen för arbetet prövas med tremånadersintervaller.

Fagersta fritidsgård, tegelbyggnad i två våningar

Inriktning för medborgarlöfte för perioden juni-augusti

  • Polisen fortsätter att kontinuerligt att informera via ”Polisen informerar” på fagersta.se
  • ANDT-arbete med fortsatt hög prioritering av förebyggande insatser riktade mot unga för att motverka bruk av alkohol och narkotika med särskilt fokus på alkohol- och drogfria aktiviteter. Drogtestning av avloppsvatten och fördjupad analys av resultatet
  • Polisen ska genom personkontroller samt offensivt arbete identifiera ungdomar, främst i åldern 21 år och yngre, som brukar narkotika. Det offensiva arbetet ska koncentreras kring utpekade samt nya så kallade hotspots i Fagersta kommun
  • Kommunen erbjuder föreningar och organisationer möjlighet att ansöka om bidrag för att arrangera avgiftsfria aktiviteter under sommarlovet år 2022. Utöver det kommer aktiviteter i kommunens regi att erbjudas
  • Kommunens satsning på att erbjuda unga sommarjobb fortsätter och målet är att erbjuda jobb till alla unga födda år 2006 - 2004 som bor i Fagersta och som söker. Platser erbjuds inom kommunen eller i samverkan med föreningar
  • DIn idé, kommunens medborgarbudget för unga, som har fokus psykisk hälsa och trygghet pågår för fullt och i början av juni presenteras vilka förslag som kommer att genomföras under året
  • Polisen ska genomföra riktade trafikinsatser med fokus på att identifiera påverkade förare samt motverka hög hastighet och trafikfarligt beteende. Platser runt omkring i Fagersta kommun ska prioriteras
  • Fortsatt arbete inom ramen för Trygg dagligvaruhandel
  • Kommun och polisen åtar sig att tillsammans verka för att öka medvetenheten hos våra medborgare gällande våld i nära relation och på sätt förhindra och förebygga brott, samt att bidra till ökad kunskap hos medarbetarna inom respektive verksamhet om hur man kan upptäcka och motverka våld i nära relation
  • Arbetet mot den lokala problembilden som tas fram kontinuerligt genom extern, intern dialog och polisiärt underrättelsearbete pågår och förändras med tre veckors mellanrum

Uppföljning av medborgarlöften för perioden mars-maj, exempel på aktiviteter

Information

Polisen har informerat via fagersta.se. En årsrapport för kommunens brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete har tagits fram, presenterats för politiken och publicerats på kommunens hemsida.

ANDT

Kommunen har genomfört arrangemang för unga under riskhelgerna Valborg och Våryran. På Valborg arrangerades aktiviteter i Folkets hus med både lokala unga och artister utifrån som uppträdde, dessutom fanns ett gamingrum med olika typer av spelstationer. På Våryran hade kommunen ett tält i Vilhelminaparken där det anordnades olika aktiviteter. Dessutom ordnades aktiviteter på flera ställen i parken för unga såsom tillexempel EPA-utställning. Även här fanns det många fältare på plats och Våryran rapporterades som lugn ur ett ungdomsperspektiv. Dessutom arrangerades tävlingen Blås grönt och Noll där unga som kom och visade att de var nyktra genom att blåsa grönt deltog i ett lotteri om fina priser.

I april fick alla elever i årskurs 4 möta Sean Banan under dagen och på kvällen genomfördes en spelning för unga i åldern 13-25 år. Temat var mobbning och utanförskap. Arrangemanget var en del i Din idé - kommunens medborgardialog för unga.

Testning av avloppsvattnet har genomförts enligt plan under perioden. Resultaten har varierat relativt litet mellan testtillfällena. Lokala Brå kommer under hösten att ta fram en plan för hur resultaten ska användas.

Polisens arbete med skol- och fritidsgårdsbesök

Polisen har fortsatt att göra regelbundna skol- och fritidsgårdsbesök för att skapa relationer med ungdomar och förebygga brott. Enligt statistiken genomfördes tolv besök enbart på fritidsgården i Fagersta under perioden. Utöver fritidsgårdsbesöken gör ungdomsutredare samt områdespoliser veckovis spontana samt planerade besök inne i skolorna och i klasserna.

Arbete mot bostadsinbrott

Under de senaste månaderna har det varit ganska få bostadsinbrott i hela Västmanland, men framför allt i Norra Västmanland och det är mycket positivt. Arbetet mot bostadsinbrott har bestått i trafikkontroller för att identifiera stöldligor på väg, men också genom patrullering i bostads/industriområden och vid infarter till industriområden.

Trygg dagligvaruhandel

Ica Supermarket Fontänen, Ica Supermarket Fagersta, Fagersta kommun samt Västanfors-Västervåla församling har ingått en trygghetsöverenskommelse i samverkan med polisen. Två möten har genomförts och parterna har samverkat inom olika städprojekt såsom Städa Sverige.

Trygghetsvandring

Planen var att genomföra trygghetsvandringar i maj. Dessa kommer istället att genomföras efter sommaren med fokus på skolmiljöer/-gårdar.

Våld i nära relation

Polisen har tillsammans med Västanfors-Västervåla församling anordnat fyra samtalscaféer med tema våld i nära relation. Det har varit god respons på mötena. Polisen gjorde en riktad informationsinsats inför påskhelgen genom utdelning av informationsmaterial. Socialförvaltningen och Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund har återupptagit arbetet med ”Huskurage”. Huskurage är en våldspreventiv metod för att förebygga, förhindra och stoppa mäns våld mot kvinnor och våld mot närstående. Metoden innebär att kunskap om våld och civilkurage sprids för att få fler att agera vid oro för att någon far illa i sitt hem. Skolan undersöker möjligheten att starta ett arbete gällande mansnormer.

Återupptagande av föräldrautbildning

Under perioden har sju handledare inom konceptet Connect utbildats. Kommunen har nu kapacitet att erbjuda föräldrautbildning på tre språk och marknadsföring till föräldrar har påbörjats. Beräknad start för utbildningar är månadsskiftet augusti/september.

Övriga frågor

Lokala Brå arbetar vidare utifrån den utvärdering som Mälardalens högskola genomförde. I detta arbete ingår att ta fram tydligare uppdragsbeskrivningar för deltagarna i EST-gruppen samt att ytterligare systematisera lägesbildsrapporteringen. Länsstyrelsen Västmanland har bistått kommunen i utvecklingen av kommunens styrdokument för brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. Resultatet kommer att presenteras under hösten.