Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Fagersta och "Din Idé" lyfts i SKR´s podd om demokrati!

2023-09-27

Demokratiresan är en podcast från SKR (Sveriges Kommuner och Regioner), där personer från olika delar av landet berättar om hur de arbetar för att utveckla demokratin i kommuner, regioner och samhället. Veckans avsnitt handlar om Fagersta kommuns satsning ”Medborgarbudget - Din idé!”. Den startade i april 2021 och vänder sig till unga i åldern 13 – 25 år.

Ansvariga för Din Idé* är Annika Hedberg, Social hållbarhetsstrateg och Aya El turk, projektledare.

- Vi är förstås stolta och glada över att SKR valt att göra denna intervju med oss! Det är ett kvitto på att vårt arbetssätt inom medborgarbudget är lyckat och att vi är på rätt väg, säger Aya El turk.
- Flera kommuner, stora som små, har redan tagit kontakt med oss och önskat tips och råd då de har fått höra om Din idé. De inspireras av oss i Fagersta - så himla roligt!

- Jag ser ju att vi gör skillnad så det är superkul att även andra ser det", fortsätter Annika Hedberg.
- Det känns väldigt bra att politiken i Fagersta har prioriterat en satsning på unga och demokrati. Särskilt kul är att vi får jobba över tid och kan se hur konceptet utvecklats från år till år. Vi hade ett evenemang senast i fredags, där vi slog deltagarrekord, det känns fantastiskt!

*Din idé är Fagersta kommuns medborgarbudget för unga, som kan skicka in förslag på en önskad aktivitet eller ett evenemang. Sedan får andra ungdomar rösta på vilket eller vilka av förslagen som ska genomföras! I år har två av sex godkända förslag genomförts hittills.

Målet med satsningen Medborgarbudget Din Idé, är dels att få ungdomarna engagerade i det samhälle där de bor, känna delaktighet och praktiskt se vad demokrati innebär. Men även att på sikt förbättra den psykiska hälsan bland ungdomar och minska otryggheten i Fagersta.