Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Skarpt test av VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) idag tisdag den 13 februari

2024-02-13

Ungefär klockan 13:30 idag kommer Sveriges Radio att testa VMA (Viktigt meddelande till allmänheten). Det innebär att ett VMA kommer att visas på lansstyrelsen.se i alla län. Eftersom detta är ett test behöver du inte göra något om du nås av meddelandet.

Viktigt meddelande till allmänheten-tuta.

Foto: Mostphotos

Vad är VMA?

VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) är ett varningssystem som används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Du kan få VMA i flera olika kanaler:

  • via radio och tv.
  • från Krisinformation.se via webb, app och i sociala medier.
  • som notis i Sveriges Radios app SR Play eller via SOS Alarms app 112.

I vissa fall kan du bli varnad genom:

  • talmeddelande till fast telefoni inom det drabbade området.
  • sms till din mobil om den används i det drabbade området.

Om du nås av ett VMA ska du följa de uppmaningar som ges. Följ också händelsen i Sveriges Radio P4 eller på Krisinformation.se. Ring 113 13 (SOS Alarms informationsnummer) om du har frågor eller vill veta mer.

Utomhusvarning med tyfoner (Hesa Fredrik)

Vanligtvis förmedlas VMA via radio och tv. Men vid riktigt allvarliga händelser används även utomhusvarningssystemet för viktigt meddelande, även kallat Hesa Fredrik. Utomhusvarningssystemet kan användas för beredskapslarm och flyglarm om Sverige skulle råka i krig. Utomhussignalerna testas var tredje månad. Signalen låter oavbrutet i sju sekunder, sedan följer fjorton sekunders tystnad. Signaltestet pågår under minst två minuter.

Signalerna Viktigt meddelande till allmänheten och Faran över provas klockan 15.00 första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Vid prov ges även information i radion. Testet görs för att kontrollera att tutorna fungerar och för att de personer som hanterar systemet ska få öva.

Läs mer på Krisinformation.se

Viktigt meddelande till allmänheten