Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Medborgarlöften september-november

2022-10-04

Medborgarlöfte är en del av polisens och kommunens samverkansöverenskommelse om ett långsiktigt brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. Polisen har i samråd med kommunen arbetat fram en form av medborgarlöfte, där inriktningen för arbetet prövas med tremånadersintervaller.

Vårdpersonal som sköter om en äldre kvinna i rullstol.

Inriktning för medborgarlöfte för perioden september-november

Polisen fortsätter att kontinuerligt att informera via ”Polisen informerar” på fagersta.se och Fagersta kommun kommer att fortsätta vidareutveckla kommunikationen av det brottsförebyggande- och trygghetsskapande arbetet.

ANDT (Alkohol, droger, narkotika, tobak)

Fagersta kommun
Fortsatt hög prioritering av förebyggande insatser riktade mot unga för att motverka bruk av alkohol och narkotika med särskilt fokus på alkohol- och drogfria aktiviteter. Kommunen arbetar vidare med drogtestning av avloppsvattnet.

Polisen - ungdomar och narkotika
Polisen kommer att genomföra narkotikasök på Brinellskolan, Risbroskolan och Lindgårdsskolan med hund, i ett brottsförebyggande syfte och skapa förutsättningar för en drogfri miljö för barn, ungdomar och vuxna.

Fokus barn och unga - psykisk hälsa och trygghet

Fagersta kommuns satsning "Ung omsorg" startar. Syftet är att skapa möjlighet till aktiviteter i vardagen för att bevara funktionsförmågor hos de äldre, minska upplevelsen av ensamhet samt förstärka och höja kvaliteten i vardagen inom äldreomsorgen, och samtidigt aktivera ungdomar. Ungdomar i årskurs 8 och 9 har rekryterats i samverkan med ansvariga på Risbroskolan och Lindgårdsskolan.

Fagersta kommun kommer att genomföra en hälsovecka den 18-27 september, med särskilt fokus på barn och ungdomar.

Genomförandet av vinnande bidrag inom projektet Din idé, kommunens satsning på medborgarbudget, har påbörjats och kommer att fortsätta under hösten.

En föräldrautbildning har startats och pågår under löftesperioden.

Fordonskontroller

Polisen kommer göra fordonskontroller under kvällar och nätter för att upptäcka brottslighet relaterad till stölder. Kontrollerna kommer förläggas till genomfartsleder i kommunen.

Trygg dagligvaruhandel

Polisen
Polisen fortsätter med konceptet "Trygg i Butik". Syftet är ett effektivare brottsförebyggande arbete genom samverkan och dialog mellan näringsidkare och polis.

Fagersta kommun
Kommunen fortsätter att arbeta utifrån tecknad trygghetsöverenskommelse med dagligvaruhandeln.

Våld i nära relation

Fagersta kommun och polisen ska samverka för att minska brott i nära relationer. Det gäller våld, hot och andra kränkningar såväl mellan makar och sambos som mellan vuxna och barn eller särskilt utsatta brottsoffer i hemmiljö.

Kommun och polisen åtar sig att tillsammans verka för att öka medvetenheten hos våra medborgare gällande våld i nära relation och på sätt förhindra och förebygga brott, samt att bidra till ökad kunskap hos medarbetarna inom respektive verksamhet om hur man kan upptäcka och motverka våld i nära relation.

Polisens arbete med lokal problembild

Arbetet mot den lokala problembilden som tas fram kontinuerligt genom extern, intern dialog och polisiärt underrättelsearbete pågår och förändras med tre veckors mellanrum även under aktuell löftesperiod.

Uppföljning av medborgarlöften för perioden juni-augusti, exempel på aktiviteter

Information

Polisen har informerat via fagersta.se

ANDT (Alkohol, droger, narkotika, tobak)

Under skolavslutningen genomfördes en lyckad samverkan mellan skola och polis då fältare och polis närvarade vid högstadieungdomarnas firande. Kvällen förflöt lugnt och med god stämning.

Under våren har fyra ungdomar arbetat som ANT-informatörer, vilket innebär att vara med på evenemang och prata med unga om varför de inte ska använda alkohol, narkotika och tobak. Under sommaren erbjöds åtta nya ungdomar möjligheten att sommarjobba som ANT-informatörer. Vårens ANT-informatörer var med som handledare för sommargruppen. Arbetet med ANT-informatörer fortsätter under hösten, med fokus på ungdomsaktiviteter.

Testning av avloppsvattnet har genomförts enligt plan under perioden. Resultaten har varierat relativt litet mellan testtillfällena. Lokala Brå kommer under hösten att ta fram en plan för hur resultaten ska användas.

Polisen har under sommarmånaderna arbetat för att identifiera och lagföra unga under 21 år genom att besöka strategiska plaster i Fagersta. Totalt anmäldes tio narkotikabrott med misstänkt under 21 år och det är fem brott fler än under sommaren 2021. Arbetet har gått ut på att samla in information från ungdomar och sedan offensivt kontrollera utpekade individer. Det har varit svårt att lokalisera unga under sommaren då många fester hålls hemma och fritidsgården varit stängd under några veckor. Arbetet fortsätter nu under hösten då underrättelser gör gällande att bruket fortsätter bland unga och narkotika-tillgången är god. Polisen kommer nu även att arbeta riktat mot de individer som säljer och förser unga med narkotika.

Fokus barn och unga - psykisk hälsa och trygghet

Totalt erbjöds 143 ungdomar sommarjobb inom kommunen och inom olika föreningar.

Kommunens medborgarbudget för unga "Din idé" hade under perioden prisutdelning för de bidrag som fått flest röster och som kommer att genomföras tillsammans med ungdomarna. Fotbollsturnering, aktivitetsdag, en tjejkväll om självkänsla och en kväll om psykisk hälsa och tro var de bidrag som vann. Prisutdelningen fick besök av civilministern vilket uppskattades mycket. Totalt deltog över 300 unga i omröstningen.

En rad kostnadsfria aktiviteter erbjöds barn och unga under sommarlovet såsom teaterläger, forbollscamp, danskollo och aktiviteter med Fritidsbanken.

Konceptet "Ung scen" genomfördes under perioden och deltagare därifrån uppträdde på Cityfestivalen i Västerås.

Polisen – trafikinsatser i sommartid

För närvarande är det mycket lugnt gällande internationella brottsnätverk i Västmanland och så har det varit under hela sommaren. Totalt gjordes och registrerades över 80 trafikkontroller under juni, juli och augusti på olika platser i Fagersta kommun. Främst har kontrollerna, under dagtid, fokuserat på hastighet men självklart också nykterhet. Under mörk tid fokuserade patrullerna på fordonskontroller och tillgreppsbrottslighet.

Trygg dagligvaruhandel

Ica Supermarket Fontänen, Ica Supermarket Fagersta, Fagersta kommun samt Västanfors-Västervåla församling har ingått en trygghetsöverenskommelse i samverkan med polisen. Under perioden har ett möte genomförts.

Våld i nära relation

Under vecka 25 delade polisen ut flyers till hushåll i Fagersta med information om våld i nära relation. Inom skolan har projektet MVP (Mentors in Violence Prevention) startat. MVP är en lektionsserie för skolan, med målet att stoppa och förebygga mäns och killars våld.

Övriga frågor

Lokala Brå arbetar vidare utifrån den utvärdering som Mälardalens högskola genomförde. I detta arbete ingår att ta fram en tydligare uppdragsbeskrivning för deltagarna i EST-gruppen samt att ytterligare systematisera lägesbildsrapporteringen. Uppdragsbeskrivningen fastställdes av lokala Brå i augusti. Lokala Brå har under perioden tagit del av en presentation av ett mer avancerat system för lägesbildsrapportering.