Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Besök på Jordbruksverkets operativa ledningscentral

2023-11-21

Härom dagen besökte kommunstyrelsens ordförande Åsa-Märta Sjöström och kommundirektör Karolina Berglund industriområdet Fårbo där Jordbruksverket (SJV) har inrättat den Operativa ledningscentralen (OLC) för hanteringen av utbrottet av Afrikansk svinpest (Asf).

Tre kvinnor

I direkt anslutning finns även provtagningscentralen och förbränningsugnen. Vi togs emot av Petra Wadlund Lindh, operativ insatschef. Genom lokaliseringen på Fårbo finns personal och materiel nu samlat på samma ställe, vilket effektiviserar det dagliga arbetet. Petra berättade också att arbetet med att bekämpa smittan nu går in i en ny fas som handlar om att, genom så kallad smittskydds­avlivning, kraftigt minska antalet vildsvin i hela den smittade zonen. Petra avslutade med att lyfta att Jordbruksverkets insatser på plats sedan start har underlättas av ett gott mottagande i Fagersta, från såväl kommunen som övriga aktörer.

- Det var imponerande att på plats se hur SJV operativt arbetar med att hantera utbrottet av Afrikansk svinpest, säger kommunstyrelsens ordförande Åsa-Märta Sjöström och kommundirektör Karolina Berglund.

Dörr med skylt