Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Ett projekt leder till flera!

2023-02-28

Hemtjänsten har tilldelats pengar för projektet Hållbart arbetsliv, ett arbetsmiljöprojekt för att förbättra arbetsmiljön inom hemtjänsten genom minskad stress och ökad arbetsglädje.

Gruppbild medarbetare hemtjänsten

Gruppbild på några av våra medarbetare inom hemtjänsten.

Tidigare vård- och omsorgschef Eva Blomberg är projektledare och tillsammans med Elisabet, biträdande enhetschef för hemtjänsten, Yvonne, enhetschef hemtjänsten, Mirjana, planerare på hemtjänsten och medprojektledare, Ilhan, undersköterska, Orjeta, vårdbiträde, Ulrika, undersköterska och arbetsplatsombud samt Erik, undersköterska berättar glatt och engagerat om projektet.

- En förbättrad arbetsmiljö har även inneburit stora förbättringar för våra kunder bland annat när det gäller kontinuiteten, det vill säga hur många medarbetare en kund som har hemtjänst två gånger per dag eller mer träffar, har gått från cirka 20 stycken till elva som bäst, berättar Eva Blomberg stolt.

Precis i början på projektet fick våra medarbetare inom hemtjänsten svara på en enkät om sin arbetsmiljö, nu ska samma enkät snart skickas ut igen för att se om det har blivit någon förbättring, vilket alla är helt säkra på att det har blivit.

Imhan, Orjeta, Ulrika och Erik berättar vidare att projektet har fungerat väldigt bra. Det har varit en process, med alla som ska lära sig ett nytt system för att kunna vara mer delaktiga i att planera sina dagar och veckor. Men det har också gjort att alla är mer engagerade och nöjda.

Och det är precis det som projektet gick ut på, att flytta en del av planeringen närmare verksamheten. Tidigare la planerarna schemat och gjorde så gott de kunde med det underlag de hade. Men nu när medarbetarna själva kan tycka till och bidra, så blir dagarna mer genomtänkta, restiderna kortare och kontinuiteten bättre, våra medarbetare planerar så att de i så stor utsträckning som möjligt går till samma personer.

- Ibland kan det ha inneburit att vi måste flytta någon kunds tid något, men det har inte varit några problem när vi förklarat varför och när kunderna själva har märkt att de får träffa samma personer i större utsträckning, berättar Erik.

Ett projekt leder ofta till flera, och i det här fallet så berättar våra medarbetare om flera förändringar som skett i samma veva.

Orjeta berättar om sitt projekt när det gäller välfärdsteknik:

- Det handlar om att tidigt införa det digitala, och redan från början ställa frågor till blivande kunder om digitala lösningar som digitala inköp och digitala tillsyn. Då blir det inte en stor förändring senare.

Hemtjänsten består av åtta grupper, fördelade geografiskt över Fagersta. Tidigare fanns det en telefon för att nå hemtjänsten, men nu har varje grupp en egen telefon. Det innebär att om en anhörig ringer så kan hen få mer aktuell information från de som jobbar närmast kunden. Varje kund har en så kallad näransvarig, kan även kallas fast omsorgskontakt, som har lite extra ansvar, sköter kontakten med anhöriga, är ytterst ansvarig för genomförandeplaner, ansvarar för uppföljningar och följer med på eventuella sjukhusbesök. Även om den anhöriga inte alltid får kontakt med näransvarig när hen ringer, så är grupperna små och alla har bra koll på alla.

Inom hemtjänsten har de även infört så kallad kundtid. Det är den sista timmen på varje dagtids jobbpass som nu ger våra medarbetare tid till sådant som kommer kunden till godo men som inte hunnits med under dagen. Till exempel att boka tid för genomförandeplan, uppföljningar, beställa inkontinensskydd och fylla i fallrapporter. Kundtiden ligger även så att dag- och kvällspass går lite omlott, för att kunna göra en ordentlig överlämning, om det är något speciellt att tänka på just den dagen.

- Tilliten till kollegorna i gruppen har också ökat, vi har riktigt roligt på jobbet och känner oss mer delaktiga, säger medarbetarna gemensamt.