Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Fira nyår utan att skrämma vildsvinen

2023-12-19

Nyårsraketer riskerar att skrämma vildsvinen, vilket kan försvåra bekämpningsarbetet som pågår i den smittade zonen i Fagersta och Norbergs kommuner.

Fyrverkerier

Just nu pågår arbetet med att bekämpa afrikansk svinpest i Fagersta och Norbergs kommuner. Då är det viktigt att inte störa vildsvinen, så att de rör sig ut ur de områden där de brukar vistas. Därför är vissa aktiviteter förbjudna i den smittade zonen.

Det finns dock inget förbud mot att skjuta nyårsraketer. Kommunerna har som vanligt regler i sina ordningsföreskrifter som du måste följa. Det är därför tillåtet att skjuta raketer under nyårsaftons natt klockan 22.00–02.00 i Fagersta. För andra tider, och för större organiserade fyrverkerier, krävs tillstånd från polisen.

För den som vill fira nyår på ett sätt som stör vildsvinen så lite som möjligt så kommer Jordbruksverkets bästa tips här:

  • Skjut inga raketer. På så sätt bidrar du även till ett lugnare nyår för våra husdjur, hästar, lantbruksdjur och andra vilda djur
  • Om du ändå vill skjuta raketer, gör det bara i de inre delarna av tätorterna Fagersta och Norberg, och i nära anslutning till tolvslaget.