Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Samverkan för att öka tryggheten inom handeln

2023-09-26

Onsdagen den 20 september bjöd Fagersta kommun in Fagersta, Norbergs och Skinnskattebergs handlare till ett trygghetsråd.

Folksamling

Som ett led i den trygghetsöverenskommelse som Fagersta kommun slutit med polisen och ICA-handlarna så görs nu ett omtag när det gäller det gemensamma trygghetsrådet.

Trygghetsrådet är tänkt att vara ett forum för dagligvaruhandeln i Fagersta, Norbergs och Skinnskattebergs kommuner att diskutera trygghet med kommun och polisen. Forumet har formen av frukostmöten som sker fyra gånger per år med olika teman varje gång. Temat denna gång är stölder i butik och kommunalråd Åsa-Märta Sjöström och kommunchef Karolina Berglund inledde med att kort hälsa alla välkomna:

- Jag ser fram emot det här med spänning, det är ett fantastiskt bra initiativ, hälsade Åsa-Märta Sjöström.

- Jag ser fram emot det här och tycker att det är särskilt roligt att handlare kliver fram, vi har ett gemensamt ansvar för frågorna, säger Karolina Berglund.

Därefter tog dagens gäst Svensk handels säkerhetschef Nina Jelver över. Hon berättade bland annat att det stjäls för 8,5 miljarder kronor om året, en ökning på mer än 100 procent från år 2010. Sedan ungefär ett år tillbaka är köttstölder ett stort problem, och dessa är så kallade beställningsjobb.

Därefter tog kommunpolis David Birgerstad över och berättade kort om polisens koncept ”Trygg i butik”, en metod för att förebygga stölder i butiker. Syftet med metoden är ett effektivare brottsförebyggande arbete genom samverkan och dialog mellan näringsidkare och polis. Dialogen mellan polis och butiker inriktas på åtgärder för att minska risken för stölder men också för att personalen ska känna sig tryggare i arbetet. Genom att förebygga stölder kan otrygga situationer som uppstår när man ingriper mot ett fullbordat brott undvikas.

Mötet avslutades med att deltagarna kort berättade om sin egen lägesbild och vilka frågor de tycker är mest angelägna att ta upp, och det var allt mellan stora folksamlingar på parkeringar utanför butikerna som skapar otrygghet till personer som beter sig illa och oberäkneligt i butikerna till unga personer som blockar åt sig en dricka i butiken, säger att kortet inte fungerar och släntrar iväg till skolan.

Sammanfattningsvis så var alla väldigt nöjda med detta omtag när det gäller trygghetsrådet, och redan nu kunde gruppen enas om flera gemensamma åtgärder för att samverka för en ökad trygghet inom handeln. Ett uppföljande möte är planerat till senare i år.