Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Våryran presenterar stolt: Cazzi Opeia!

2024-03-28

Ingen har väl undgått Cazzi Opeias stora hit ”Give my heart a break” som just nu spelas enormt flitigt på radio och streaming-tjänster. Vi välkomnar en artist som tilltalar gammal som ung och som kommer få Fagersta i gungning.

Cassio Peija, blond tjej

Liten bakgrundskoll

Cazzi Opeia debuterade i Melodifestivalen 2022, där hon slutade på nionde plats i finalen, vilket blev hennes stora svenska genombrott som artist. Senare samma vår vann hon American Song Contest, som en av låtskrivarna till bidraget "Wonderland", framfört av artisten AleXa.

År 2023 återkom hon i Melodifestivalen, som en av låtskrivarna till Loreens "Tattoo" med vilken dom vann Eurovision Song Contest. Hon blev därmed den enda som har vunnit både Eurovision och American Song Contest.

För sin roll i "Tattoo" valdes hon år 2024 in i Melodifestivalens Hall of Fame.

Hon tävlade på nytt som artist iMelodifestivalen 2024 med "Give my heart a break". I deltävlingen tävlade hon både som låtskrivare till Jacqlines bidrag "Effortless" och som låtskrivare och artist med sitt eget bidrag "Give my heart a break", en situation som bara inträffat en gång tidigare i en deltävling. Hon blev där den första någonsin att gå till final från en deltävling både som artist och låtskrivare med två olika bidrag.

Övriga internationella framgångar

Cazzi Opeia är en av Sveriges mest framgångsrika kvinnliga låtskrivare genom tiderna. På Spotify har låtar som hon skrivit hittills spelats över 4,8 miljarder gånger på Spotify. Hon är en efterfrågad låtskrivare inom K-pop och står bakom mer än 40 förstaplaceringar på Billboard-listorna och samarbeten med bland andra BTS, TXT, Red Velvet, NCT 127 och Enhypen.

För sina insatser som låtskrivare utsågs hon 2021 till ”Årets internationella framgång” av Musikförläggarna, och hon tilldelades Stims Platinagitarr 2023. Tillsammans med Ellen Berg i låtskrivarduon Sunshine tilldelades hon år 2020 den svenska regeringens hedersomnämnande för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering.

Tidiga år som artist

Cazzi Opeia började skriva egen musik vid tidig ålder. Hon blev utslagen under kvalveckan i Idol 2009 men fick sedan skivkontrakt. Hennes debutsingel "I Belong To You" från 2010 blev en hit när den nederländske världsstjärnan DJ Tiësto tog med en remix av låten på ett av sina album. Hon hyllades också tidigt av den amerikanske kändisbloggaren Perez Hilton.

I samarbete med ett stort svenskt rymdteknikföretag skickade Cazzi Opeia ut ljudvågorna från hennes singel "Wild Ones" i rymden, närmare bestämt mot stjärnbilden Cassiopeja, varifrån hon hämtat sitt artistnamn.

Cazzi Opeia kommer att spela fredagen den 17 maj på Våryran, Vilhelminaparkens scen.