Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Förberedda företag

2022-12-12

Med förberedda företag blir Sveriges beredskap starkare. För att samhället ska fungera vid fredstida kriser, höjd beredskap eller krig är företagens förmåga att bedriva sin verksamhet, eller ställa om den till produktion av varor och tjänster som efterfrågas, av yttersta vikt.

Vinter, telefontrådar.

Ett starkt och stabilt näringsliv utgör den bästa förutsättningen för att staten ska kunna säkerställa Sveriges förmåga att vid fredstida kriser, höjd beredskap och krig, förse befolkningen med de varor och tjänster som behövs för dess överlevnad, det vill säga vår försörjningsberedskap.

- Ledordet är tillsammans. Ingen part klarar ensamt att säkerställa samhällets förmåga att hantera kriser och samhällsstörningar. Här har du som företagare en viktig roll, säger Karolina Berglund, kommunchef.

Vad ska företag förbereda sig för?

Det är svårt att förutse vad det är för typ av händelse eller samhällsstörning vi behöver förbereda oss för. Hotbilden mot Sverige kan exemplifieras på följande sätt:

  • Fredstida kriser – ej aktörsdrivna hot som till exempel pandemier, naturkatastrofer och generalstrejker samt aktörsdrivna hot som terrorattentat och organiserad brottslighet
  • Hybrida hot (gråzonsproblematik) – ett tillstånd mellan fred och krig där en antagonist försöker påverka Sverige med exempelvis, underrättelseinhämtning, påverkansoperationer, cyberattacker och militära styrkedemonstrationer utan att Sverige går upp i höjd beredskap
  • Krig – till exempel väpnat angrepp

- Det är tufft för många branscher och har varit det ett tag nu. Näringslivet har varit otroligt duktiga på att ställa om i det utmaningar man mötts av och många har vågat ta hjälp. Vår kompetens och stora nätverk har varit en del i mångas omställning och med det sagt så är kommunens utsträckta hand för samverkan en självklarhet, säger Tobias Back, näringslivsansvarig.

Myndigheten för skydd och beredskap (MSB) lanserar idag en kampanj riktad till små och medelstora företag i Sverige vid namn Förberedda företag.

Förberedda företag

En väg in - Den enkla vägen för dig som har frågor och funderingar kring ditt företagande.