Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Miljö- och jordbruksutskottet gästade Fagersta

2024-01-26

Ledamöter och ersättare från riksdagens miljö- och jordbruksutskott besökte under torsdagen Fagersta, anledning av utbrottet av afrikansk svinpest.

Gruppbild

Kommundirektör Karolina Berglund tillsammans med Norbergs kommuns motsvarighet Christian Foster inledde mötet med att föredra händelseförloppet från den 6 september och framåt, med särskilt fokus på restriktionernas effekter på lokalsamhället. Det är två mindre kommuner med begränsade resurser som ska axla ett tungt ansvar tillsammans med myndigheterna för övriga Sveriges grisnäring.

- Då behövs ett större statligt stöd, inflikade kommunstyrelsens ordförande Åsa-Märta Sjöström.

På mötet hyllade ledamöterna det lokala civilsamhället och näringslivet för de insatser och de uppoffringar som gjorts. Under dagen fick ledamöterna också lyssna på företagare som berättar om den svåra situation de just nu genomlider, och en röd tråd för dagen var att ersättning till alla drabbade måste fram nu och staten måste ta ett större ansvar.

- Ersättningsfrågan borde hanteras av Tillväxtverket som är experter på näringslivsfrågor, framförde näringslivs- och turismchef Tobias Back.

Biträdande chef för Jordbruksverkets operativa ledningscentral tog emot i lokalerna på Fårbo och visade lokalerna samt berättade om processen för kadaverprovtagning. Jägarförbundet genom Lars Björk presenterade jägarkårens enorma insatser.

Dagen avslutades med att utskottets ledamöter fick se delar av det sju mil långa stängsel som nu omger Fagersta. Detta för att skapa en förståelse för hur vidare smittspridning ska stoppas, men också för att skapa en förståelse för inskränkningarna i människors frihet.

Sammanfattningsvis så blev dagen fylld av bra information där vi som kommuner har givit vår bild av de bredare samhällseffekterna, och också lyft det akuta behovet av ersättning. Vi tackar utskottsledamöterna för stort engagemang och intresse under dagen!

De drabbade kommunerna representerades av:
Åsa-Märta Sjöström (S), kommunstyrelsens ordförande i Fagersta
Karolina Berglund, kommundirektör Fagersta
Tobias Back, näringslivs- och turismchef Fagersta
Johanna Odö (S), kommunstyrelsens ordförande i Norberg
Christian Foster, kommunchef Norberg
Ewa Olsson Bergstedt (SD), kommunstyrelsens ordförande i Skinnskatteberg