Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

En månad sedan utbrottet av afrikansk svinpest - fortsätt hålla i och hålla ut!

2023-10-06

Idag är det en månad sedan det första fallet av afrikansk svinpest kunde konstateras på ett vildsvin i Sverige. Det är många som aktivt hjälpt till i arbetet med att bekämpa smittan. Jordbruksverket vill därför tillsammans med Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, och Fagersta kommun uttrycka vår tacksamhet.

Traktor vid stor ugn

Foto: Jordbruksverket

- Vi vill rikta ett stort tack till alla som på olika sätt bidrar till att vi ska kunna utrota ASF. Tack till alla jägare som söker efter kadaver! Tack också till alla andra som arbetat, samarbetat och som följer restriktionerna inom den smittade zonen! Nu gäller det att vi håller i och håller ut. Det är tillsammans vi stoppar smittan!

För att utrota afrikansk svinpest krävs snabb och effektiv hantering. Även om sjukdomen inte kan smitta människor eller andra djurslag är läget allvarligt. Om afrikansk svinpest sprider sig till fler områden i Sverige och tar sig in i en besättning med tamgris kommer det få stor påverkan på vår livsmedelsproduktion. Restriktionerna skulle påverka än fler och kostnaderna för bekämpningsarbetet skulle stiga från redan höga nivåer.

- Arbetet med att bekämpa och utrota afrikansk svinpest ska betraktas som ett maratonlopp, som även om vi är riktigt framgångsrika och lyckosamma kommer ta minst ett till två år. De första månaderna är särskilt kritiska för att hejda smittspridningen. Om vi hjälps åt att följa de restriktioner som gäller i den smittade zonen och arbetar förebyggande i resten av landet ser förutsättningarna ljusa ut för att lyckas. Nu gäller det att vi håller i och håller ut, säger Karl Ståhl statsepizootolog på SVA.

En förutsättning för att lyckas med arbetet är även goda samarbeten mellan alla ansvariga och berörda aktörer.

- Vi upplever att vi haft mycket bra dialoger och samarbeten med berörda, kommuner, myndigheter, organisationer och branschföreträdare i frågor som rör smittbekämpning och konsekvenser av restriktionsbeslutet. God samverkan är en förutsättning för att lyckas i arbetet, säger Christina Nordin, generaldirektör för Jordbruksverket.

Tänk på att fortsätta följa de restriktioner som gäller i den smittade zonen!

  • Rör dig bara där det är tillåtet. Det gäller oavsett om du ser en förbudsskylt eller inte
  • Du som ansökt om undantag - följ de riktlinjer som gäller dig
  • Du som uppmanats att sanera din utrustning, ditt djur, fordon eller annat måste göra det på rätt sätt

Mer information

Därför är det viktigt att bekämpa afrikansk svinpest:

  • Afrikansk svinpest är en plågsam och dödlig sjukdom för vildsvin och tamgrisar
  • Sjukdomen kan inte smitta människor och andra djur, men bekämpningen av den påverkar hur och var vi får röra oss
  • Sjukdomsutbrottet är kostsamt då bekämpningsarbetet kräver stora personella- och materiella resurser
  • Om sjukdomen sprider sig till fler områden och till tamgrisbesättningar får det stor påverkan på vår livsmedelsproduktion och livsmedelsförsörjning
  • Utbrottet påverkar andra länders vilja att importera svenskt griskött

Mer information:
Läs mer om utbrottet av afrikansk svinpest på jordbruksverket.se
Läs mer om övervakningen av afrikansk svinpest på sva.se

Kontaktpersoner för journalister:
Jordbruksverket
Katharina Gielen
Smittskyddschef
Telefon: 036-15 61 15
E-post: katharina.gielen@jordbruksverket.se

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA
Karl Ståhl
Statsepizootolog
Telefon: 018-67 41 27
E-post: karl.stahl@sva.se

Urval av beslut, åtgärder och händelser första månaden

  • 6 september: Provsvar från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, visar att ett vildsvinskadaver utanför Fagersta var smittat med afrikansk svinpest. Åtgärder enligt epizootilagen initieras omedelbart med första möte mellan SVA, Jordbruksverket med flera. EU informeras.
  • 7 september:Jordbruksverket fattar beslut om en smittad zon, samt beslutar att en operativ ledningscentral ska upprättas på plats.
  • 8 september:Jordbruksverket upprättar en operativ ledningscentral i Fagersta. Detta sker i nära samarbete med, och med stor hjälp av, Fagersta kommun som upplåter delar av sina lokaler. SVA kommer till Fagersta och möter representanter för Svenska Jägareförbundet och lokala jaktledare för att få igång arbetet med att definiera smittans utbredning. Biosäkerhetsinstruktion gås igenom och strategi för första sökområde tas fram. Pressträff med SVA, Jordbruksverket, Distriktsveterinärerna, Svenska Jägareförbundet samt Fagersta kommun.
  • 9-10 september: Jägare börjar söka igenom det område där de första smittade kadavren hittades, för att lokalisera fler döda vildsvin.
  • 11 september: Jordbruksverket beslutar att avliva alla tamgrisar i den smittade zonen som en förebyggande åtgärd. Landsbygdsministern besöker Fagersta och träffar kommunrepresentanter, ansvariga myndigheter, jägare och företrädare för berörda branscher.
  • 11-12 september:Jordbruksverket och SVA genomför tillsammans med kommunerna och Svenska Jägareförbundet informationsträffar i Fagersta och Norberg.
  • 12 september:Provtagningscentral och förbränningsanläggning tas i bruk i Fagersta. Jordbruksverket fattar beslut om ersättning till de jägare som deltar i hanteringen av utbrottet.
  • 15 september: Jordbruksverket meddelar att det finns möjlighet att ansöka om undantag från vissa av restriktionerna. Det kan till exempel vara aktuellt för att göra underhållsarbete inom vatten, el och tele, eller för att frakta ut virke eller spannmål som den sökande inte själv kan lagra.
  • 18 september: Digitalt möte mellan Jordbruksverket, SVA och Belgien för att inhämta erfarenheter från deras framgångsrika bekämpningsåtgärder.
  • 19–23 september: EU-representanter med erfarenhet av bekämpning av afrikansk svinpest besöker den smittade zonen och den operativa ledningscentralen.
  • 21 september: Jordbruksverket fattar beslut om att stängsla in det område i den smittade zonen där smittade kadaver hittats.
  • 22 september: Jordbruksverkets e-tjänst för att ansöka om undantag från restriktionerna i den smittade zonen är i drift.
  • 5 oktober:Jordbruksverket meddelar att det blir Trafikverket som kommer att stängsla in det område i den smittade zonen där smittade kadaver hittats, ansvara för underhållet av stängslet samt – när det är aktuellt – avveckla stängslet.
  • Regelbundet:Samverkansmöten med myndigheter, organisationer och kommuner samt presskonferenser.