Länk till startsidan för Fagersta

Fagersta.se

Öppna mobilmenyn

Demokratidag på Brinellskolan i Fagersta – en arena för möten och samtal

2024-05-17

Vi har genomfört en framgångsrik Demokratidag på Brinellskolan i Fagersta, där unga och politiker fick möjlighet att mötas, samtala och utveckla idéer tillsammans.

Presentation av elever i Brinellskolans aula

Under året har Brinellskolans samhällsprogram och Fagersta kommuns avdelning för Stöd och styrning inlett ett samarbete kring social hållbarhet. Elever har bland annat besökt kommunfullmäktige och skrivit sina gymnasiearbeten med fokus på olika social hållbarhetsfrågor som trygghet, stress, unga och relationer, samt kriminalitet i Fagersta.

På Demokratidagen presenterade eleverna sina gymnasiearbeten, följt av samtal i mindre grupper. Denna dag markerar starten för en långsiktig satsning på att skapa mötesplatser där unga och politiker kan diskutera och forma Fagerstas framtid tillsammans.

Demokratisdag med unga och gamla uppradade på Brinellskolans scen

– I en tid där många demokratier runt om i världen står inför utmaningar, är det viktigare än någonsin att vi förstår och värnar om våra demokratiska rättigheter och skyldigheter. En fantastisk dag med imponerande presentationer av eleverna, säger Åsa-Märta Sjöström, kommunstyrelsens ordförande.

Målgruppen för dagen var förtroendevalda i Fagersta och elever på samhällsprogrammet.

– Det har varit superkul att samarbeta med samhällsprogrammet på Brinellskolan! Vi ville undersöka om vi kunde hitta nya former för ungas delaktighet i lokalsamhället och om vi kunde stärka dialogen mellan unga och politiker i frågor som rör Fagersta. Skolan är en naturlig mötesplats och att samverka inom ämnen som eleverna läser och få in lokala perspektiv där kring frågor som de är intresserade av har varit en väldigt spännande väg. Jag ser jättemycket fram emot ett fortsatt samarbete, säger Annika Hedberg, social hållbarhetsstrateg.

Vi ser fram emot att fortsätta stärka demokratin genom fler möten och samtal mellan ungdomar och politiker i vår kommun.

Annika Heberg, Karolina Berglund och Åsa-Märta Sjöström

Annika Heberg, social hållbarhetsstrateg, Karolina Berglund, kommundirektör och Åsa-Märta Sjöström, kommunstyrelsens ordförande.