Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Riksdagsledamöter på besök för dialog
om svinpestens följdverkningar

2023-11-07

På måndagen besöktes Fagersta av riksdagspolitikerna Mikael Damsgaard (M) och Caroline Högström (M), som kom för att få direkt information om hur utbrottet av svinpest påverkar näringslivet i regionen.

riksdagsledamöter i mötesrum

Från Fagersta kommun deltog Åsa-Märta Sjöström (kommunalråd), Karolina Berglund (kommundirektör) och Tobias Back (näringslivschef). Dessutom medverkade Ida Långbacka (kulturchef, Norbergs kommun), Robert Brinck (näringslivsutvecklare, Skinnskattebergs kommun), Pia Blom (landsbygdsutvecklare, Sala kommun) och Pernilla Conley Pettersson (näringslivsutvecklare, Region Västmanland).

Förmiddagen ägnades dels åt att diskutera ersättningsfrågor till företag, dels åt en djupare konsekvensanalys över vad restriktionerna har för påverkan på hela området.

Monica Johansson berättar för besökarna

Lunchen intogs hos Monica Johansson på Nya serveringen i Ängelsberg. Hon berättade om hur turismnäringen drabbats och att verksamheter inom den näringen inte nås direkt av ersättningarna som kan sökas hos Jordbruksverket.

på besök hos Segerströms

Efter lunchen fortsatte diskussionerna hos Karl Segerström AB, där Björn och Olov Segerström samt Karl Hedin väntade på oss. Eftermiddagen bjöd på bra diskussioner som fyllde på politikernas kunskap om vilka konsekvenser utbrottet av den afrikanska svinpesten fått på det lokala näringslivet. Samt att det är olika förutsättningar för olika branscher och storlek på företag. Och att det är många som drabbas.

Det blev en lång men otroligt givande dag där vi från Fagersta kommun också vill förmedla att vi jobbar brett och nätverkande med näringslivsfrågor och vårt budskap är att ersättningsfrågan har hamnat snett. Ersättningsmodellen behöver förändras och kanske krävs till och med en större samverkan mellan departementen.

Frågan är levande och detta är ett sätt av många som vi lyfter näringslivets behov och verklighet.
Stort tack till alla medverkande idag!

Tobias Back, näringslivschef