Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn
  • Länsstyrelsen har i samråd med länets räddningstjänster beslutat om eldningsförbud i hela Västmanlands län från och med den 11 maj klockan 17.00. Förbudet gäller tills vidare. Mer information

Vi kommer att genomföra fyra förslag från Din idé!

2022-06-22

Igår tisdagen den 21 juni så var det prisutdelning för Din idé, vår medborgarbudget för unga*, där ungdomar har fått lämna in förslag på aktiviteter för unga som ökar psykisk hälsa och trygghet.

Nyuar Myauol och Ismail Ali Awir berättar om sitt förslag om en fotbollsturnering, "Fagersta champions league". Till höger syns kommunchef Karolina Berglund.

Nyuar Myauol och Ismail Ali Awir berättar om sitt förslag om en fotbollsturnering, "Fagersta champions league". Till höger syns kommunchef Karolina Berglund.

Alla ungdomar som lämnat in och fått sin idé godkänd fick ta emot att diplom. Det blev sammanlagt 14 förslag, som andra ungdomar mellan 13-25 år har fått chansen att rösta på, både digitalt och under Våryran. De fyra förslag som fick flest röster kommer att genomföras inom ett år.

Kommunalråd Marino Wallsten inledde:

- Det är jätteroligt med så många inlämnad förslag, och så många engagerade ungdomar! Jag är imponerad över ert engagemang, och glad för att vår satsning på medborgarbudget för unga engagerar.

Annika Hedberg, social hållbarhetsstrateg på Fagersta kommun, berättade kort om medborgarbudget för unga, Din idé, och presenterar årets projektledare Aya Elturk.

Aya elturk berättade om hur processen gått till, och vad hon har kunnat hjälpa våra deltagare med.

- Men nu vill jag bara att vi skyndar på, så att vi får genomföra de vinnande förslagen, skrattade Aya Elturk glatt!

- En medborgarbudget hjälper oss som kommun att se till att vi gör rätt saker för pengarna, säger kommunchef Karolina Berglund

Antranik Minasian, som kommit på förslaget "Aktivitetsdagen".

Antranik Minasian, som kommit på förslaget "Aktivitetsdagen".

Aktivitetsdagen

Det förslag som fick flest röster är bidrag nummer fyra, "Aktivitetsdagen", vars namn verkligen speglar idéen! Det är en dag fylld med olika aktiviteter för unga, allt från utebio och karaoke till sumobrottning och det hela toppas med att bjuda in ett av Sveriges mest omtalade youtubeduon, MFB.

Tanken är att vi kickar igång hösten och skolstart med "Aktivitetsdagen", då många brukar vara
deppiga för att sommarlovet och semestern är slut men inte i år, för då ska vi tillsammans
med Anto se till att alla mellan 13 - 25 har något kul att se fram emot!

Ismail Ali och Nyuar Myauol, som lämnat in förslaget "Fagersta Champions league".

Ismail Ali Awir och Nyuar Myauol, som lämnat in förslaget "Fagersta Champions league".

Fagersta champions leaugue

Det förslag som fick näst mest röster är förslag nummer tio, "Fagersta champions league". Det är ett gäng fotbollsintresserade killar som vill ha en fotbollsturnering med lag som ska vara
blandade, alla mellan 13 - 17 år får vara med, oavsett kön. Denna turnering kommer att pågå under ett helt termin och tanken är att det ska vara en rolig aktivitet och samtidigt en tävling om ett riktigt fint pris.

Marya Elturk, som lämnat i förslaget Selflove.

Marya Elturk, som lämnat i förslaget Selflove.

Selflove

Tredje förslaget som kommer att utföras är Selflove. Idén är att alla tjejer från högstadiet ska
träffas under en kväll i höst och koppla av samtidigt som de tillsammans jobbar på att älska
sig själva för vilka de faktiskt är. Det kommer vara olika aktiviteter kopplade till ämnet
selflove, bland annat workshops och i förslaget står det att finalisten vill bjuda in en känd
tiktoker som är en förebild för många unga tjejer just för att hon alltid prata om just selflove.

Saga Vahlstedt, som lämnat in förslaget #psykiskohälsa

Saga Vahlstedt, som lämnat in förslaget #psykiskohälsa

#psykiskohälsa

Det fjärde förslaget som kommer att genomföras är förslag nummer 13, #psykiskohälsa. Tanken är att ha ett evenemang riktat för alla mellan 13 - 25 som vill få stöd och hjälp med sin psykiska ohälsa. Det kan till exempel vara att man lider av ångest eller katastroftankar. Eller att man bara i allmänhet vill lära sig mer om det ämnet. Finalisten vill bjuda in killarna från Islampodden för att de ska föreläsa om psykiska ohälsa samt hur man hittar stöd och hjälp genom sin tro, oavsett vilken religion man har. Förutom allt deep talk så kommer evenemenaget även att fyllas med roligaaktiviteter kopplade till ämnet för att skapa en minnesfull och rolig kväll för ungdomarna.

Kommunchef Karolina Berglund delade ut diplom till alla deltagare.

Kommunchef Karolina Berglund delade ut diplom till alla deltagare.

Kommunalråd Marino Wallsten delar ut blommor.

Kommunalråd Marino Wallsten delar ut blommor till en av vinnarna, Marya Elturk.

Civilminister Ida Karkiainen.

Civilminister Ida Karkiainen berättar om hur hon själv engagerade sig som ung i sin hemstad Haparanda.

Civilministern Ida Karkiainen var på plats i Fagersta i ett annat ärende, ,men passade på att komma förbi för att höra ungdomarna presentera sina förslag, och berättade även om hur hon själv engagerade sig som ung i sin hemstad Haparanda.

- När jag var ung var jag trött på vuxna satt och bestämde åt oss ungdomar, så jag engagerade mig tidigt i ungdomsfrågor hemma i Haparande. En sådan här satsnin gär helt rätt, det är precis det här ni ska göra som kommun, säger Ida Karkiainen.

Civilministern Ida Karkiainen tillsammans med kommunlaråd Marino Wallsten, projektledare Aya Elturk samt ungdomarna från projektet Din idé.

Civilministern Ida Karkiainen tillsammans med kommunlaråd Marino Wallsten, projektledare Aya Elturk samt några av de ungdomar som lämnat in förslag till Din idé. idé.

*Din idé är en medborgarbudget som riktar sig till unga. De lämnar in förslag på aktiviteter för unga som ökar psykisk hälsa och trygghet i Fagersta. Därefter har målgruppen i Fagersta fått rösta på vilket eller vilka av förslagen som ska genomföras! Vi har nu räknat ihop alla röster och vi har fyra vinnande förslag som kommer att genomföras inom ett år.

Mer information om Din idé

Ungdomar och projektledare.

Aya Elturk, projektledare för Din idé, Antranik Minasian, Ismail Ali Awir, Nyuar Myauol, Marya Elturk och social hållbarhetsstrateg Annika Hedberg.